QUE PRETENEM?


dijous, 5 de novembre del 2015

CLOT DE L’INFERN – ROQUES DEL MINGUELL ( Des de la Pedra ) ( 178 )

  
RESUM :
Fa uns mesos vàrem anar al Cap del Verd des de la Coma, i ens va encantar, però ens va semblar que  hi havíem de que tornar, ja que ens deixàvem uns racons molt interessants, i aquí som. Avui tot i que passarem per algun lloc on ja hi vàrem ser, descobrirem algun que altre lloc força insòlit.
El recorregut és molt variat, farem barranquisme al revés, no baixarem el barranc sinó que el pujarem. Passarem per dues torres; la Torre dels Moros i la de la Vila, visitarem l’ermita romànica en ruïnes de Sant Andreu, també passarem pel costat d’un munt d’arbres - roures i alzines - centenaris, en conjunt una bona excursió.
Ruta: Les Insoles – Roca de la Por – Torre dels Moros – El Pujol del Racó – Clot de l’Infern – La Borda del Pujol – Roques del Minguell – Coll de la Creu – El Mosoll – La Torre de la Vila – Les Insoles-

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 31 d’Octubre de 2015
*COMARCA: Solsonès
*DISTÀNCIA: 15.13 km.
*DESNIVELL ACUMULAT: 850 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h.
*TEMPS PARADES: 40 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 4 h 40 min.
*DIFICULTAT: Mitjana, tant pel que fa la pujada pel clot de l’Infern, com per alguns trams, on el camí és força perdedor.
*VELOCITAT MITJANA: 3.78 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Vall de Lord – Port del Comte  E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: A la carretera entre l’entrada al poble de la Pedra i el trencant de les Insoles.
*OBSERVACIONS: Hi ha tres punts on el camí és força perdedor; a la sortida, des de la torre elèctrica a la Roca de la Por, on s’ha de tenir clar que cal anar a buscar el coll a la carena, però no travessar-la.

 El segon, del pla sota el coll dels Brulls on hi ha els pollancres a cal Manxó, on un cop al pla, cal travessar-lo cap a l’esquerra, i un cop a la pista, deixar-la de seguida per seguir un corriol que baixa a la casa.

I el tercer, des de cal Minguell a la pista del Pujol. Aquí el millor és seguir el camí amb MVG que, per sobre la casa, va a trobar la pista, sota la casa del Pujol del Racó.
La pujada pel clot de l’Infern és fabulosa, és un barranc amb trams equipats i trams molt encaixonats, la pujada és sempre per dintre el torrent, on sempre,  per un costat o per l’altre, es va superant. És una pujada força interessant.

Les roques del Minguell, són al sud de la serra del Verd, I són unes roques plenes d’agulles, on pujarem el punt alt i voltarem  per sota tot el conjunt.

Les torres, tant la dels Moros com la de la Vila, estan en força mal estat tot i que segueixen en peus.

El camí de tornada per sobre el rec del Mosoll és un camí molt bonic, que passa enlairat sobre el rec però, va travessant diferents passos entre roques, bonic !!!

Si es vol es pot fer alguna combinació amb l’excursió del Cap del Verd. ( 160 Cap del Verd – la Coma ).



FOTOS:
detall del Pujol del Racó des de la Roca de la Por

imatge general des de la Roca de la Por, on es pot apreciar la Torre de la Vila, el Pujol del Racó, i el Cap del Verd al darrere

la casa Forta de Sant Andreu o Torre dels Moros, alerta, no confondre amb l'ermita de Sant Andreu que es troba uns metres més amunt

l'ermita de Sant Andreu, en estat deplorable

tot pujant cap a la casa del Pujol del Racó passem per un tram amb roures centenaris

imatge del Pujol del Racó, la casa a dia d'avui ja no està habitada, malgrat sigui una gran casa...

el Clot de l'infern, bonic barranc que es deixa pujar...

trobarem diversos passos equipats, ja siguin grapes o cadenes, caldrà estar atens en cas de pluja, en la majoria del barranc no hi ha escapatòria..

a la sortida del Clot aviat veiem la Borda del Pujol

des de la mateixa borda imatge del Cap del Verd

som al cim de les Roques del Minguell, la vista cap el Port del Comte és magnífica

ermita del Roser, a tocar del Coll de la Creu
la Torre de la Vila, amb Sant Llorenç de Morunys al fons

les Roques del Minguell, amb la malaurada casa del Borrec en primer terme, ja a tocar de les Insoles


 

TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC


RESSENYA :
0 h. – CARRETERA DE LA PEDRA A LA COMA --  928 m.
Seguim la carretera amunt, de seguida a la dreta hi ha una casa enlairada i el trencant per anar-hi. Pugem per la pista i a l’arribar davant la casa fa un trencant.
4 min. - -  LES INSOLES –  955 m.
A la dreta hi ha la casa de les Insoles, cap a l’esquerra hi marxa una pista tancada, que puja al Pujol del Racó i que és per on tornarem.
Nosaltres marxem per la carena de l’esquerra, pel costat d’una font. El corriol entra al bosc i arriba a una torre elèctrica on es fa força perdedor. A la torre anem cap a la dreta, quan trobem un tancat de filferro el seguim amunt fins que fa un pas. A l’altra banda del pas, seguim un camí un xic més clar que, en lleugera baixada, ens porta a una pista.
Seguim la pista d’herba cap a la dreta, de seguida fa un trencant, ara anem a l’esquerra i amunt, de seguida torna a fer un altre trencant en forma d’Y, seguim la pista de sobre que ens porta a un prat on s’acaba, aquí girem a l’esquerra i amunt per pujar dalt un petit collet.
Al collet marxem de pla, pel costat dret, després fem un parell de llaçades amunt i anem a trobar una pista, just on a la dreta hi ha una roca.
24 min. --  ROCA DE LA POR –  1.077 m.
Ens enfilem a la roca que és un excel·lent mirador i tornem a la pista que seguim avall, passem un prat i arribem de baixada a la torre dels Moros, que ens queda a l’esquerra.
32 min. --  TORRE DELS MOROS –  1.070 m.
De la torre dels Moros o casa forta de Sant Andreu, S-XII, només en queden les quatre altes parets força malmeses, ja que no hi ha cap cantonera. Uns cent metres més avall, quan la pista arriba al riu, a l’esquerra, enlairada hi queda l’ermita romànica en ruïnes de sant Andreu.
Travessem el riu i comencem a pujar pel seu costat. El camí, un tros amunt, marxa un xic a la dreta i continua pujant, resseguint una tanca de filferro. El camí va pujant paral·lel al torrent amb uns arbres que es fan mirar, passa per sota la gran casa del Pujol del Racó, i surt a una pista, que seguim cap a la dreta, i anem a sobre la casa.
48 min. – EL RACÓ DEL PUJOL --  1.150 m.
La casa tot i que està en un solell, molt ben situada, està en molt mal estat. Després de donar la volta a la casa, desfem el tros de pista que hem fet per pujar fins aquí i anem a buscar el torrent. Pocs metres abans d’arribar-hi ens enfilem cap a la dreta, on hi ha una fita. El camí de seguida ens porta al torrent.
Anem pujant per dintre el torrent, al començament força ample i amb alguna bardissa. Conforme anem pujant, cada cop és més net i més encaixonant. Per superar alguns punts trobem tres trams equipats amb grapes i cadenes. Al torrent o Clot de l’Infern hi ha algun tram que sembla que les altes parets de banda i banda et barraran el pas i no te’n sortiràs, però sempre es va trobant per on passar, un cop superat l’últim pas equipat, amb pedals i cadena, el torrent es bifurca.
Ha estat una pujada fabulosa, no massa complicada, però preciosa.
1 h 20 min. -- BIFURCACIÓ CLOT DE L’INFERN –  1.370 m.
Seguim el ramal de l’esquerra, quan s’arriba a uns prats i el torrent ja planeja pugem cap a la dreta a trobar una pista que seguirem cap a la dreta. Pista que vorejant els prats ens portarà a la borda del Pujol.
1 h 38 min. – BORDA DEL PUJOL - -  1.449 m.
Des de la borda, marxem per la carena amunt, el camí voreja un xic a l’esquerra i va a trobar un camí més clar que puja del prat de la borda, seguim el camí cap a la dreta i pugem al coll dels Brulls.
1 h 48 min. – COLL DELS BRULLS  --  1.527 m.
Anem pel costat del filat amunt, després ens desplacem a la dreta i anem a trobar un coll dalt la carena on ens enfilem a les roques de la dreta i així assolim el punt més alt d’avui.  -  ROQUES DEL MINGUELL 1.577 m. - Resseguim un tram de roques cap a la dreta, per finalment pel mateix camí, tornar al coll dels Brulls.
2 h 5 min. – COLL DELS BRULLS  -- 1.527 m.
Travessem el filat i continuem per un camí que primer marxa força planer i després comença a baixar de valent. El camí arriba a uns prats a la clotada, on es fa força esborradís. Si el perdem, el millor és baixar de dret a uns pollancres i allí marxar de pla cap a l’esquerra, on seguim una pista que de seguida la creua el camí pel qual baixàvem. Deixem la pista i  seguim el camí a la dreta i avall que ens portarà a una casa.
2 h 20 min. --  CAL MANXÓ –  1.365 m.
Davant la porta, seguim la pista avall, passem uns metres per sota els pollancres del pla de baixada, revoltem cap a sota cal Jepet i arribem a una pista cimentada on a pocs metres hi trobem un pont.
2 h 31 min. – PONT DEL MOSOLL  -- 1.275 m.
Seguim la pista cimentada, deixem a la dreta un indicador d’un camí que retrobarem més tard, la pista ens porta a un encreuament de pistes, és el coll de la Creu,.
2 h 48 min. – COLL DE LA CREU – 1.267 m.
Si continuéssim per la pista ens portaria a la Pedra. A la dreta, i sota un gran roure, hi ha l’ermita del Roser. Nosaltres fem uns metres cap a la dreta i abans de l’ermita – que anem a veure – marxem cap a la dreta. El camí quan passa la raconada, on hi ha una font, el deixem i baixem de dret avall, pel mig del prat, travessem una pista i quan s’acaba el prat, anem cap a la dreta i arribem a un dipòsit d’aigua. Seguim uns pocs metres la pista amunt i marxem cap a l’esquerra, on un camí ens portarà a trobar el camí marcat, que baixa de la pista cimentada que hem deixat abans.
2 h 58 min. --  CAMÍ DEL MOSOLL –  1.160 m.
El camí, ara molt bo,  – MVG - baixa a travessar el riu i s’enfila per l’altra banda, va fent pujades i baixades, travessant diferents portells entre roques, per finalment arribar a la casa aterrada del Minguell. Aquest tram de camí és preciós.
3 h 27 min. --  EL MINGUELL --  1.148 m.
Ara el millor és continuar pel camí amb MVG que continua per darrere la casa i va a la pista del Pujol del Racó.
Nosaltres marxem pel davant, baixem a trobar unes feixes que seguim de pla, trams amb camí i d’altres no massa clar. Si el seguim be és la pista per on s’arriba a la casa, però hi ha trams molt perdedors. El camí ens porta a la pista del Pujol del Racó.
3 h 39 min. – PISTA INSOLES – PUJOL DEL RACÓ
Seguim la pista avall, passem pel costat de la Torre de la Vila que tot i que està millor que la dels Moros, el seu interior és una ruïna.
3 h 46 min. --  TORRE DE LA VILA –  1.080 m.
Tornem a la pista que ja no deixarem, passem pel costat de la casa en ruïnes del Borrec i arribem a la barrera, al costat de la casa de les Insoles, des d’on baixem a la carretera  que seguim avall fins el cotxe.
4 h. --  CARRETERA DE LA PEDRA A LA COMA – 928 m.
-------------------------------------------------------------
MVG – marques verdes i grogues

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada