QUE PRETENEM?


dimecres, 21 de desembre del 2016

PUIG NEULÓS ( Des de Requesens ) (207)

RESUM :
 Farem una volta per l’Albera pujant el seu cim més alt; el Puig Neulós. Passarem pel castell de Requesens, visitarem un pou de glaç del S-XVII molt ben conserva i seguirem un llarg tram la frontera amb França, on gaudirem d’unes grans vistes.
Recorregut:  Requesens – Coll Forcat – Roc dels Tres Termes – Pou de Glaç – Puig Neulós – Coll de Pregon – Castell de Requesens – Requesens.


DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 9 de Desembre de 2016
*COMARCA: Alt Empordà
*DISTÀNCIA:  17 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 960 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 30 min.
*TEMPS PARADES: 40 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 10 min.
*DIFICULTAT:  Fàcil, pràcticament tota la ruta és marcada amb marques grogues, només cal estat atent al trencant, entra puig Pregon i l’Atalaiador, i ala baixada pel mig del faig que és molt dreta i amb les fulles rellisca força.
*VELOCITAT MITJANA: 3.7 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Massís de l’Albera- parcs naturals de Catalunya escala 1:30.000 de l’Institut Cartogràfic Català
*PUNT DE SORTIDA: Pont de l’Anyet. Per arribar-hi, a l’entrada de la Jonquera cal agafar la carretera de Cantallops, on cal entrar al poble i seguir els indicadors de Castell de Requesens.
De Requesens surt una pista molt ben indicada d’uns 6 Km. La pista passa pel coll de Medàs on hi ha un dolmen, i on cal travessar una porta i ja força de pla arriba a un trencant justa al costat d’un pont. El trencant a la dreta va al castell i a l’esquerra al veïnat de Requesens.
Aquí es pot deixar el cotxe, si no, un xic més amunt hi ha un bon aparcament.
*OBSERVACIONS: El recorregut d’avui en la seva majoria és marcat amb MG i passa per camins força clars, exceptuant un petit tram passat coll de Forcadell, però és fàcil, només cal seguir la frontera. I un altre tram a la baixada des del coll  on deixem la frontera fins a trobar el torrent de Coll Pregon, tot i que és molt ben marcat però cal anar buscant les MG i a més a més és molt dret i amb molta fullaca.

El tram de carena des del Roc dels Tres Termes fins al cim del Puig Neulós, té una vista immillorable.

El pou de glaç de Puig Neulós és tota una joia.

El castell de Requesens està en molt bon estat i es aconsellable anar-hi un cap de setmana que el deixen visitar. El castell data del S-X però va ser reconstruït totalment el S-XIX.

El Pentinador és una petita edificació amb una petita torre, on la senyora del castell, segons la llegenda, hi anava per agafar fang de la font Rovellada i passar-se-la pels cabells i enrogir-los

FOTOS:
la font Rovellada

un cop guanyem la carena la vista és magnífica, el Canigó sobresurt de l'espessa boira

el Puig Neulós des del Roc dels Tres Termes

cim del Puig Neulós

deixem el Puig Neulós enrere i anem de camí a la Font Tanyadera

els faig arriben a tocar la carena, al seu costat el Refugi de la Tanyadera

el Castell de Requesens (foto tirada fora d'excursió)



TRACK I MAPA: TRACK AL WIKILOC
RESSENYA :
0 h. PONT DE L’ANYET – REQUESENS – 410 m.
Seguim de dret pista amunt, de seguida arribem a un aparcament on hi ha un antic forn de rajoles i teules.
Està ple d’indicadors i segurament és on hauríem de començar l’excursió.
9 min. – TEULARIA DE REQUESENS — 465 m.
Seguim la pista de l’esquerra. - GR –MG -  La pista de seguida marxa molt planera,  a la reconada trobem la font Rovellada i el Pentinador; font i petita edificació amb una torre. Continuem per la pista i arribem al veïnat de Requesens, on hi ha l’església.
20 min. – ESGLÉSIA DE REQUESENS – 504 m.
Just a l’arribar, cal agafar la pista que gira a la dreta. Pista que passa uns metres per sobre les cases. – GR – MG - Seguim la pista fins que es bifurca.
23 min. – BIFURCACIÓ – 520 m.
Deixem la pista i el GR que marxen de pla. Nosaltres seguim la pista de la dreta (hi ha una barrera i MG). La pista, força dolenta, va pujant lleugerament i arriba a un petit pla.
Continuem seguint un camí ample que s’enfila fent moltes llaçades. El camí passa pel costat d’una font.
50 min. --  FONT DE LA VERNEDA – 720 m.
Continuem amunt, – MG – de seguida deixem el camí més fresat per enfilar-nos pel mig d’una torrentera. – MG -  La torrentera, molt de dret, ens porta dalt un marcat coll.
1 h. – COLL FORCAT --   826 m.
El coll és un petit pla ple de matoll. Travessem el filat que hi ha a la frontera i per la banda francesa, anem cap a la dreta, seguint un corriol que passa pel mig de les bardisses i els matolls. -MG -  El corriol voreja per l’esquerra el puig Pinyer i surt a un altre coll, on hi ha un banc de pedra. Aquí la frontera la marca una llarga paret de pedra.
1 h 12 min. – COLL DE FORCADELL –  896 m.
El camí –MG- va resseguint uns metres per sota, a l’esquerra, la línia fronterera, que marca la carena del puig de les Colladetes i va a trobar un altre coll.
1 h 33 min. – COLL DE PAL – 972 m.
Continuem carenejant – MG -ara ja no hi ha tants matolls. El bosc de pins, és molt més net. Pugem seguint més o menys el filat fronterer i arribem a un petit collet on hi ha un repetidor, aquí girem a la dreta i ens enfilem a quatre rocs que hi ha.
1 h 52 min. – ROC DELS TRES TERMES – 1.128 m.
La vista des de sobre dels rocs és impressionant. Baixem els rocs per l’altra banda i continuem per la carena, que ara és un prat d’herba, fins dalt el puig Neulós.
Nosaltres, a l’arribar a un coll ple d’indicadors, on hi ha un pas i un camí que baixa cap a Requesens deixarem la carena.
1 h 58 min. – COLL DE POU – 1.111 m.
Aquí travessem la frontera i per la banda de Requesens anem seguint un camí que molt planer, ens porta a un pou de Glaç del S-XVII, molt ben conservat.
2 h 1 min. --    POU DE GLAÇ –  1.120 m.
Després de mirar i remirar el pou, el millor és tornar a coll de Pou i continuar carena amunt.
Nosaltres pugem de dret pel mig de les mates, fins a trobar el filat, que travessarem en el primer lloc on ens és possible. Filat que resseguirem fins al cim de puig Neulós.
2 h 15 min. – PUIG NEULÓS – 1.257 m.
El cim és vèrtex geodèsic. També hi ha un pilar o fita molt gran dedicat al pastor Manel. Està ple d’antenes, però si alguna cosa el destaca és la seva gran vista, tot i que avui per la banda francesa, al fons, hi havia força boira.
Baixem resseguint el filat fronterer que hi ha just arribant al cim, a la dreta, sense passar les antenes. La carena ens baixa cap a trobar la font de Tanyareda, on comença a marxa més planera i va a passar pel costat d’un refugi.
2 h 40 min. – REFUGI DE LA TANYADERA – 1.048 m.
Continuem resseguint la frontera, passem per coll Pregon on hi ha un camí que baixa cap a Requesens i continuem fins al proper coll.
2 h 48 min. – COLL ENTRE PUIG PREGON I L’ATALAIADOR –  1.016 m.
Aquí deixem la carena i la frontera que s’enfilen al puig Atalaiador. Nosaltres agafem un corriol que surt a la dreta. –MG i indicador- El corriol baixa molt per la dreta, entra a unes mates, després baixa molt dret i, un tros avall, comença anar de pla, molt tros cap a l’esquerra, passada una raconada cal estar atent.
3 h 10 min. – DEIXEM CAMÍ PLA – 900 m.
Hem de deixar el camí pla i baixar cap a la dreta, hi una fita i les MG. El camí baixa molt de dret pel mig dels faigs, fent un munt de voltes cap a un cantó i cap a l’altre, però sempre en tendència cap a l’esquerra. Passem a tocar d’un camí més ample i continuem baixant. El camí, sempre ben marcat MG, ens porta a un camí més ample, just al costat del torrent.
3 h 31 min. --- TORRENT DE COLL PREGON – 617 m.
Travessem el camí i continuem baixant pel costat del torrent, – MG – arribem a una captació d’aigua on el camí deixa el torrent i marxa molt de pla cap a l’esquerra. Seguim el camí de pla fins que a la dreta hi ha un cartell que diu “refugi”.
3 h 56 min. – DEIXEM PISTA DE PLA –Seguim el camí de la dreta i les MG que baixen a trobar una pista, molt ampla, en un revolt molt tancat a la dreta. Pista  que ens porta a un pla sota el castell.
4 h 10 min. – COLL DEL CASTELL –  467 m.
El coll està ple d’indicadors. A la dreta hi ha una pista que ens portaria a la teuleria. Nosaltres travessem el coll i ens enfilem al castell.
4 h 16 min. – CASTELL DE REQUESENS – 499 m.
El castell és impressionant, molt ben conservat, però avui està tancant i només el podem resseguir per fora, per on donem tota la volta.
Sortim del castell baixant per la pista d’accés per a cotxes. La pista ens porta al trencant que hi ha al costat del torrent on tenim el cotxe.
4 h 30 min. – PONT DE L’ANYET –  407 m.
--------------------------------------------------------
MG – marques grogues

GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada