QUE PRETENEM?


dimecres, 29 d’octubre del 2014

COLLADA DE GRATS – SANT PERE D'AÜIRA ( Des de Campdevànol ) (134 )



RESUM :
  Avui no farem cap cim. Però si que seguirem uns camins impressionants, tot i que el primer tram del camí, inclús passem uns metres per la carretera, però la resta són uns camins que no tenen preu, uns camins que et recompensen el no fer cims. I per rematar l'excursió, passarem per l'ermita de Sant Pere. De fet l'excursió és expressament per anar a l'ermita, en fi que és una excursió més que recomanable.
  El recorregut: Campdevànol – Font del Querol - Sant Llorenç de Campdevànol – Collada de Grats – Sant Pere d'Aüira – Puig de la Batalla – La Creu – Sant Cristòfol – Campdevànol.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 26 d'Octubre de 2014
*COMARCA: Ripollès
*DISTÀNCIA: 16.77 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 770 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 20 min.
*TEMPS PARADES: 35 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 4 h 55 min.
*DIFICULTAT: Baixa, sempre seguim camins i molt clars, l'única dificultat és potser, trobar el camí que puja pel costat del torrent cap a la collada de Grats.
*VELOCITAT MITJANA: 3.86 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Taga – Serra Cavallera E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
Montgrony E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Aparcament de Campdevànol, un cop travessat el pas a nivell de la carretera de Gombreny, davant mateix de la fàbrica de Comforsa.
*OBSERVACIONS: El recorregut d'avui, sempre és per camins molt marcats, fàcils de seguir i sense massa desnivell.
  L'església de Sant Pere d'Aüira, està molt ben conservada, és sobre un turó voltada d'arbres, tot i així té una bona vista.
  Des de Campdevànol hi ha l'itinerari de natura de Sant Pere d'Aüira. És un recorregut circular marcat amb MG.
  El cim del Cuàs no el pugem perquè el varem pujar fa uns anys i era molt brut, a més a més està tot cobert d'arbres i no té vista.

FOTOS:
Sant Llorenç de Campdevànol, comença a fer-se de dia

a l'Empalme trenquem a la dreta, al cap de poc el paviment desapareix i la pista  entre dins el bosc

la Collada de Grat,s per arribar-hi hem seguit un caminet genial, que per cert no surt als mapes 

al Pla de Pruners la vista s'obre, som a sobre una cinglera

des de la mateixa cinglera ja veiem Sant Pere dAüira

Sant Pere d'Aüira

des de Sant Pere mateix veiem posades en filera  el Puig de Corones, Sant Aman, i el Taga

ja fa estona que transitem per corriols de cine a la foto vora el Puig de la Batalla

ja arribant a Campdevànol, amb Sant Cristòfol en primer terme

entrem a Campdevànol per sota aquest pas al costat de Sant Cristòfol


TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC




RESSENYA :
  .-  0 h.  --    CAMPDEVÀNOL  --     737 m.
  Seguim el camí ral – MG – que marxa carretera amunt pel costat de la fàbrica Comforsa. Al final de la fàbrica, anem cap a l'esquerra i seguim sempre entre el riu i la carretera. Fem uns quants trencants, sempre de dret, seguint el camí ral, – MG - camí que ens porta a trobar l'aparcament de la font del Querol.
  .-  27 min.   --  FONT DEL QUEROL  --    765 m.
  Travessem el riu i continuem per darrere el càmping Pirinenc. El camí ens porta a trobar una pista, al punt on hi ha un pollancre molt gros. Seguim la pista de dret i, – MG - quan aquesta gira, continuem de dret, per arribar de seguida a l'ermita de Sant Llorenç de Campdevànol.
  .-  45 min.   --  SANT LLORENÇ DE CAMPDEVÀNOL  --  807 m.
  Anem cap a la carretera que seguim fins a l'altra banda del pont, on seguim el camí per sobre la carretera i que ens porta al trencant de la carretera, amb el càmping Molí de Serradell.
  .-  55 min.  --    CÀMPING MOLÍ DE SERRADELL
  Aquí, ara ens toca seguir uns 300 metres la carretera fins passar un pont, a l'altra banda fa un parell de corbes i un petit pla, on hi ha una casa i fa un trencant de pistes.
  .-  1 h.  --      L'EMPALME  --     827 m.
  Aquí deixem el camí ral. Nosaltres marxem per la pista de la dreta que s'endinsa a la vall. La pista és cimentada, passa per sobre la casa de can Llinars i uns metres més enllà es bifurca.
  Cap a la dreta, la pista cimentada va al veïnat de Pruners. Nosaltres continuem de dret. Ara la pista és de terra i entra en una bonica vall. La pista la seguim fins a una corba a l'esquerra, on a la dreta fa un petit pla en el que hi ha un gran cartell verd; “ CUP Forest de la Baga de Grats”.
  .-  1 h 30 min.  --    BAGA DE GRATS  --     945 m.
  A partir d'aquí comença un camí preciós. El camí travessa el riu i comença a pujar pel seu costat. És un camí molt marcat, que va pujant suaument per entre un túnel de boixos. Força amunt es bifurca. Seguim el camí que marxa de dret amunt, ara el camí puja de valent i s'aparta un xic del torrent, és un camí que puja, molt clar i que va a trobar una pista de través on hi passa el GR-3.
 .-  1 h 55 min.  --     PISTA GR-3  --     1.200 m.
  Seguim la pista cap a la dreta i amunt. La pista – GR - puja molt de dret cap a trobar el coll. Pocs metres abans d'arribar al coll hi ha un camí a l'esquerra. Nosaltres pugem fins al coll.
  .-  2 h.  --     COLLADA DE GRATS   --  1.247 m.
  Al coll fa un trencant de camins, nosaltres marxem pel de la dreta -GR – MG -. El camí de pujada fins al coll ha estat preciós, però aquest no es queda “manco”. El camí, força planer, passa per un bosc de faig tot franquejant el cim del Cuàs, fa un pujador, per passar per sobre un gran roc, travessa un cap de carena i baixa cap a trobar una pista, just on hi ha una bassa, continuem cap a l'esquerra i arribem a la balconada d'avui.
  .-  2 h 27 min.   --  PLA DE PRUNERS  --     1.298 m.
  El pla és sobre una petita cinglera, amb una vista fantàstica. Tal com arribem a la balconada, al començament d'aquesta, a l'esquerra, hi marxa un camí. Deixem la pista, i el GR i seguim el camí. – MG -     El camí baixa el cingle, a la segona lleixa a l'esquerra hi ha la font dels Cóms i un roure molt gran. Sempre de baixada, el camí – MG - fa alguna llaçada i ens porta a la carena on ja pràcticament de pla, arribem a la pista on a l'altra banda, enfilada en un petit turó, hi ha Sant Pere d'Aüira.
  .-  2 h 55 min.   --  SANT PERE D'AÜIRA   --  1.101 m.
  Sant Pere és una ermita romànica situada sobre un petit turó, amb absis i campanar de cadireta. La vista tot, i els arbres, és molt bona.
  Aquí retrobem el GR. Continuem per darrere l'absis seguint un camí que baixa cap a trobar un marcat coll.
  .-  3 h 7 min.  --    COLL DE LA BATALLA  --     949 m.
  Continuem la pista que puja cap a l'altra banda . La pista un tros amunt ( 3 minuts ), fa un trencant; Cap a la dreta hi marxa l'itinerari de natura de Sant Pere d'Aüira que els de Campdevànol han marcat amb groc.
  Nosaltres continuem per la pista, de dret amunt. – GR – MG – Poc abans d'arribar a la carena, la deixem i pugem pel mig del bosc. Un cop a la carena, anem cap a la dreta i pugem al cim del Puig de la Batalla.
  .-  3 h 22 min.  --    PUIG DE LA BATALLA  --    1.051 m.
  El cim és vèrtex geodèsic, completament voltat de pins i sense gens de vista.
  Desfem la carena i anem a trobar la pista – GR – MG - que seguirem. La pista passa per una carena preciosa. La pista es torna camí, gira a la dreta i va a passar pel costat de la casa mig aterrada de can Xandrí. El camí salta a la dreta, torna a la carena i arriba a un coll.
  .-  3 h 52 min.  --    COLL DE PUIGCORBER  --     900 m.
  Continuem de dret, voregem un petit cim per la dreta i tornem a la carena. – GR – MG - Trobem un prat on a la dreta hi ha la casa de Puigcorber. Al prat hi retrobem l'itinerari de natura de Sant Pere que ens arriba per la dreta. Travessem el prat i per la carena arribem a un petit turó on hi ha una creu.
  .-  4 h 5 min.   --  CREU SOBRE CAMPDEVÀNOL  --    850 m.
  Continuem carenejant i baixem cap a l'església mig aterrada de sant Cristòfol. -GR – MG – Passem per sota una volta de canó, sobre la qual hi ha la casa adjunta a Sant Cristòfol, baixem pel costat del cementiri i arribem a un carrer de Campdevànol. Ara només es cal anar buscar el carrer de baixada que ens porti a trobar l'aparcament al costat de la via del tren.
  .-  4 h 20 min.   --  CAMPDEVÀNOL   --  737 m.
                               -------------------------------------------------------------
                                              MG – marques grogues
                   GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques


1 comentari:

  1. Get daily ideas and methods for earning THOUSANDS OF DOLLARS per day ONLINE for FREE.
    JOIN FOR FREE

    ResponElimina