QUE PRETENEM?


dijous, 22 d’octubre del 2015

PENYES ALTES DEL MOIXERÓ ( Pels ponts de la Llorença i la Miquela ) ( 176 )


RESUM :
Buscant maneres per pujar el pic de les Penyes Altes del Moixeró ens hem trobat dos itineraris força curiosos, que a més de pujar i baixar per dos llocs increïbles, també ens permetran descobrir tres ponts o arcs naturals de roca: Són els dos ponts de la Llorença, que trobarem pujant, i el de la Miquela que trobarem baixant. Si a més hi afegim que els arbres tenen els colors de la tardor, ens surt una excursió preciosa.
Ruta: Hospitalet de Roca-sança -  Les Planelles – Ponts de la Llorença – Coll de la Guilla – Penyes Altes del Moixero  – Pont de la Miquela – Hospitalet de Roca-sança.


DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 17 d’Octubre de 2015
*COMARCA: Berguedà
*DISTÀNCIA: 11.15 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.195 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 40 min.
*TEMPS PARADES: 30 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 10 min.
*DIFICULTAT: Alta, dagut que en molts llocs no hi ha camí i cal intuir-lo, i ens movem per una zona molt inhòspita.
*VELOCITAT MITJANA: 2.35 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Moixeró – La Tosa E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Trencant de l'Hospitalet de Roca-sança, més o menys al km 7 de la carretera de Bagà a coll de Pal.
*OBSERVACIONS: El recorregut, si t’agrada l’aventura, és fora de sèrie, però cal tenir molt clar que ens movem per uns racons plens d’agulles, merlets i parets de roca i en molts punts cal saber intuir el camí.

Els tres ponts són realment bonics, però el de la Llorença destaca sobre els altres dos, per grandària, per espectacularitat i per estètica; és un pont impressionant.

Les MV que seguim durant un tram són fletxes, creus o ratlles, s’ha de seguir per on hi ha la marca, encara que sigui una creu.

En tot el recorregut, sempre anem trobant alguna que altra fita, però hi ha trams on  són molt clares i cares de veure.


FOTOS:
darrer tram del Llis unes cintes penjades als arbres ens indiquen l'inici del camí marcat amb vermell

anem transitat per un estret camí a l'ombra tot i que el sol ja incideix a l'altre cantó, tot ressaltant els colors de tardor

de sobte les marques han desaparegut una bona referència pot ser aquesta agulla forcada

el Pont de la Llorença des de sota un petit collet

per accedir al pont cal una curta grimpada

un xic enllà trobem un segon pont, aquest més modest
des de les Penyes Altes la vista és superba, a la foto el Pedraforca i el Puig de Terrers amb el Cadí al darrere

a la foto un dels dos cims de les Penyes Altes amb la Tossa d'Alp al darrere

abans d'arribar al trencant de baixada ens enfilem a una carena rocosa amb molt bones vista de les Penyes Altes

des del mateix punt vista del Pont de la Llorença

el Pont de la Miquela, amb la finestra a sobre

la baixada per la Canal de la Miquela és força incomode, molts trams de tartera i boixos que dificulten el pas

un cop retrobem el camí ja no estem tan pendents d'on trepitgem i podem contemplar les capritxoses formes del Serrat de la Miquela

passem per  un tram de faig amb tot un seguit de colors espectaculars

el camí ens porta a baixar per una carena i tot seguit sortim vora l'antena de la casa, al girar la vista enrere sembla impossible que es pugui baixar per allà on ho hem fet...

el camí de la font ja a tocar de la casa

detall de l'Hospitalet de Roca-Sansa



TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC


RESSENYA :
0 h.  --  CARRETERA DE COLL DE PAL  --  1.242 m.
Seguim la pista amunt i de seguida passem pel costat de la casa de l’Hospitalet de Roca-sança. Continuem recte amunt per entre el torrent i la casa. Abans d’arribar a una font, la pista gira a l’esquerra, i s’acaba en un prat. Aquí a la banda de sobre, pocs metres després d’haver girat la pista, hi surt un camí, que passant per sobre la casa, va a trobar uns prats a la carena. A la banda de baix del prat hi ha l’antena de la casa.
12 min. – TRENCANT CAMÍ DE TORNADA – ANTENA  - -  1.341 m.
Continuem de pla, deixant l’antena a l’esquerra i la carena per on tornarem a la dreta. El camí va a travessar el torrent dels Abeuradors o Molins, i s’enfila un xic per anar a trobar uns prats inclinats a la carena.
22 min. --  EL LLIS –  1.380 m.
Aquí el camí es perd. Seguim els prats en diagonal amunt i a l’esquerra. A la part alta del Llis, a l’esquerra, hi surt un camí. –MV- ( En ajuden a trobar el camí unes cintes en els arbres i una marca vermella) Un cop trobat el camí es segueix molt bé, va passant per sota les parets que tenim a l’esquerra en direcció a la raconada – MV – i abans d’arribar-hi trobem una agulla separada a l’esquerra.
40 min. – AGULLA- MIRADOR
L’agulla és un excel·lent mirador, tant de la vall com del camí que hem de seguir, que des d’aquí es veu molt complicat.
 Continuem pel camí –MV – que puja per sota la roques, amb la vall a l’esquerra. Quan arriba a la clotada, puja pel mig dels boixos i arriba a uns petits planells o places carboneres.
1 h. – LES PLANELLES - - 1.700 m.
Travessem dos petits collets i pugem un canaló que ens ajuda a superar una paret rocosa, a sobre continuem cap a trobar el torrent per on anem pujant, sense apartar-nos mai gaire de les parets de roca, -aquí ja no hi ha MV, només alguna fita – pugem per una tartera i anem a trobem una agulla molt estètica que fa una forca.
1 h 34 min. – AGULLA FORCADA –  1.940 m.
Des de darrere l’agulla, cal pujar arran de parets, travessar la canal que pujàvem – La canal ens portaria dalt el coll-  i marxar força planer cap a l’esquerra. Passem un petit collet, amb una vista molt bona del pont i arribem al peu del  pont de la Llorença.
1 h 48 min. – PONT DE LA LLORENÇA --  2.005 m.
És un pont natural d’uns tres metres d’alçada per uns dos d’amplada, molt estètic. Per pujar a la seva base cal fer una petita grimpada. Travessem el pont i baixem per l’altra banda, on remuntem una tartera i arribem a un segon pont.
1 h 56 min. – PONT PETIT DE LA LLORENÇA –  2006 m.
Aquest és més petit i no és tan espectacular. Per continuar també en, cal travessar-lo, després ens enfilem per darrere cap a sobre, pugem per la carena que marca el pont, superem una roca, i trobem un corriol que seguim cap a la dreta. El corriol marxa molt cap a la dreta, per anar a trobar el coll o pas de la Guilla.
2 h 18 min. – COLL DE LA GUILLA --  2.114 m.
Aquí trobem un camí molt clar – GR - que seguirem cap a l’esquerra i amunt i que, sense cap problema, ens portarà al cim de les Penyes Altes del Moixeró.
2 h 36 min. – PENYES ALTES DEL MOIXERÓ –  2.276 m.
Al cim fa dues penyes separades per una petita depressió. És vèrtex geodèsic i és el punt on es parteixen les províncies de Barcelona, Girona i Lleida. Quant a vista, impecable.
Fins al coll de la Guilla tornem pel mateix lloc.
Del coll continuem pel camí carener –GR – voregem per darrere una gran roca, i deixem el camí per enfilar-nos al cim de la roca, que és el final del serrat de la Miquela.
El cim és un excel·lent mirador; tant de les Penyes Altes, com dels dos ponts que hem passat. Tornem a baixar el camí i continuem fins que aquest passa al costat d’un coll.
3 h 10 min. – COLL DE LA MIQUELA –  2.146 m.
Deixem el camí i ens enfilem al coll. –Fites – Saltem per l’altra banda, primer de dret i de seguida anem cap a la dreta, travessem el caire que baixa , baixem un petit tros pel clot i de seguida anem cap a la dreta, travessem un segon clot i anem a buscar una petita carena rocosa a la base de la qual hi trobem el pont de la Miquela.
3 h 23 min. – PONT DE LA MIQUELA –  2.012 m.
És un pont amb dos forats, un al sobre de l’altre. El de sobre,  més aviat sembla una finestra.. Aquest, tot i que hi pugem a la seva base, no cal travessar-lo.
Baixem pel costat de la paret de pedra, quan arribem al bosc anem cap a l’esquerra seguint un corriol, no massa clar, que ens porta a la torrentera, per on baixem un tros, després, quan per la dreta se’ns ajunta una altra torrentera, molt fonda, anem cap a l’esquerra a cercar les parets, sota les quals trobem la font de la Miquela.
3 h 46 min. --  FONT DE LA MIQUELA  -- 1.825 m.
La font és un petit bassal que surt de sota la roca, al costat hi ha les restes d’una barraca. Ara ve el tram més complicat de seguir. Fem un petit tros pel peu de la roca i girem cap a sota la font. Anem a buscar per entre els boixos un estret corriol, ple de rocs, que sembla una tartera. - Aquí a l’esquerra hi ha un joc d’agulles impressionant - . Anem baixant pel corriol rocós fins a trobar un camí de través.
4 h. – CAMÍ – 1.720 m.
Per fi tenim un camí. Seguim el camí a l’esquerra, arribem a una tartera i en baixem un petit tram. Quan la tartera s’aparta de les parets, la deixem i continuem pel camí que per sota les parets va baixant cap a trobar la carena, ara ja sense parets ni agulles.
Baixem per la carena. El camí, a trams molt clar, i d’altres on cal intuir-lo, ens porta sempre més a menys per la carena, al pla on hi ha l’antena de Roca-sança.
4 h 30 min. – PLA – ANTENA – 1.341 m.
Anem cap a l’esquerra a trobar la pista, sota la font. Seguim la pista avall, passem per la casa de l’Hospitalet i arribem a la carretera de coll de Jou.
4 h 40 min. --  CARRETERA DE COLL DE JOU –  1.242 m.
--------------------------------------------------------
GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques
MV – Marques vermelles

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada