QUE PRETENEM?


dilluns, 3 de juny del 2013

TAGA - PUIG ESTELA ( Des de Sant Joan de les Abadesses ) (78)



RESUM :
Aquesta excursió és molt llarga i molt dura, en molts trams seguirem el camí de la cursa de muntanya de sant Joan al Taga. La pujada és per uns camins molt bonics i molt més ràpida del que esperàvem, la baixada hi ha algun tram un pèl perdedor, però en conjunt és molt bonica.
El recorregut és el següent: Sant Joan de les Abadesses – Camí vell d'Ogassa – Coll d' Art – Collada de can Camps -Els Escalers – Puig Estela – Taga – Portella d'Ogassa – Can Bassaganya – Collada de la Querota – Collet del Vent – El Mas – Sant Joan.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 1 de Juny de 2013
*COMARCA: Ripollès
*DISTÀNCIA: 25 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.700 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 6 h 22 min.
*TEMPS PARADES: 28 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 6 h 50 min.
*DIFICULTAT: Mitjana – alta, degut al gran desnivell que s'ha de superar i a la llargada, a més s'ha de tenir en compte que en el camí de tornada hi ha algun tram on no és massa clar.
*VELOCITAT MITJANA: 3.9 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Taga – Serra Cavallera E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Antiga estació de tren de Sant Joan de les Abadesses a la carretera d'Ogassa.
*OBSERVACIONS: El recorregut en el seu primer tram fins a la collada de Can Camps és molt ràpid, bonic, clar i ben marcat, després hi ha el tram fins al puig Estela que sempre puges pel que seria la carena que surt de la collada de can Camps. El tram fins al Taga no té cap problema i la baixada fins a can Bassaganya, a més de preciosa, és molt fàcil. La resta ja és un altre cantar.
De fet un cop a la pista d'Ogassa a Coll de Jou, si es vol, sempre es pot tornar pel mateix camí de pujada, només cal seguir la pista fins a la collada de can Camps.
Baixant pel camí de la Portella val la pena arribar-se, de fet el camí hi porta, a l'ermita de Sant Martí d'Ogassa.
FOTOS:
el dia s'eixeca som a Coll d'Art
per anar a buscar l'Escaler, la collada de Can Camps amb el dipòsit ens serveix de referència
 

detall de l'Escaler, el pas dona accés als prats superiors




contrallum al Puig Estela
el Taga des del Coma d'Olla
el Taga i la Serra Cavallera on en destaca el Puig Estela
iniciem la llarga tornada, som a la Portella d'Ogassa



TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ
RESSENYA :
  .-  0 h.   --  ANTIGA ESTACIÓ DE TREN  --   802 m.
Seguim la via verda fins que travessa una carretera. Aquí agafem cap a la dreta 90º, seguint una pista cimentada on hi ha marques CBVD que pugen al Taga. Al començament de la pista, a l'esquerra hi marxa una pista més dolenta que va al Mas, és per on tornarem. Quan la pista gira a la dreta, la deixem per continuar de dret per una pista de terra que ens porta a travessar el rec. A partir d'aquí es torna molt dolenta, acabant en un camí. El camí que ressegueix la vall de Plansesaigües travessa una pista, i un tros amunt, va a trobar-ne una altra de més bona que ens portarà a coll d'Art.
  .-  38 min.   --  COLL D'ART  --    1.039 m.
Aquí, a la dreta, hi ha un gran trau d'una pedrera i el camí que va a Ogassa, i a sota, a l'esquerra, una casa. Continuem de dret per un corriol que fa una gran llaçada, primer a l'esquerra i després cap a la dreta, per franquejar el cim del davant per la dreta. El camí ens porta a un collet.
  .-  54 min.   --   COLLET DE CA L'ANTONIET  --   1.179 m.
Aquí trobem una pista cimentada - CBVD - que seguim cap a la dreta i que, força planer, ens porta a un trencant de pistes cimentades.
  .-  1 h.   --  TORRENT DE LES AIDES   --  1.180 m.
Aquí per sobre l'esquerra ens arriba una pista cimentada que ve de can Coll. Nosaltres travessem les dues pistes i ens enfilem, - CBVD - per seguir un camí, cap a la dreta. És un camí molt bonic que voreja el turó per la dreta i ens porta a passar per sota cal Matarró, i al coll de Can Camps on passa la pista cimentada que puja d'Ogassa a coll de Jou.
  .-  1 h 13 min.  --   COLLADA DE CAN CAMPS  --   1.252 m.
A l'esquerra del coll hi ha un gran dipòsit. Aquí deixem les CBVD. Nosaltres marxem per la carena de la dreta, pugem sense un camí massa clar cap a trobar una pista. Pista que s'agafa uns metres passat el coll. Seguim la pista fins que aquesta gira a l'esquerra, aleshores seguim un corriol de pla, cap a la raconada de la dreta on hi ha una font. De la font continua un camí, molt bonic, que puja fent llaçades i ens porta a uns plans on a l'esquerra, seguint el rec, hi ha unes mines a cel obert. Passem pel mig de les dues mines i anem a trobar la carena que puja del coll de can Camps.
  .-  1 h 33 min.   --  CARENA – PLA D'EN DOLÇA  --    1.400 m.
Aquí marxem cap a la dreta ,– fites - pugem un petit marge i agafem un corredor entre els boixos cap a l'esquerra, després ens enfilem cap a la dreta, per anar a trobar uns prats inclinats, són els llisos de Maús, que travessem de dret amunt, sempre amb la carena del dipòsit al darrere. Quan arribem als boixos, ens desviem un xic a la dreta, on un camí fitat ens portarà pel mig dels boixos, de dret, a les parets que tenim al davant, on trobarem unes escales naturals i molt irregulars.
  .-  1 h 53 min.  --    ELS ESCALERS   --  1.625 m.
Pugem les roques o escales, molt dretes que ens porten a sobre la paret. Un cop superada la paret, les fites marxen cap a la dreta. Nosaltres continuem de dret, molt de dret, seguint una traça no massa marcada que ens portarà a pujar per la carena de la dreta, que s'acaba amb una pala d'herba per la qual pujarem fins al cim de puig Estela.
  .-  2 h 35 min.   --  PUIG ESTELA  --     2.013 m.
Al cim hi ha una petita torre feta amb un munt de rocs. Continuem seguint la carena de l'esquerra que, de baixada i amb alguna petita pujada, ens portarà al puig de Coma d'Olla.
  .-  2 h 58 min.   --  PUIG DE COMA D'OLLA  --    1.938 m.
Aquí en un principi volíem marxar cap a l'esquerra i baixar per la Coma d'Olla, però és molt d'hora i decidim pujar al Taga, tot i que fa un vent que costa aguantar-te.
Continuem carenejant i, de baixada, anem a trobar el punt més baix de la carena.
  .-  3 h 13 min.  --    PORTELLA D'OGASSA   --  1.797 m.
Aquí retrobem les marques CBVD que ens acompanyaran fins al cim. Marxem cap a la dreta tot seguint un camí molt marcat que puja de dret al cim del Taga.
  .-  3 h 40 min.   --  TAGA  --      2.040 m.
Al cim hi ha una gran creu, un altar i un vèrtex geodèsic, i continua fent un vent molt fort.
Pel mateix camí tornem cap a la Portella d'Ogassa.
  .-  3 h 58 min.  --    PORTELLA D'OGASSA  --    1.797 m.
Ara saltem cap a la dreta, baixant per les moltes llaçades que fa l'espectacular camí. – CBVD - El camí baixa cap a l'ermita de sant Martí d'Ogassa. Nosaltres el seguim fins a una llaçada a la dreta, on seguirem una pista dolenta que continua de dret.
  .-  4 h 13 min.   --  DEIXEM CAMÍ I MARQUES   --  1.545 m.
Seguim la pista que baixa molt recta. Quan aquesta gira, anem a buscar una barraca que hi ha a sota. Sota la barraca trobem una pista, més bona, que de baixada ens porta a la casa de Bassaganya, just on hi ha la pista cimentada d'Ogassa a coll de Jou. Aquí hi ha un salze molt gran
  .-  4 h 34 min.   --  CAN BASSAGANYA   --  1.299 m.
Seguim la pista cap a l'esquerra que, deixem de seguida, per seguir una pista de terra més dolenta a la dreta. La pista ens baixa cap a uns plans des d'on, resseguint el rec, anem a trobar el torrent que baixa de Bassaganya. Travessem el torrent, baixem uns metres pel seu costat, i a sota, el tornem a travessar. - on el travessem a l'altra banda hi ha una mina-. Ara deixem el torrent i, de pla, anem marxant cap a l'esquerra. Arribem a un pla, on el camí no és massa clar. Aquí cal marxar de pla en lleugera baixada, de seguida trobem una tanca, després de la qual el camí ja és més clar. Camí que ens porta al torrent del costat. Torrent que baixa de la collada de can Camps.
  .-  5 h 3 min.   --  REC DE CAN MOLES  --   1.120 m.
Travessem el rec i agafem un camí a l'altra banda , al mig d'uns arbres caiguts. El camí continua molt fresat. Quan el camí surt del bosc, deixem el rec i continuem de pla cap a l'esquerra. El camí porta a una pista molt dolenta i aquesta a una altra de millor, sota la collada de la Querota. Deixem la pista i pugem al mig del prat de la collada, on davant hi ha la casa de can Coll.
  .-  5 h 15 min.  --    COLLADA DE LA QUEROTA  --   1.151 m.
Travessem el prat i, un xic a la dreta, arribem a una pista que passant per la raconada va a trobar-ne una altra de més bona, sota les granges de can Coll. Sota les granges trobem una porta.
  .-  5 h 21 min.   --  GRANGES DE CAN COLL  --   1.120 m.
Aquí hi ha dues pistes. Seguim la pista de sota, fins a la propera collada on hi ha una fita de terme. Ara marxem per la carena de la dreta, on un camí ens baixa a la casa aterrada del Còdol, i on retrobem la pista. Travessem la pista i per sobre la casa, seguim un camí força planer, que pel mig del bosc va fent les diferents raconades i ens porta a un collet.
  .-  5 h 51 min.  --    COLLET DEL VENT  --    979 m.
Continuem pel camí que passa per sota el collet del Barri i que seguim fins a una tanca de filat. Aquí saltem cap a l'esquerra, baixant per un camí, no massa fresat, que pel mig de la raconada va baixant cap a trobar el riu. Travessem el riu i ens enfilem cap a la casa del davant; el Mas.
  .-  6 h 14 min.  --     EL MAS
Travessem la casa de dret tal com hi arribem, després baixem a travessar el rec, fem un petit repetxó i arribem al trencant de la carretera on el matí hem deixat la via verda. Seguim la via cap a l'esquerra i arribem a l'antiga estació de trens.
  .-  6 h 22 min.  --    SANT JOAN DE LES ABADESSES   --  802 m.
                                   -------------------------------------------------------------
                                                 CBVD – cercles blancs amb un punt verd


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada