QUE PRETENEM?


dijous, 2 de juliol del 2015

PUIG DE CAMPORRELLS – PORTELLA GRAN – PERICS ( Per Formigueres ) (164 )

  
RESUM :
El puig Peric sempre l’havíem pujat per les Bulloses, aquesta vegada ho fem per l’altra banda, pels estanys de Camporrells i aprofitem per completar el petit cercle que formen els dos Perics; el puig de la Portella Gran i el Camporrells.
Ruta: Telecadira superior de Calmasella – Serra de Mauri – Refugi de Camporrells – Petit Peric – Puig Peric – Puig de la Portella Gran – Puig de Camporrells – Calmasella.


DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 27 de Juny de 2015
*COMARCA: Capcir
*DISTÀNCIA: 16.54 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.305 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 5 h 25 min.
*TEMPS PARADES: 25 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 50 min.
*DIFICULTAT: Baixa
*VELOCITAT MITJANA:   3 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Cerdagne – Capcir , carte de Randonnées 1:50.000
*PUNT DE SORTIDA: Estació superior de telecadires de la Calmasella. Per anar-hi des de Formiguera, cal agafar la carretera que passa per sobre el poble i va a buscar la pista d’esquí. Des de l’aparcament que hi ha sobre l’edifici, surt una pista mig acceptable que, en 4 km, ens porta a l’estació superior on hi ha una barrera.
*OBSERVACIONS: El recorregut d’avui fins als llacs o el refugi és fàcil i si tens algun problema, la pista hi va. El camí és marcat amb MG.

Dels llacs, el tram més complicat és anar a buscar la carena que surt just a l’altra banda del refugi i que ha de voltar l’estany del Mig, sigui per dalt o per baix. Aquí si que el camí no és massa clar, però sempre s’ha de tenir clar que es comença en una petita vall, on a l’esquena, a l’altra banda del llac hi ha el refugi.

Un cop a la valleta i fins al puig de Camporrells, tot i que hi ha algun punt que s’ha de posar les mans a terra, no hi ha massa problemes.

Del puig de Camporrells fins a retrobar la pista per la que hem vingut, és en la majoria pel mig dels prats, sempre de dret a una petita muntanya molt punxeguda. La resta és fàcil.

El puig de Camporrells des del puig de la Portella Gran és una carena pràcticament plana, però vist des de sota és realment un senyor puig.

FOTOS:






després de passar amb el cotxe per l'estació d'esquí de Formiguers aparquem el cotxe vora uns remuntadors a la Serra de Mauri, a l'hora que surt el sol

imatge dels quatre cims que avui farem, foto presa a tocar del Refugi de Camporrells

comença la pujada final al Petit Peric, hi ha un bon pendent

Un cop hem fet els dos Perics la vista cap a l'Arieja és genial a la foto els Estanys Blaus i el Pic de la Cometa

vista de la Portella Gran tot baixant cap el Coll de la Coquilla

la Portella Gran és un cim tri-cefàlic, des de la darrera punta apareix imponent la Dent d'Orlu

després de la Portella gran baixem a fer el Puig de Camporrells, ja tornem...

els dos Perics amb uns dels estanys de Camporrells

vista de les quatre puntes des de el camí (Tour del Capcir)

ja hem fet la darrera pujada i donem la darrera ullada aquest fantàstic lloc que és Camporrells

TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC

RESSENYA
0 h. --  TELECADIRES SUPERIOR DE CALMASELLA  -- 2.083 m.
Continuem per un camí que marxa cap a la dreta pel mig de les dues pistes. – MG – El camí que va pujant paral·lel a la pista, un tros amunt, la va a trobar i la ressegueix un petit tram fins que a l’esquerra, hi ha un gran cartell de l’espai protegit.
10 min. --  CARTELL  --  2.152 m.
Deixem la pista, tot i que aquesta va als llacs de Camporrells, pista que retrobarem més tard. Marxem seguint un camí –MG – que pel mig del bosc s’enfila cap a l’esquerra. El camí va pujant, travessa un petit coll i continua amunt amb la serra de Mauri a l’esquerra. El camí que acaba sent molt ample, ens torna a la pista.
33 min. – RETROBEM PISTA  
Continuem per la pista que, per l’altiplà, arriba a un coll molt ample – MG - on s’obre la vista sobre els Perics.
40 min. --  COLL --  2.398 m.
Aquí deixem un camí que marxa a la dreta i que és per on tornarem. Marxem cap a l’esquerra, de dret, ara amb el caient de la vall a l’esquerra. Baixem i tornem a trobar la pista en un revolt a la dreta, un cop passat el revolt, deixem la pista per baixar de dret cap a trobar l’estany del Mig, on hi ha el refugi de Camporrells.
1 h. REFEUGI DE CAMPORRELLS  --  2.251 m.
Del davant del refugi, amb l’estany del Mig al davant, hi ha una vista espectacular dels Perics. Cal tenir en compte que per pujar el Petit Peric, s’ha d’anar a buscar la valleta i la carena que tenim a l’altra banda. Es pot fer, voltant l’estany per dalt, o per baix.
Nosaltres resseguim l’estany avall fins on desguassa, travessem una palanca més que precària i deixem el camí, molt marcat, que va a les Bulloses.
Passada la palanca marxem cap a la dreta, resseguint més o menys l’estany. Sense camí anem passant fins a trobar la valleta on, a l’altra banda del llac, hi ha el refugi. La valleta és d’herba amb un petit riu al mig, a l’esquerra són rocs i herba, i a la dreta es tallada a la pedra.
Pugem pel mig de la valleta, ara amb camí fins a la seva part superior.
1 h 30 min.  – PART ALTA DE LA VALLETA  
Anem cap a l’esquerra a buscar la propera carena que seguim amunt, primer per la dreta, després pel mig i finalment per l’esquerra, arribem al cim del Petit Peric.
2 h.  --  PETIT PERIC  --  2.685 m.
Al cim se’ns obre la vista cap a les Bulloses i com no, cap a sota el cercle de Camporrels. Continuem per la carena, baixem al coll que ens separa de l’altre Peric.
Del coll ens enfilem un metres a l’esquerra de la carena, per on sense problemes pugem al cim.
2 h 27 min.  --  PUIG PERIC --  2.805 m.
Si la vista del Petit Peric era bona, aquesta és molt més ampliada. Continuem per la carena de la dreta, de seguida trobem una roca al mig que voregem per l’esquerra. Aquí marxa un camí per l’esquerra que baixa cap a les Bulloses, nosaltres ens tornem a enfilar pel costat del roc, que superem per sobre i, per la carena, baixem fins a una petita bretxa on deixem la carena i un xic per sota a l’esquerra, anem a buscar el marcat coll.
2 h 45 min. --  COLL DE LA COQUILLA –  2.614 m.
A l’esquerra  hi ha el bonic estany Blau Petit i a la dreta, cau en picat cap els llacs i vall de Camporrells. Nosaltres continuem de dret, pugem un petit bony i després ens enfilem al cim del davant, primer per la banda dreta i, més amunt, anem cap a l’esquerra per finalment, amb l’ajuda de les mans, pujar el cim sud.
3 h 12 min. – PUNTA SUD DEL PUIG DE LA PORTELLA GRAN --  2.755 m.
Continuem pel cim, travessem una petita bretxa i arribem a la punta central o punt alt del puig de la Portella Gran.
3 h 16 min.  --  PUIG DE LA PORTELLA GRAN  -- 2.765 m.
Ara per assolir l’últim dels cims de la Portella, ens cal travessar una altra bretxa.
3 h 18 min.  --  PUNTA NORD DEL PUIG DE LA PORTELLA GRAN --  2.760 m.
Al cim la vista continua essent boníssima. Ara el que destaca al davant és la Dent d’Orlu. Reculem fins a l’última bretxa i baixem per mig cap a la banda de Camporrells. Baixem per una pala de rocs i herba, esbiaixem un xic a la dreta i anem a buscar la carena per la qual assolim el cim de Camporrells.
3 h 41 min.  --  PUIG DE CAMPORRELLS –  2.671 m.
Fem uns metres més i, a la primera canal que hi ha a l’esquerra, baixem pel mig de la canal de més a l’esquerra. És una canal amb molts rocs que ens permet baixar no massa còmodament a l’altiplà.
Sense un camí definit, seguim l’altiplà, amb el puig de Camporrells a l’esquena i la Muntanyeta al davant. L’altiplà deixa dos llacs a sota i dos a sobre, i sempre de dret a la punta que surt al davant, va a trobar un camí travesser pel que hi passa el tour del Capcir.
4 h 24 min.  --  TOUR DEL CAPCIR --  2.325 m.
Seguim el camí  a la dreta i avall, fins que trobem un trencant amb una fita a l’esquerra.
4 h 32 min.  --  TRENCANT  -- 2.305 m.
Deixem el camí i les marques i ens enfilem cap a l’esquerra per un camí que entra al bosc i va pujant per anar a trobar la carena que ve del pic de la Muntanyeta. Un cop a la carena, seguim aquesta cap a la dreta i arribem a la pista.
4 h 43 min.  -- PISTA  CALMASELLA – CAMPORELLS  
Seguim la pista a l’esquerra i amunt. – MG – Fem una drecera i arribem al coll, a tocar la serra de Mauri.
4 h 52 min. --  COLL ----- 2.398 m.
Seguim la pista a l’esquerra, per sobre l’altiplà – MG – fins que trobem una bifurcació on al mig hi ha una fita.
4 h 58 min.  --  BIFURCACIÓ
Seguim la pista, o millor dit el camí ample de la dreta. – Moltes fites i MG – El camí arriba a un coll i marxa cap a l’esquerra on, pel mig del bosc, torna a trobar la pista en el punt on hi ha el cartell d’espai protegit.
5 h 16 min. --  CARTELL  --  2.152 m.
Seguim la pista cap – MG - a la dreta i un tros avall, agafem un camí paral·lel a la pista que ens porta al cotxe.
5 h 25 min. --  TELECADIRES SUPERIOR DE CALMASELLA  -- 2.083 m.
-------------------------------------------------------------
MG – marques grogues
Tour del Capcir – marques grogues i vermelles



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada