QUE PRETENEM?


diumenge, 20 d’abril del 2014

EL PUIG DE BASSEGODA (pel caire de Comadells) (114)

 RESUM : Avui farem una d'aquelles excursions que no poden faltar a l'haver de cap excursionista de casa nostre, el Bassegoda, és sens dubte la millor muntanya de l'Alta Garrotxa, la més emblemàtica, situada en un punt de llegenda en terra de bandolers i contrabandistes, i que sintetitza clarament el que és aquesta contrada, és una muntanya força discreta en altitud, per no ser ni és la més alta de la comarca ( el Comanegra 1557metres) però alerta, que els seus 1374 metres no us enganyin, ja que si sortim des de Sadernes, (la majoria dels dies de l'any es prohibeix el pas a vehicles des de Sadernes mateix, sota una multa força notable) ens obliga a superar un desnivell mínim de vora els 1100 metres, si a sobre volem descobrir nous camins, passar per llocs que encara no hem visitat i arrodonir-ho tot creuant la Cinglera de Guitarriu ens adonem que l'excursió és excepcional, però que ens caldrà esmerçar-hi més de 6 hores i superar un bon grapat de metres de desnivell per realitzar-la. El recorregut és el següent: Sadernes-Planes de la Muntada-Ca n'Agustí-Mare de Déu de les Agulles-Caire de Comadells-Puig de Bassegoda-Collada de Riu-Treu Gros-Coll de Faja-Sant Andreu de Guitarriu-el Cufí-Sadernes.

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 19 d'abril de 2014
*COMARCA: Garrotxa
*DISTÀNCIA: 19.800 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1350 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 5 h 35 min.
*TEMPS PARADES: 40 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 6.15 h.
*DIFICULTAT:  Moderada, però força dura per el desnivell i la distància
*VELOCITAT MITJANA: 3.7 km/h
*FONTS CONSULTADES: Mapa: Alta Garrotxa– E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA:  a l'aparcament que hi ha a Sadernes, just passada l'ermita, torbem una tanca a la pista, a sobre mateix hi ha un gran aparcament.
*OBSERVACIONS: Cal estar alerta a l'hora de seguir els corriols i força atents a la grimpada final per pujar al cim del Bassegoda, tot i que el pas està molt ben equipat, la pedra està molt esmolada i llisca molt, aquest fet però, no ha de presentar cap problema per pujar o baixar. L'altre punt conflictiu és la baixada fins al coll de Riu, la baixada la fem per la tartera, en aquest punt el pendent és molt acusat i el camí (caldrà seguir les fites) molt esmolat, cosa que provoca molta inestabilitat, ja força avall ens trobarem amb un pas on una roca s'ha desprès i ha cisellat una petita alzina, alerta amb la roca i els metres posteriors on caldrà desgrimpar uns metres. També cal dir que des del collet d'Espinabell fins al collet de l'Alp, s'ha obert recentment una pista de desemboscar que ha espatllat notablement l'entorn......



FOTOS:


els cingles de Guitarriu tot pujant cap Ca n'Agustí

el Ferran amb les primeres llums del dia

roure monumental de Ca n'Agustí

detall del forrellat al Santuari de la Mare de Déu de les Agulles

l'absis de la Mare de Déu de les Agulles

encara que no ho sembli això és "l'ampli camí" que puja a buscar el Caire de Comadells

vista des del caire, brutal!!!!!

tot tirant de zoom, Sant Marc, Puig de les Bruixes, Comanegra

darrers metres per accedir al cim del Bassegoda, amb el Puig de Sant Bernabé de fons

mala peça al teler, ara toca baixar.....

vista del Caire de Comadells i del Puig de Bassegoda des de sobre el Treu Gros

tot arribant a Sant Andreu de Guitarriu





TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC




RESSENYA :
  .-  0 h.  -- SADERNES (APARCAMENT)  -- 297   m.
Un cop passada l'església de Santa Cecília trobem una tanca que barra el pas als vehicles, a sobre mateix hi ha un gran aparcament,, un caminet baixa de l'aparcament a buscar la pista, que seguirem en direcció a Sant Aniol, aquesta segueix vora la riera, i fins hi tot la creua un parell de cops, anem trobant llocs habilitats per aparcar (malgrat la majoria de dies de l'any no es pugui), un cop passat el Pont d'en Valentí i a l'alçada del darrer dels antics aparcaments, trobem una pista que baixa, la seguim, aquesta porta -MG-, creuem la riera de Sant Aniol  a gual i seguim un tros més fins trobar un altre aparcament. Un corriol es fica a l'aparcament i creua de nou la riera, la seguim per l'altra riba fins que a la dreta trobem una pista que puja.
  .-  45 min.  --  PISTA A LES PLANES DE LA MUNTADA --   356 m.
  Deixem el camí i les -MG- que marxen cap a Sant Aniol i seguim aquesta pista que passada una cleda ens encara en un prat, continuem per la pista fent el següent revolt, acte seguit i sense arribar al proper marxem a la dreta per un incipient corriol, al peu d'una modesta fita, passem per la malaurada casa de Can Ferriol on  el camí és molt més evident, deixant la casa a l'esquerra comencem aquest desconegut camí per a nosaltres. Dit camí (marcat amb dos punts vermells) resulta molt millor del que ens pensàvem i guanya alçada lentament però en la direcció que ens interessa, fins que trobem un rètol que prohibeix explícitament l'escalada, al cap de poc comencen les Marrades, comencem a fer esses per tal de superar el desnivell, sempre molt a la vora de la paret, un cop superades el camí torna a planejar i no tarda gaire en convertir-se en pista, tot seguit arribem a una clariana on en destaca el monumental roure de Ca n'Agustí, creuem el sec torrent de Tumany, que sempre hem anat remuntant d'un tos lluny i tot seguint la pista arribem en una casa que encara està activa.
  .-  1h 31 min.  -- CA N'AGUSTÍ DE RIU -- 600 m.
  Davant l'era de la casa mateix hi ha una bona pista, la seguim a l'hora que trobem uns petits indicadors i algunes escadusseres i maldestres marques verdes, al revolt continuem de dret deixant el sot a la nostra dreta, anem pujant entre feixes que el bosc s'ha fet seves, més amunt el corriol creua el sot i per un espaiat bosquet  de pins arribem a un pla que resulta ser el collet de Vinardell, aquí recuperem les -MG- i trobem unes de noves - MT-V- que ens seran molt útils per pujar al Bassegoda, continuem pujant tot seguint el corriol fins al collet de la Caseta. En forta pujada continuem fins arribar a un Santuari.
  .-  2h 1 min.   --   SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE LES AGULLES  --  870 m.
Ermita romànica del segle XII, molt ben conservada, no així l'edifici del costat que està ensorrat, continuem caminant tot seguint el camí, poc a poc aquest gira cap a l'Oest tot marxant de pla, deixem les -MG- que marxen a la dreta i continuem fins gairabé al collet de Santa Maria, uns metres abans d'arribar-hi les marques - MT-V- marxen a la dreta en fort pendent, seguirem aquestes marques per l'aspre terreny que s'ens presenta, molts trams de rocs i roca en fort pendent per arribar al Caire de Comadells i al Bassegoda més tard, un cop al caire la vista és senzillament impressionat, un munt de cims Garrotxins i el Pirineu més proper ens fan adonar-nos del lloc privilegiat on ens trobem. A sobre veiem com la carena presenta un tallat, el camí el voreja per la dreta alhora que no deixa de pujar, un cop a sobre marxa cap a l'esquerra tot creuant la carena, passem per un bosc de pins, alguns de molt bona mida, al cap de poc recuperem la carena i els rocs.....
A sobre hi tenim el darrer tram de carena, però cal tenir en compte que aquesta presenta una canal abans d'arribar al cim, el trau és insalvable a ma nua, per tant baixem uns metres tot resseguint la paret, en un punt amb moltes fites que et fan dubtar de si s'ha de baixar, (aquí podríem pujar sense problemes a aquest cantó del trau) les seguim i al cap de pocs metres el corriol poc definit planeja de nou i va a buscar una tartera que s'inica al peu de l'esmentada canal, on podem apreciar una agulla al mig de la canal, el corriol ara més clar acaba de resseguir la paret fins portar-nos al seu peu, per la dreta se'ns ajunta un camí millor  que puja de Coll de Principi. ara cal una curta grimpada, tots els passsos compromesos estan equipats amb cadenes o graons metàlics, pero cal estar alerta doncs la roca està molt esmolada i patina molt...
   .- 3h 6 min.  --  PUIG DE BASSEGODA --   1.374 m.
  El cim te un vèrtex geodèsic que actualment és a terra, la vista és brutal , dominem tota l'Alta Garrotxa, ens crida però molt l'atenció els cingles de Guitarriu, que des d'aquí semblen infranquejables i que és per on volem tornar... Per baixar desfem la grimapada amb cura i resseguim encara un tros més de camí fins al peu de la tartera on comencem a baixar pel seu esmolat llit, ja mancat de pedres, un tros avall el caminet marxa a la dreta a buscar l'ajut de les alzines, anem baixant tot seguint les fites, a mesura que baixem el caminet millora, però encara trobarem un pas "dolentot" on primer una roca barra un xic el pas, i posteriorment un tram rocós on un pi palplantat a la mateixa roca ens servirà d'ajuda, tot seguit arribem a un coll.
  .- 3h 37 min.  --  COLL DE RIU  --   993 m.
  A partir d'aquí es poden fer varies coses, com tornar a Ca n'Agustí, nosaltres però seguirem una pista en direcció Sud amb -MG-, aquesta pista planeja tot marxant per l'obaga, al cap de 4 minuts prenem un corriol  a l'esquera tot seguint les marques, aquest creua un petit collet on a la nostra esquerra una roca sembla que s'hagi encastat en una alzina i en lleugera baixada ens porta al destrossat Coll d'Espinabell. Una pista de desemboscar de grans dimensions l'ha esborrat, per la dreta un corriol amb marques blaves molt matusseres indica el camí al Treu, nosaltres però ens cenyim al guió, continuem ara per la pista fins al Coll d'Alp. Al coll anterior no hi havia estat mai, però en aquest sí, feia un any (hi ha una ressenya d'una antiga excursió en aquest mateix blog amb el nº 70  ) m'he endut una gran decepció, recordo un petit collet verd, ara tot està arrasat. Per l'esquerra del coll recuperem les marques i un corriol, aquest és impressionant, és un caminet d'aquells que es disfruta, puja suaument tot fent esses per dins el bosc i per un grau supera els Cingles de Guitarriu.
  .- 4h 7 min.  --TREU GROS     --   1.088 m.
 A l'esquerra hi ha un bon mirador del Bessagoda, seguim les -MG- que primer planejant i posteriorment de baixada ens porten al coll de Faja en uns 17 minuts, abans d'arribar-hi creuem una pista un parell de cops. Al coll hi ha una creu i un indicador desclavat i a dia d'avui mal col·locat, marxem a la dreta per una ampla pista que ens porta a una altra ermita.
  
  .- 4h 32 min.  --  SANT ANDREU DE GUITARRIU  --   932 m.
 Ermita romànica del segle XII també molt ben conservada, continuem per la pista i aviat arribem al Sarradell, la masia en molt bon estat resta sota la pista, passada la casa i al peu d'un indicador agafem un sender que encara conseva les -MG-, aquest camí primer és una pista però aviat es torna corriol que baixa fent esses per dins el bosc, el caminet a estones és justet, però sempre evident. Al cap d'una bona estona sembla que planeja, deixem a l'esquerra un trencant que mena cap al Cingle de Bisoltes (marques blaves) i arriba a un veïnat de cases on totes estan aterrades i on al costat de l'última hi ha una gran alzina, malgrat que la vegetació no ens la deixa veure amb claredat.
  .- 5h 11 min. -- EL CUFÍ  --   547 m.
  Creuem una bona pista i continuem per un caminet força bo que entra de nou dins el bosc d'alzines per l'obaga. Va baixant fins que surt a la pista que puja de Sadernes, la seguim un tros de cara avall fins que les  -MG- ens permetin seguir noves dreceres, més avall la carretera ja és asfaltada, continuem fent drecera, la darrera ja sense marques passa per el costat d'un filat vora el càmping, que seguim fins a Sadernes, ja només ens queda anar fins l'aparcaemnt.

.  .- 5h 35 min.  --  SADERNES (APARCAMENT)  --   297 m.
           _________________________________________________________

                          
                                                MG – Marques grogues
                                                MT-V- Marques taronges i verdes


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada