QUE PRETENEM?


dimecres, 2 de desembre del 2015

SERRA CAVALLERA (Des del Pont de can Beia ) (181)


 RESUM :
Pujar a la serra Cavallera sempre és un plaer, avui sortirem del pont de can Beia, i seguint el camí vora Ter, anirem a Camprodon, pujarem dalt la serra, que seguirem tota fins a Coll de Pal, la baixada, la farem seguint el camí ramader, passant pel Pla d’en Plata i seguint els Pelats, baixarem cap el pont de can Beia.


DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 28 de Novembre de 2015
*COMARCA: Ripollès
*DISTÀNCIA: 21.10 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.180  m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 5 h 10 min.
*TEMPS PARADES: 25 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 35 min.
*DIFICULTAT: Mitjana, per dues raons principalment; la primera que és molt llarga i la segona és el camí ramader des del Pla d’en Plata fins al Pont de can Beia, tot i que és tot marcat  hi ha algun punt no massa clar.
*VELOCITAT MITJANA:  4 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Taga – Serra Cavallera E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: El pont de can Beia,  en un espai força gran que hi ha a la dreta, poc abans del Km 7 de la carretera de Sant Pau de Segúries a Camprodon
*OBSERVACIONS: El recorregut, fins al pla d’en Plata, és molt evident i molt senzill de seguir. Del Pla fins al pont de can Beia, tot i que no és complicat, cal estar molt més atent. Hi ha marques grogues i marques verdes però molt poques i molt poc visibles, a més els camins, tan aviat són molt clars com sembla que desapareguin.

Des del turó dels Pelats, mirant cap a la serra Cavallera, sembla impossible que es pugui fer tant camí.

El camí ramader està ple de colls i collades però algun no és més que un pla i no es distingeix massa.

Si el Ter no porta molta aigua, a sota la casa de can Beia hi ha un camí que baixa cap el riu, hi ha alguna passera per travessar-lo, però nosaltres no ho hem vist clar i per això hem anat al segur, que es travessar pel càmping.


FOTOS:


ja a Camprodon, i a punt d'agafar el corriol que mena cap a la Serra Cavallera el cel ens regala aquests colors...

 a la carena (Serra Cavallera) trobem varies d'aquestes "fites"gegants

després d'una dura pujada la carena ens dona una treva, malgrat que ens esperen noves pujades...

 una mirada enrere et fa prendre consciencia del tros recorregut...
                                     
al Taga i al Puig Estela hi ha neu

transitant pel Serrat dels Evangelis
   

des del vèrtex geodèsic del Serrat dels Evangelis ja veiem el Pla de les Pasteres, punt més alt del recorregut d'avui

el Pirineu es veu blanc malgrat les fortes ventades dels darrers dies

ja de tornada el dia millora i el sol fa acte de presència, a la foto es pot intuir el Coll de Pal

foto del Refugi Montserrat, transitem per amplies pastures tot seguint les marques del PR, en aquest tram els corriols són desdibuixats

la Serra Cavallera des del Pla de Can Plata

baixant dels Pelats tenim vista del Canigó, Camprodon i de Sant Antoni, que ens queda just al davant
 TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC


RESSENYA :
0 h. – PONT DE CAN BEIA –  897 m.
Seguim la carretera amunt, passem pel davant de la casa i uns metres més amunt trobem el trencant, que cap a la dreta, travessa el Ter, per un pont, i arriba al càmping.
5 min. – CÀMPING  VALL DE CAMPRODON .–  Seguim la pista cimentada cap a l’esquerra – GR – Camí Vora Ter -  riu amunt. La pista puja paral·lela al riu i sense complicacions ens torna a la carretera, concretament al pont de les Rocasses, fem uns metres més i travessem la carretera al costat de la benzinera.
Anem seguint pel costat de la carretera, quan arribem a Camprodon, sense entrar al poble, anem seguint cap a l’esquerra, travessem un pont i a la primera casa, marxem cap a l’esquerra, darrera la casa, a tocar la carretera que puja a un aparcament, trobem un trencant amb indicadors.
31 min. – TRENCANT SERRA CAVALLERA –  945 m.
Deixem la carretera i marxem cap a l’esquerra, seguint un bonic camí – MG – PR C-190 – que passa per entre unes feixes amb parets de pedra a sobre i a sota. El camí travessa un rec, entra al bosc i fent un munt de boniques marrades, arriba a un trencant.
45 min. – TRENCANT PLA D’EN PLATA – SERRA CAVALLERA – 1.050 m.
Deixem a l’esquerra el camí amb les MG que marxa cap el Pla d’en Plata i coll de Pal, per sota la serra. Nosaltres seguim el camí de la dreta. Camí que puja molt de dret per la carena, per anar a trobar un collet, a la mateixa carena, on fa un trencant de camins.
52 min. --  COLLET DEL GENER –  1.130 m.
A la dreta, el camí més ample baixa cap a Llanars, a l’esquerra, va cap a la torre de Cavallera. Nosaltres continuem de dret amunt – PR – seguint la carena que ara puja de valent un bon tram. Força amunt fa un altre trencant.
1 h 13 min. --  CAMÍ DELS BURROS --  1.340 m.
A la dreta deixem el camí dels Burros que també baixa cap a Llanars. Nosaltres continuem seguint la carena que, de mica, en mica es va suavitzant,  –PR – per començar a fer plans i petites pujades. Passem el Pla de la Pica, el Pla Fondo i finalment, ja sense bosc, arribem al coll de Salarca.
2 h 25 min. – COLL DE SALARCA –  1.777 m.
Aquí, segons el mapa, hi ha un camí que travessa d’una banda a l’altra la serra Cavallera, però no és massa clar, de fet la serra es pot travessar pràcticament per tot arreu, ja que és força neta de vegetació.
Continuem carenejat, fem una pujada i arribem al cim del serrat dels Evangelis.
2 h 45 min. – SERRAT DELS EVANGELIS –  1.894 m.
Al cim és vèrtex geodèsic, amb unes vistes molt bones de tot el recorregut que portem fet. Continuem carenejant, baixem un xic i tornem a pujar per anar al pla de les Pasteres.
3 h.  – PLA DE LES PASTERES –  1.899 m.
Som al punt alt de la serra, tot i que més que un cim és un gran pla. Ara tocar baixar cap el marcat coll que ens separa de Puig Estela.
3 h 9 min. --  COLL DE PAL – 1.769 m.
El coll és un verdader nus de camins, ara seguirem el Camí Ramader – MG – que fins al pla d’en Plata coincideix amb el PR C-189. 
Seguim el camí que gira a l’esquerra i ressegueix la Serra Cavallera, és per sota on hem vingut. El camí arriba a una pista que seguim fins que aquesta gira en rodó a la dreta.
3 h 18 min. – TRENCANT SOBRE EL REFUGI MONTSERRAT –  1.675 m.
Deixem la pista i marxem de dret. El camí va passant força planer pel mig de grans prats verds, - MG – PR - sempre de dret a una gran torre de telecomunicacions que es veu al fons, passem per sobre una bassa, on continuem força planer, per després quan són més o menys a l’alçada de la torre, baixar de dret pel llom  cap a trobar una pista asfaltada al mig d’un gran pla, on hi ha una bassa.
4 h 5 min. --  PLA D’EN PLATA –  1.364 m.
Aquí deixarem el PR que va cap a Camprodon. Nosaltres fins al pont de can Beia anirem trobant dos tipus de marques, les MG i MVD i són molt escasses i força desdibuixades.
Travessem la pista i pel costat de la bassa anem cap a la torre de comunicacions. Al davant de la torre, anem cap a la dreta, a buscar la segona pista d’aquesta banda. Fa una pujada que travessa la collada de la Jaça, baixa un xic, deixant una casa a la dreta i travessant la collada de Burgarés, sempre vorejant un petit turó que tenim a l’esquerra, s’arriba a un collet on la terra és completament vermella.
4 h 20 min. --  LES TRES MATES . – Voltem el turó vermell per l’esquerra. El camí s’enfila uns metres, al començament força bo, després no tant, cal tenir clar que sempre va pel costat del filat. A l’altra banda del turó arriba a un pla herbós.
4 h 27 min. – COLLADA FONDA – 1.304 m.
Travessem el pla i ens enfilem de dret amunt, sense arribar dalt del turó voregem un xic a la dreta,  i tornem a la carena, on travessarem el filat.
4 h 35 min. – TRAVESSEM EL FILAT .–  El camí ara molt clar, flanqueja per l’esquerra el serrat i arriba a una esplanada on puja de dret amunt, uns metres a la dreta del turó dels Pelats i continua baixant, per l’altra banda sense apartar-se mai massa de la carena. S’arriba a un punt on hi ha una bona vista de la vall. Aquí el camí marxa un xic a la dreta i troba un camí de través.
4 h 48 min. --  TRENCANT DELS PELATS --  1.212 m.
Deixem el camí que marxa amb les MVD cap a la dreta i anem baixant pel que per l’esquerra, ressegueix el tallat que fa sobre la vall, amb unes bones vistes. El camí baixa molt de dret, passa una tartera i continua baixant fins arribar a la carretera. Hi arribem per una torre elèctrica que hi ha a sobre i pel costat del pont de can Beia. Seguim la carretera a la dreta i a pocs metres hi ha l’aparcament on tenim el cotxe.
5 h 10 min. – PONT DE CAN BEIA – 897 m.
--------------------------------------------------------
MG – marques grogues
GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques
PR – marques grogues i blanques
MVD – marques verdes, molt velles i poc visibles














1 comentari:

  1. Come and see how 1,000's of individuals like YOU are working for a LIVING from home and are fulfilling their wildest dreams TODAY.
    JOIN NOW

    ResponElimina