QUE PRETENEM?

Volem fer-vos partícips de les nostres excursions, algunes d'elles clàssiques dins l'excursionisme actual, on la majoria de gent les reconeixerà, sempre però intentarem afegir-hi el nostre toc...., d'altres poden ser difícils d'interpretar per la manca de camins. Val a dir que el track adjunt a cada excursió sempre serà orientatiu i mai es podrà prendre al peu de la lletra, sempre el revisarem sobre el mapa, però si l'utilitzeu la responsabilitat serà únicament vostre. Esperem que podeu trobar en aquest bloc ressenyes interessants i que ens acompanyeu en aquest nou viatge.

dimecres, 11 de novembre de 2015

El BAELL – LA COVIL – CAMPELLES ( Des de Ribes de Freser ) (179)


RESUM :
Aprofitem aquests dies de temps excepcional, per fer una excursió força llarga i amb un desnivell considerable, que ens permetrà, seguint bonics camins ancestrals i també camins oberts de poc per desemboscar, anar de  Ribes de Freser, cap el Baell, passant pel balneari Montagut,  pujar el cim de la Covil, baixar cap a Campelles i tot passant per Sant Antoni i el seu bonic mirador, tornar a Ribes.


DADES :
 *EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 7 de Novembre de 2015
*COMARCA: Ripollès
*DISTÀNCIA: 22.61 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.450 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 5 h 30 min.
*TEMPS PARADES: 30 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 6 h.
*DIFICULTAT: Mitjana, però molt dura, hi ha força desnivell i és molt llarga, amés que hi ha algun punt on el camí no és massa clar.
*VELOCITAT MITJANA: 4.1 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapes: Taga  E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
                                                            Mongrony E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Aparcament de Ribes de Freser, just a l’altra banda del riu a l’entrada del poble. .
*OBSERVACIONS: El recorregut en la seva majoria és marcat amb les MG d’Itinerària, els únics trams on no hi ha marques són: Del Baell al refugi del Pla de Prats, de la Font Roja al cim de la Covil i de la Covil a la pista que ve del Refugi.

D’aquests tres trams l’únic on podem tenir problemes és el primer, a la sortida del Baell, fins a trobar el dipòsit i la captació d’aigües. Només cal tenir clar que és a la clotada, darrera la casa de can Vila. Tenint en compte que és una captació d’aigües, segur que hi ha un camí millor per arribar-hi. Quant a la resta, fins al refugi del Pla de Prats, sempre hi ha camí, tot i que cal anar passant de pista en pista.

Hi ha tres camins que són realment bonics: El de Ribes al balneari Montagut, el del balneari el  Baell, i el de Sant Antoni a Ribes. El sol fet de combinar aquests tres camins ja val la pena fer l’excursió.

Tota la pujada des de Coll de Pan fins a la Covil, és un espectacle miris on miris.

Des del cim de la Covil, la baixada més lògica és continuar la carena i anar al coll de Coma Ermada, i  baixar a buscar la pista, o també recular uns metres i anar pel mig dels prats cap el refugi de la Covil. Però ens ha fet gràcia baixar pel filat i ha estat força divertit.

FOTOS:
el dia encara no s'ha acabat d'aixecar que ja som davant el Balneari Montagut

un cop a el Baell fem una petita parada davant l'ermita de Sant Bartomeu, uns metres enllà hi ha can Torrent amb la vall del Freser a baix

el Refugi del Pla dels Prats en un lloc idíl·lic

passada la Font Roja arribem vora el Coll de Pan, on girem a la dreta per enfilar cap a la Covil, boniques vistes del Baix Ripollès

dilatada vista dalt de la Covil, amb el Costa Pubilla en primer terme i les muntanyes del Berguedà al darrere

la Covil, el cim és modest però sobrepassa els 2000 metres i té una gran vista en totes direccions

mostra de la baixada tot seguit el filat

ja a la pista, imatge del Costa Pubilla i el Pedra Picada (Serra de Montgrony)

a la muntanya es veu clarament la recta baixada del filat

arribant a Campelles amb el Taga i Sant Amand de fons

imatge de Roques Blanques, els Torreneules i el Balandrau

arribant al Coll de la Casassa girem la vista enrere per donar una ullada a la Covil

Sant Antoni

el Mirador de Ribes, amb un búnquer
imatge des del mirador, a baix hi ha Ribes de Freser, a dalt es pot veure des dels Torreneules fins al Taga


TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC


RESSENYA :
0 h. --  RIBES DE FRESER --  900 m.
Seguim la carretera de Bruguera, travessem la via del cremallera, continuem carretera amunt fins que a la dreta trobem la pista cimentada que mena a la depuradora. Seguim la pista que deixarem– MG – poc abans que aquesta arribi a la depuradora, per seguir a l’esquerra una pista d’herba – MG – que passa pel costat d’una font.
10 min. --  FONT DE LA TEULA --  900 m.
Continuem per la pista, –MG – quan arribem a una barraca, la pista s’acaba i continua un camí que baixa a la dreta, trobem una bifurcació, anem a la dreta i avall. El camí molt bo i bonic, -MG-  ens porta a una pista més bona.
30 min. – PISTA – 983 m.
Seguim la pista a la dreta i avall, i quan la pista gira, la deixem per marxar cap a l’esquerra, de dret, per una pista més dolenta. -MG – Un tros enllà fa un trencant amb forma de Y, seguim la pista de la dreta, avall. - MG - Al següent trencant anem a l’esquerra, de pla, passem un pla amb bestiar i arribem a una pista cimentada.
41 min. --  PISTA DE MONTAGUT A PERRAMON 
Seguim la pista- MG -  avall. Pista que ens porta a travessar el Freser, just a la carretera de Ribes, davant del Balneari Montegut.
54 min. --  BALNEARI MONTEGUT – 845 m.
Seguim la carretera amunt fins al final del balneari, travessem la carretera i anem cap al darrere. Allí comença un camí – MG - que s’enfila pel mig del bosc. És un camí molt bonic, un tros amunt, en trobem una pista.
1 h 11 min. – PISTA DE CAN GORRA
Seguim la pista – MG - cap a l’esquerra, de seguida surt del bosc, i gira cap a la dreta per anar a sortir a les primeres cases del Baell, seguim el carrer de l’esquerra i anem davant de l’església de sant Bartomeu de la Baell.
1 h 33 min. – EL BAELL --  1.214 m.
Continuem carrer amunt, arribem a un indicador, agafem la pista de l’esquerra i passem pel davant de can Vila. Passada la casa, a la dreta hi marxa una pista amb una cadena, seguim la pista, a l’arribar al marge, a la dreta, hi ha una font. La pista gira a l’esquerra i entra a uns camps o prats. Nosaltres voltem els prats per l’esquerra i, arran de bosc, anem resseguint cap a la dreta per anar a trobar un dipòsit d’aigua.
1 h 40 min. – DIPÒSIT – 1.281 m.
Marxem cap a sobre el dipòsit, seguint el clot, sense un camí clar per anar a trobar una captació d’aigua que hi ha a sobre.
1 h 45 min. - - CAPTACIÓ D’AIGUA – 1.290 m.
A la dreta hi surt un camí que va pujant de biaix  cap a la dreta i amunt, i que ens porta a una pista de desemboscar. Segons anem pujant, s’hi van ajuntant diferents pistes dolentes. La pista ens porta a una de molt bona en una raconada o coll.
 1 h 52 min. – PISTA
Marxem cap a l’esquerra per una pista dolenta, anem pujant per una mena de rec, quan a la dreta veiem un camí, el seguim. El camí enfonsat va pujant, travessa una pista, continuem pujant i arribem altre cop a una pista bona. Aquí fa un trencant.
2 h 4 min. – TRENCANT DE CAMINS –  1.475 m.
Aquí tampoc seguim la pista bona, marxem per la pista dolenta de l’esquerra, en la mateixa direcció que pujàvem. La pista, molt dolenta, es va desviant cap a la dreta i comença a planejar, fa diferents trencants, sempre cap a la dreta i de pla. La pista ens porta a una de més bona, que cap a la dreta, arriba de seguida a una pista - aquí cimentada - davant mateix de l’àrea d’esbarjo del refugi del Pla de Prats.
2 h 21 min. – REFUGI DEL PLA DE PRATS –  1.560 m.
Sobre mateix del refugi, deixem la pista principal i en seguim una que puja cap a l’esquerra. – MG - La pista es va decantant cap a la dreta, primer fa una forta pujada, després un tram de pla i es converteix en camí. Camí que travessa el torrent de la font Roja.
 Un cop travessat el torrent, cal deixar el camí i les MG que van al refugi de la Covil, per marxar cap a l’esquerra. Passem per la font Roja, on hi ha uns abeuradors i anem a trobar una pista molt bona, que cap a l’esquerra, ens porta a la carena, on fa un coll.
2 h 48 min. --  COLL DE PAN – 1.760 m.
Deixem la pista i ens enfilem per la carena de la dreta, més que per la carena, uns metres a l’esquerra d’aquesta, fins un tros amunt, on seguirem la carena que ens porta de dret al cim de la Covil.
3 h 16 min. --  LA COVIL --  2.001 m.
El cim de la Covil és net d’arbres i la seva vista és impecable en 360º.  La baixada la farem de la manera més ràpida possible i és seguint el filat que marxa cap a la dreta. No hi ha camí, però el bosc és net i tot i que és molt dret, no és massa complicat de baixar. El filat ens porta a la pista que ve del refugi de la Covil.
3 h 34 min. --  PISTA COLL DE PAN I REFUGI DE LA COVIL – 1.703 m.
Seguim la pista cap a l’esquerra, arribem als plans de Prat de Jou, continuem seguint  la pista –MG-MT- que volta per l’esquerra el turó del Prat de la Serra. La pista passa pel Pla dels Gats i el Pla dels Reposadors, on fa una drecera i arriba al coll de l’Erola.
4 h 9 min. – COLL DE L’EROLA --   1.500 m.
Travessem la pista tal com venim de la drecera i continuem baixant. – MG-MT- El camí travessa una pista i baixa força de dret cap a Campelles, on hi arribem pel coll de Sant Climent, on fa una àrea per recollir la brossa dels  jardins.
4 h 26 min. --  CAMPELLES – COLL DE SANT CLIMENT – 1.319 m
Sense entrar al poble, seguim rectes, el carrer sense cases gira a la dreta i va a trobar el cartell d’entrada, per on arriba la carretera. Al costat del cartell hi ha una font.
Aquí marxem pel carrer de l’esquerra que de seguida gira a la dreta de pla, just a l’última casa agafem una pista a l’esquerra que volta la casa i comença a baixar.  – MG- La pista ens porta a una pista cimentada en un coll.
4 h 45 min. --  COLLADA DE LA CASASSA – 1.219 m.
Seguim la pista cimentada a l’esquerra i de pujada ens porta a l’ermita de Sant Antoni.
4 h 55 min. – SANT ANTONI --  1.272 m.
El camí i les MG marxen cap a l’esquerra, i de seguida es bifurca. Anem primer cap a l’esquerra per la carena per anar a un bonic mirador on hi ha un bunker.
5 h. --  MIRADOR DE RIBES – 1.259 m.
Tornem al trencant i marxem cap a l’esquerra, on un bonic camí – MG - que fa un munt de llaçades, ens baixa a Ribes, just al costat del riu Rigard a tocar de la carretera.
5 h 25 min. --  RIBES DE FRESER - - 900 m.
Seguim la carretera avall, travessem el pont i arribem a l’aparcament.
5 h 30 min. – APARCAMENT DE RIBES ---  900 m.
-------------------------------------------------------------
MG – marques grogues - Itinerària
MT – marques taronges


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada