QUE PRETENEM?


dissabte, 5 d’abril del 2014

BEGET – CAMPRODON ( Per Salarça i Bolòs ) (112)


RESUM :
  Aquesta excursió a diferència de la majoria que són circulars, serà una travessa. Anirem de Beget a Camprodon passant per les ermites romàniques de Salarça i de Bolòs. Pel camí en trobarem amb uns boscos de roure en els qual hi ha uns exemplars fora de mida i n'hi ha molts. Pujarem per unes valls interiors increïbles.
  Seguirem pràcticament sempre les marques del “Camí” que són un 8, on els dos cercles són oberts i les obertures; una t'indica d'on vens i l'altra on s'ha d'anar. Segurament que és la vegada que hem seguit més temps les mateixes marques, però és que el camí s'ho valia.
  El recorregut ha estat: Beget – Salarça – Bolòs – Coll de la Creueta – Camprodon.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 29 de Març de 2014
*COMARCA: Ripollès
*DISTÀNCIA: 16.85 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 970 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 10 min.
*TEMPS PARADES: 45 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 4 h 55 min.
*DIFICULTAT: Baixa, sempre són camins o pistes, molt clares i amb moltes marques.
*VELOCITAT MITJANA: 4 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Alta Garrotxa E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Avui el punt de sortida i el d'arribada són diferents, així que si es vol fer en dos cotxes cal deixar-ne un a Camprodon, a l'aparcament de la Mare de la Font i l'altre a l'aparcament que hi ha a l'entrada de Beget, sobre mateix de l'església.
*OBSERVACIONS: El recorregut d'avui no té cap dificultat, simplement és un xic llarg, sempre hi ha marques tan del PR, com les grogues d'Itinerària, i també les del Camí.
  Es passa per tres ermites; el Remei, Salarça i Bolòs, les dues últimes, realment boniques i en uns llocs privilegiats.
  Els camins que seguim en algun punt, passen per llocs increïbles, amb una sensació de llibertat immensa.
Passem per uns boscos on hi ha uns roures que sembla mentida que en trobem tants i de tant grossos, i el colofó és el roure de Salarça que és una meravella.
  El recorregut es pot fer amb dos cotxes, o llogant un taxi a Camprodon que et baixi fins a Beget.
FOTOS:

sortim des de Beget, poblet encantador considerat geogràficament de l'Alta Garrotxa, però que en realitat fou agregat al terme de Camprodon l'any 1969 i per tant pertany al Ripollès

seguirem fins a Camprodon les marques del PR C-186 i les marques en forma de C del Camí

descomunal roure a Sant Valentí de Salarça

actualment a l'ermita s'hi estan fent reformes

tot baixant cap el Molladar tenim aquesta vista de Sant Valentí de Salarça, amb aquests curiosos núvols

tot arribant a Bolòs, al costat de Santa Maria i ha la Rectoria, a dia d'avui consolidada exteriorment

a Santa Maria de Bolòs, fa mal d'ulls el cobert que s'ha "menjat" l'absis

el Puig dels Arcons  en primer terme al fons el Bestracà i el Comanegra entre d'altres

al Mas Blanc hi ha vaques Braves pasturant lliurament, cal estar atents....

pedró al Coll de la Creueta

ja molt a la vora de Camprodon trobem aquest monument a  Cèsar August Torras i Ferreri, sens dubte un dels primers catalans a fomentar l'excursionisme al nostre país

 TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ




RESSENYA :
  .-  0 h.  --      BEGET   --  540 m.
  Seguim la carretera que passa per sobre l'església fins que a la dreta hi marxa una pista, sobre la qual hi ha una ermita.
  .-  4 min.  --     EL REMEI   --  552 m.
  Deixem l'ermita enfilada a la dreta i seguim la pista. – MG – PR- 8 –. La pista la seguim fins abans de la raconada.
  .-  15 min.  --     DEIXEM PISTA  --    578 m.
  Deixem la pista i seguim un corriol a l'esquerra, que baixa a travessar el riu per sobre un bonic salt d'aigua, després s'enfila i torna a la pista que simplement travessa. Ara el camí marxa per unes antigues feixes esbiaixant cap a l'esquerra i amunt. Travessa un descampat i entra en un bosc de roures. – MG – PR- 8 –. El camí, molt bonic, barreja roures i alzines, travessa un altre torrent i puja pel seu costat, amb uns roures molt grans. El camí ens porta a un altre de més ample, pel qual arribem dalt un coll, on a la dreta hi ha una casa.
  .-  1 h.  --     COLLET DE LA VILA  --    648 m.
  La pista, – MG – PR- 8 – ara de baixada, passa per uns prats molt bonics amb uns roures tots fora de mida, a més de grossos estan que semblen posats expressament perquè els miris. La pista ens porta a l'ermita romànica del S-XII de Sant Valentí de Salarça.
  .-  1 h 10 min.   --  SANT VALENTÍ DE SALARÇA  --   639 m.
  Sant Valentí té un absis, un campanar d'espadanya i una escala exterior adossada a la paret que puja fins a les dues campanes que hi ha. L'ermita és molt bonica per ella mateixa i pel lloc on està situada, però quan arribes davant la porta, hi ha un roure descomunal, és increïble, no sabem que es fa mirar més, si l'arbre o l'ermita, això si, formen un conjunt fabulós.
  Ara hem d'anar a una casa que es veu a sota a la dreta, però hi anirem seguint el camí i les diferents marques. Marxem pel costat de l'absis, a l'esquerra – MG – PR- 8 –, seguint un camí que voreja per sota l'ermita i ens porta a travessar el riu. A l'altra banda del riu el camí fa uns passos molt bonics i ens porta dalt una pista molt bona.
  .-  1 h 25 min.   --  PISTA DEL MULLADAR
  Ara ens toca el tram més monòton, que és seguir pista durant molt tros. Seguim la pista cap a l'esquerra i avall. La pista passa per sobre la gran casa del Mulladar, on hi ha una hípica, i continua cap a la vall de l'esquerra on comença a pujar fent diferents corbes, deixem pistes a dreta i esquerra. Nosaltres sempre de dret, passem per sota la casa del Puig i de baixada arribem a l'ermita de Bolòs.
  .-  2 h 3 min.  --    SANTA MARIA DE BOLÒS   --715 m.
  Santa Maria és una ermita romànica del S-XI, on l'absis ha esta modificat per una construcció quadrada, té un campanar de torre, molt massís i baix, així com unes arquacions llombardes als laterals. Quan hi arribes hi ha dos grans xiprers al costat d'una casa que sembla que estiguin restaurant.
  Tal com hem arribat marxem per sobre els xiprers, recta amunt, passem per darrere de la casa de la Masó – PR- 8 – i arribem a una pista, on hi ha una barrera de fusta.
  .-  2 h 11 min.  --    PISTA SOBRE LA MASÓ
  Seguim la pista cap a l'esquerra fins que aquesta gira a la dreta, aleshores continuem de dret i pel mig del bosc, pugem al coll de la Masó.
  .-  2 h 18 min.   --  COLL DE LA MASÓ  --    832 m.
  Aquí camí i marques marxen cap a l'esquerra i avall. De seguida el camí comença a planejar, pel mig d'una roureda, per finalment fent un parell de esses, enfilar-se a trobar un coll a la carena. Aquí, a la dreta, hi ha el puig dels Arcons.
  .-  2 h 35 min.   --  COLLET DE L'AUBARDA  --    912 m.
  Travessem cap a l'altra banda i baixem a trobar una pista, – MG – PR- 8 – que seguim amunt. Passem el coll de Bolós, on hi ha un trencant de pistes, seguim uns 100 metres més de dret amunt i deixem la pista. Ara pugem per uns terrers grisos, a sobre dels quals seguim un bonic camí que entra al bosc, per anar a trobar un trencant amb un indicador.
 .-  2 h 45 min.  --   BEGET – ROCABRUNA – CAMPRODON  --  982 m.
  Aquí hi ha un trencant amb camins marcats cap a Beget – Rocabruna – Camprodon. Nosaltres seguim el de Camprodon, que continua de dret, força planer, passa per sobre un coll, on anem a trobar un dipòsit verd d'aigua. Continuem per la pista i de seguida seguim un camí que baixa cap una torre elèctrica i travessa altra vegada la pista per continuar de pla, – MG – PR- 8 –. A sota, hi ha el Mas Blanc, on tenen toros de lídia, que no ens fan ni gota de gracia.
  Ara seguim un camí completament pla, pel mig del bosc. Creiem que més que un camí en el seu temps era un canal. El camí, preciós, ens porta a una casa aterrada.
  .-  3 h 5 min.  --    LA TOSQUERA  --     1.025 m.
Just passada la casa, el camí s'enfila – MG – PR- 8 – cap a sobre la font – Que raja molt – i continua pujant suaument cap a trobar un coll, on hi ha un banc de pedra al costat d'un gran boix i un petit oratori.
  .-  3 h 14 min.  --    COLL DE LA CREUETA   --  1.075 m.
  Travessem el coll i per pista, arribem a un monument al mig d'un revolt. És el monument que Camprodon ha dedicat a Cèsar August Torras
  .-  3 h 18 min.   --  MONUMENT
  Seguim el camí o pista - és igual- avall, passem per la abundosa font del Boix, uns metres més avall la pista es parteix en dues. Aquí deixem les marques del “Camí 8”, i continuem per la pista de dret amunt, cap a la font de Sant Patllari.
  .-  3 h 28 min.   --  FONT DE SANT PATLLARI   --  993 m.
  Les fonts de Boix i de la Tosquera feien un bon raig, però aquesta passa de raig, surt molta, molta aigua.
  Aquí el més normal és baixar pel camí marcat – PR - que travessa el camp de golf i arriba a Camprodon. Continuar per dintre el poble, molt aconsellable, ja que és molt bonic, i anar a buscar el punt on tinguem el cotxe.
  Nosaltres, aquí marxem per sobre la font, seguint un camí – MG – que puja paral·lel al torrent de la Pedrera fins que trobem un camí que ens arriba per la dreta amb MV.
  .-  3 h 40 min.  --     CAMÍ DE TRAVÉS   --  1.082 m.
  Seguim el camí a la dreta, es un camí que va marxant cap a la dreta, fent diferents pujades, sempre pujades, - MV - fins que troba el camí que baixa de Sant Antoni, aleshores gira cap a la dreta i comença a baixar de valent – MV - fins a sobre la carretera, on hi ha una pista que cap a l'esquerra ens portarà a la font de la Mare de la Font. Àrea de esbarjo que hi ha a l'entrada de Camprodon i on nosaltres tenim el cotxe.
  .-  4 h 10 min.  --     CAMPRODON  --    943 m.
                                ------------------------------------------------------
                                                MG – marques grogues
                                       PR – marques grogues i blanques
                                               MV – Marques vermelles

1 comentari:

  1. Després d'haver estat tres cops per la zona AVISO que el pas per la finca Mas Blanc i, en concret, vora les runes de La Tosquera és EXTREMADAMENT PERILLÓS! Hi ha una explotació de braus (toros de lidia). Està senyalitzada i tancada però de forma INSUFICIENT! El darrer cop vaig tenir una molt mala experiència. Sempre procuro evitar explotacions i masos (simplement per respecte) però aquest cop em vaig trobar enmig d'un bon merder. Gràcies!

    ResponElimina