QUE PRETENEM?


dimecres, 8 d’abril del 2015

TURONS DEL PUJOL – ESPLUGA – DE LA POLA ( Des de l’Alzina del Salari ) ( 154 )


 TURONS DEL PUJOL – ESPLUGA – DE LA POLA
( Des de l’Alzina del Salari )
RESUM :

          Avui farem una excursió més que res experimental, seguirem un sector de la serra de l’Obac força desconegut per nosaltres. Pujarem uns turons que d’entrada no tenim clar ni com fer-ho. Un cop a casa i mirant la ruta que hem fet ens adonem que ens hem deixat molt punts interessants que hem passat pel costat. S’hi haurà de tornar.
           Recorregut: Alzina del Salari – Coll de Boix – Hospital de Sang – turó del Pujol – turó de l’Espluga – Casa de l’Espluga – Castellots de Tanca – Turó de la Pola – Alzina del Salari.


DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 4 d’Abril de 2015
*COMARCA: Vallès Occidental
*DISTÀNCIA: 13.39 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 700  m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 5 min.
*TEMPS PARADES: 25 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 4 h 30 min.
*DIFICULTAT: Mitjana, hi ha alguns trams on el camí no és massa clar, ni massa net.
*VELOCITAT MITJANA:  3.2 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Sant Llorenç del Munt – Serra de l’Obac del centre excursionista de Terrassa   1:20.000
*PUNT DE SORTIDA: Alzina del Salari a la carretera de Navarcles a Terrassa, un cop passat el coll de les Estenalles.
*OBSERVACIONS:  Els Castellots no sabem  si són els de l’Espluga o els de la Tanca, o si és que els dos noms serveixen per anomenar-los.
               Al mapa que tenim hi ha alguns camins que no hi són, i d’altres que marca que són pista i són camins i al revés, però serveix.
               El petit racó on hi ha l’Hospital de la Sang; la Cort Fosca, el forat visionari sobre la cinglera és realment molt bonic.
               Els recorreguts tant per sobre el turó del Pujol, com dels dos Castellots, és molt aeri, tot i que hi ha arbres.
               Quant a vistes, tant des dels cims dels quatre turons com des de les carenes que seguim, són precioses.
               Els cims de la Pola i els de l’Espluga són dues moles arrodonides.
  
  
  
FOTOS:
el Graons de Mura

imatge del turó del Pujol

la balma obrada de l'Espluga

el Turó de l'Espluga, amb la seva balma, tot i que sembla inaccessible es puja molt bé

el Paller de Tot l'Any des de la carena de l'Espluga
un tram de Castellot, així entravessat sembla que ens vulgui barrar el pas
en Jaume baixant del darrer Castellot, aquest queda just a sobre el coll de Tanca, i la corda hi és muntada

del coll de Tanca cap a buscar el GR-5 trobem un tram de roca nua on la vista és espectacular, llàstima del mal dia que fa...

imatge del Turó de la Pola o de Tres Creus








TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC



RESSENYA :

               0 h. --  ALZINA DEL SALARI --  726 m.
Marxem pel camí que surt a la corba de l’entrada de l’aparcament. El camí baixa uns metres i després es comença a enfilar per anar a trobar una pista que ve de l’aparcament, seguim cap a la dreta i arribem a un trencant.
               7 min.   --  TRENCANT DE PISTES  --  759 m.
Seguim la pista que baixa cap a la dreta, travessa el rec i continua pujant, tot deixant un camí a la dreta, i més enllà un altre a l’esquerra. El camí, cada cop més dolent, arriba a un punt on un corriol baixa a l’esquerra, a trobar el rec on hi ha una font.
               17 min.   --  FONT DEL TRAGINER  --  796 m.
Del costat de la font ens enfilem cap a l’esquerra, seguint un corriol que va a trobar un camí més bo, que cap a la dreta, ens porta al camí del Graons de Mura.
                21 min.   --  GRAONS DE MURA --  836 m.
               Seguim el camí, aquest molt clar i empedrat que de pujada surt a una clariana on deixa un camí a l’esquerra i de dret va a trobar el coll de Boix, per on passa el GR.
                28 min.  --  COLL DE BOIX  --  879 m.
               Al coll, agafem el camí carener de la dreta i de seguida trobem una pista. Pocs metres més enllà, per la carena hi ha una gran alzina.
               32 min.  --  ALZINA DEL VENT  --   876 m.
               Tornem cap a coll de Boix, poc abans d’arribar-hi seguim la pista que salta cap a la dreta. La pista la seguim fins que gira en rodó a l’esquerra i a la dreta hi ha un aglomerat de roca amb una fita i MBL.
                46 min.  --  TRENCANT HOSPITAL DE SANG  
Deixem la pista i seguim el camí que entra al bosc i que, força planer va passant per sobre un petit espadat de roca. El seguim durant uns 7 minuts, fins a una punta de carena on les MBL marxen cap a l’esquerra i ens ajuden a baixar un grau molt bonic, al final del qual hi ha l’Hospital de la Sang.
               55 min. --  HOSPITAL DE LA SANG --  754 m.
Aquí hi ha molt per veure; l’Hospital és una gran roca en forma de tenda de campanya, obrada per banda. Pocs metres abans d’arribar-hi hi ha el forat de la Cort Fosca que tot i que l’entrada és força discreta, és una bona cova i al davant mateix hi ha un racó amb un forat sobre la cinglera preciós.
               Travessem l’hospital i continuem per un camí que primer baixa i després força planer va a un collet, on a la dreta, hi ha la roca del Sentinella. Al coll, ens enfilem a la roca de l’esquerra, que seguirem per sobre per assolir el cim del turó del Pujol.
                1 h 17 min.  --  TURÓ DEL PUJOL  --  693 m.
   A la punta contraria del coll, el turó fa una llengua molt estreta de roca que queda penjada sobre el torrent del Figueret. Just a l’altra banda del torrent hi ha el Turó de l’Espluga. Des del cim la vista és molt bona. Pel mateix camí tornem al coll.
               1 h 35 min.  --  COLL  DE SENTINELLA  
Desfem camí fins que trobem un corriol que baixa cap a la dreta. Corriol que ens permet baixar de dret cap a trobar la pista.
                1 h 40 min.  --  PISTA   
               Seguim la pista cap a l’esquerra,  a la raconada deixem a l’esquerra la pista per la que hem baixat de Coll de Boix i continuem sempre per la pista de dret cap a trobar un coll.
               2 h 12 min.  – COLL ENTRE ELS CASTELLOTS  -  L’ESPLUGA 
            Aquí, a l’esquerra, hi ha un camí que trobarem més tard i que puja cap els Castellots. Nosaltres anem cap a la dreta, deixem la pista i ens enfilem al cim del turó de l’Espluga.
               2 h 15 min.  --  TURÓ DE L’ESPLUGA  --  731 m.
               El cim és un excel·lent mirador. Baixem pel mateix lloc i continuem per la pista que passa pel davant de la balma obrada de l’Espluga. És una bona balma amb parets i porta.
               2 h 20 min.  --  BALMA DE L’ESPLUGA  --  667 m.
               Deixem la pista i marxem cap a l’esquerra per sota la balma, travessem el torrent de l’Espluga i ens enfilem a la carena del davant, on trobem un camí carener.  - 10 min. - Seguim el camí cap a l’esquerra, de seguida gira a l’esquerra i després a la dreta. En aquest últim gir, a pocs metres a l’esquerra, hi ha les restes de la casa de l’Espluga.
                2 h 38 min.  --  CASA DE L’ESPLUGA  --716 m.
               De la casa només en queda en peus una petita construcció. Continuem pel camí carener que ens porta a trobar el camí que puja del coll del costat de l’Espluga, i arribem davant dels impressionants Castellots de Tanca.
Voregem per la dreta fins a un primer coll, on per darrera, ens enfilem a l’increïble agulla que resseguim per sobre fins que cau en picat.
                3 h 3 min.  – PRIMER CASTELLOT --  830 m.
               Tornem al coll i continuem vorejant els Castellots per un bon camí que ens porta a coll de Tanca.
               3 h 15 min.   --  COLL DE TANCA  --  830 m.
               Ara marxem cap a l’esquerra i ens enfilem a un altre dels Castellots, també arribem fins on es possible. Aquí per pujar-hi hi ha una petita corba. Tornem al coll.
                3 h 25 min.   --  COLL DE TANCA  -- 830 m.
               Continuem pel camí que s’enfila cap a la dreta. Quan aquest marxa cap a l’esquerra, el deixem per seguir-ne un de no tan clar que es va enfilant pel caire i arriba a un tram de roca nua – fites - on continua de dret, cap a la carena a trobar el GR que ve de coll de Boix.
               3 h 38 min.  --  GR-5   --  916 m.
               Seguim el GR cap a la dreta. Quan aquest marxa de la carena, el deixem i continuem pel camí carener que ens portarà al cim de la Pola.
                3 h 44 min.  --  TURÓ DE LA POLA O DE TRES CREUS --  934 m.
               El cim és vèrtex geodèsic i un excel·lent mirador. Continuem per l’esquerra del vèrtex i baixem de dret a un dipòsit d’aigua on retrobem el GR, que cap a la dreta, ens porta al coll de Tres Creus, on hi ha un interessant trencant de camins.
                3 h 51 min.  --  COLL DE TRES CREUS  --  879 m.
               Ara marxem per la pista de l’esquerra o millor dit per un corriol del costat que és una drecera. Baixem, ara pista, ara drecera. La pista, un tros avall, esdevé enquitranada i ens porta a l’aparcament on tenim el cotxe.
                4 h 5 min. --  ALZINA DEL SALARI  --  726 m.
-------------------------------------------------------------
GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques
MBL- Marques blaves

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada