QUE PRETENEM?


dijous, 27 de març del 2014

SERRA DELS TOSSALS - ROC DE LES MONGES ( 111)

 RESUM :
  En aquesta sortida farem la serra dels Tossals, tot i que avui fa un dia molt dolent, tapat, amb boira i a més per postres ens plou, però tot i així és una bona excursió i si més no, ens ha donat algunes visions amb la boira anant i venint diferents i boniques.
  Pujarem tots els tossals que tenen nom o que nosaltres hem trobat el nom i que configuren la serra dels Tossals, tot i que en la majoria estan envoltats de vegetació i la vista no és massa bona i si ens apureu, algun no val la pena pujar-lo. Però és una manera de donar més sentit a l'excursió.
  El recorregut ha estat el següent: La Mina – Coll de Jouet – Santuari dels Tossals – Mal Pas de Runer – Tossal de Tresserra – Tossal de Vilella – Roc de les Monges – La Mina.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 22 de Març de 2014
*COMARCA: Berguedà
*DISTÀNCIA: 14.93 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 863 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 35 min.
*TEMPS PARADES: 25 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h.
*DIFICULTAT: Baixa, només es complica un xic la pujada al Roc de les Monges, la resta en la seva majoria és seguir camins marcats, tot i que aquests mai pugen a cap dels Tossals
*VELOCITAT MITJANA: 3.25 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Rasos de Peguera – Serra d'Ensija E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000 i El llibre de L'Alt Berguedà en 27 itineraris
*PUNT DE SORTIDA: La Mina, túnel que hi ha a la carretera de Berga a Sant Llorenç de Morunys. El cotxe es pot deixar en qualsevol banda; nosaltres el deixem un cop passat el túnel, en una esplanada que hi ha a l'esquerra, al costat d'un cobert.
*OBSERVACIONS:   El recorregut és molt evident, pràcticament sempre hi ha marques, només cal tenir present que per pujar els tossals, que no és on hi ha les millors vistes, sempre s'ha de deixar el camí i tornar a buscar-lo.
  És un recorregut amb camins molts bonics i amb unes vistes precioses, això sense pujar als tossals, la pujada als tossals simplement és perquè són el que li donen nom, el serrat i el camí.
  El dos cims que si que s'han de pujar, per la vista, són: el serrat del Moro, i encara que és el més complicat el Roc de les Monges, tot i que ja no pertany a la serra dels Tossals sinó a la serra de la Timonosa.
  El coll del Roure en alguns escrits és anomenat coll de Cussol.


FOTOS:


vista de la Serra dels Tossals i el punxegut Roc de les Monges des del Serrat del Moro, en un dia lleig i humit........

el ruïnós Santuari dels Tossals

lleixa estreta al Mal Pas de Runers

aquí es pot apreciar el caminet sobre la cinglera que s'encara al Mal Pas de Runers

des del Tossal de Tresserra fins al Roc de les Monges ens ha plogut, i hem transitat amb boira. Després d'una grimpada amb els rocs molls..., en Jaume al cim del Roc de les Monges

tot baixant del Roc de les Monges, la boira i la pluja ens donen una petita treva, ens encantem davant el Tossal de Vilella

girant la vista enrere també podem apreciar el Roc de les Monges

tot i que ja no és a la Serra dels Tossals i  ser  més baix, el Roc de les Monges te caràcter i molt bona vista (no parlo d'avui...), per arribar a dalt cal una grimpada, la millor opció és a sota el cim anar a la dreta a buscar una curta canaleta al peu d'unes alzines

la tornada és per l'obaga, el sender ens guia per trams de faig  i ens obliga a fer constants pujades i baixades, cal destacar la pujada d'en Matamatxos que sens dubte el nom dóna forces pistes de la duresa del tram......

TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ




RESSENYA :
  .-  0 h.  --   LA MINA  --   1.208 m.
  Travessem la carretera i anem cap a la dreta on hi ha l'incipient torrent de la Font Negre, hi ha un camí per cada banda de torrent. Nosaltres pugem pel de l'esquerra amb el torrent a la dreta. El camí no és massa visible, però es va seguint, Trobem uns pals elèctrics de fusta i anem pujant entre els pals i el torrent fins a trobar una pista que seguim uns metres a la dreta i arribem a coll de Jouet.
  .-  11 min.  --   COLL DE JOUET  --   1.278 m.
  El coll és a sobre mateix del túnel de la Mina, és un punt on arriben camins per tot arreu. Continuem seguint la pista. -MG – La pista fa un parell de corbes i s'enfila a la carena que ressegueix. Hi ha un punt on les MG marxen uns metres de la pista i van a un mirador, després tornen a la pista. Quan la pista fa un baixant molt dret, a la dreta, trobem la primera carena que surt per aquesta banda. Aquí deixem la pista i pugem al roc de la dreta.
  .-  26 min.  --   SERRAT DELS MOROS  --  1.403 m.
  Som al tossal o serrat del Moro, el cim fa dues puntes, la segona és un dels millor miradors que trobarem. Tornem a la pista i de seguida arribem a un coll on la tornem a deixar per agafar un camí, a la dreta, molt fresat, que pel mig del bosc -MG- puja al santuari dels Tossals.
  .-  37 min.   --   SANTUARI DELS TOSSALS  --  1.440 m.
  El santuari està mig ensorrat, però amb bones vistes, cap a la banda de Capolat.
  Baixem pel costat de les parets, i continuem per un bon camí, -MG- travessem un coll. Aquí per l'esquerra hi puja un camí amb el GR provinent de Capolat.
  Nosaltres continuem per l'altra banda del coll seguint el GR, que s'enfila a trobar un morro amb bones vistes. Després, el camí entra al bosc, només entrar al bosc deixem el camí, per pujar ara sense traça, el cim que tenim a la dreta, són uns 2 min.
  .-  56 min.  --   TOSSAL DE RUNER  --   1.500 m.
  El cim està envoltat de vegetació i no té massa bona vista, visitat el cim tornem al GR que continuem seguint. Ara el camí s'aparta un xic cap a la dreta i va a buscar una canal on al mig hi ha un petit cim o roc. Som al Mal Pas de Runer, que tampoc és tant dolent.
  .-  1 h 10 min.  --   MAL PAS DE RUNER  --   1.434 m.
  Quan s'arriba al mal pas sembla que el camí quedi tallat, però continua baixant uns metres la cinglera, - GR - després travessa la canal, a l'altra banda fa un pas de no més de mig metre. Després el camí continua per una lleixa penjada. Va a buscar un mirador i s'enfila dalt el Pla de Tresserra. Al final del pla fa – GR - un trencant de pistes. Aquí a la dreta hi ha un excel·lent mirador.
  .-  1 h 30 min.  --   MIRADOR DEL PLA DE TRESSERRA  --   1.477 m.
  Continuem per la pista del davant. Fem – GR - una corba a la dreta i continuem ara amb un tossal a l'esquerra, quan la carena de l'esquerra es troba amb la pista. Deixem un moment la pista per enfilar-nos, cap a l'esquerra seguint la carena i així pujar al cim del Tossal de Tresserra.
  .-  1 h 45 min.  --   TOSSAL DE TRESSERRA  --   1.525 m.
  El cim, és vèrtex geodèsic, i la seva vista avui és nul·la, un cop fet el cim, tornem a la pista. ( 7 minuts anar i tornar) Aquesta fa un – GR - parell de corbes i ens baixa fins al proper coll.
  .-  COLLET DEL BOSC DE CASÒLIBA  --   1.470 m.
  Aquí deixarem pista i GR per enfilar-nos de dret al roc que tenim al davant, pugem pel mig del bosc, sense un camí clar, només hem de tenir en compte que el roc del davant, el pujarem de dret, lleugerament a la dreta fent una petita i curta grimpada. Sobre la grimpada arribem el cim.
  .-  2 h.  --   TOSSAL DE CASÒLIBA   --   1.517 m.
  El més interessant del tossal, avui ha estat la grimpadeta. Continuem sense camí per la carena de l'altre costat, baixem a un coll i ens enfilem al Tossal de Vilella, punt més alt dels Tossals.
  .-  2 h.   --   TOSSAL DE VILELLA  --   1.526 m.
  El tossal de Vilella al menys té una bona vista cap a Busa. Un cop al cim es posa a ploure, així que a continuar amb mala visibilitat i amb pluja. Carenegem sense camí cap a l'esquerra, - 90º d'on veníem -tot anant a buscar una careneta amb un petit grau a la dreta. La carena ens porta altra vegada a la pista. - GR- De seguida, trobem un trencant amb indicadors. Deixem la pista i saltem cap a la dreta -GR - on tot seguit  hi ha un altre trencant.
  .-  2 h 22 min.  --   COLL DEL ROURE  --   1.395 m.
  Aquí hi trobem un altre trencant amb indicadors, Aquí hi tornarem, ara anem a fer l'últim dels tossals. Continuem de dret per la carena, o lleugerament per l'esquerra fins al següent cim, que com la majoria dels altres tossals, avui no té vista.
  .-  2 h 30 min.   --   TOSSAL DE CAL BERTRAN  --   1.457 m.
  Pel mateix camí tornem al coll del Roure i baixem cap a l'esquerra – GR - on un bonic camí ens porta a trobar un camí més ample ple d'indicadors.
  Aquí deixem el GR i seguim cap a la dreta l'ample camí (amb marques blanques – blaves – blanques). El camí s'enfila, travessa un coll i comença a baixar. Passat el coll, el seguim un parell de minuts fins que a l'esquerra hi arriba un caminet. Deixem el camí ample i anem cap a l'esquerra on el caminet ens porta al coll que separa el tossal de Vilella del Roc de les Monges.
  .-  3 h 6 min.   --  COLL DEL BOSC DE VILELLA  --   1.312 m.
  Aquí agafem cap a la dreta, de pla, per anar al coll del costat, des d'on ens enfilarem, més o menys per la carena al Roc de les Monges, és el punt més espectacular del recorregut. Al darrer tram, un cop sota l'últim roc, cal anar cap a la dreta i pujar per la primera canal, que comença al costat d'unes alzines, per on es puja grimpant força bé.
  .-  3 h 22 min.  --   ROC DE LES MONGES  --   1.415 m.
  La vista que tenim és molt bona i des d'aquí destaca el Tossal de Vilella, que tenim al davant. Ara ens cal tornar al coll del Bosc de Vilella, però és igual, pujar al roc ha valgut la pena. A més a més ha marxat un moment la boira, i la transició de tapat a net ha estat tot un espectacle.
  .-  3 h 38 min.   --   COLL DEL BOSC DE VILELLA  --  1.312 m.
  Tornem a buscar el camí, amb marques blanques – blaves – blanques, que seguirem fins al cotxe, a més a més també hi ha MG.
  El camí va fent diferents pujades i baixades algunes d'elles molt fortes, ja que el camí és un trenca colls o dit d'una altra manera, va a buscar tots els colls,- coll, el Termenal 1.323 m.,- coll de l'Era, 1.310 m., – coll, pujada d'en Matamatxos, 1.305 m.,- per finalment arribar al cotxe.
  .-  4 h 35 min.  --   LA MINA  --   1.208 m.
           _________________________________________________________

                             GR- Sender de gran recorregut marques vermelles i blanques
                                                MG – Marques grogues




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada