QUE PRETENEM?


divendres, 27 de juliol del 2012

VALLS DE CARANÇÀ I BACIVERS ( Des de Vallter ) (35)


RESUM :
  En aquesta sortida completem la trilogia de les tres valls per les qual és factible anar al refugi de Carançà des de Vallter. És una trilogia que volíem fer des de fa temps i finalment arribem a la conclusió que, per nosaltres, la millor marera de fer-la és aquesta i si alguna vall cal repetir, és la de Bacivers ja que si sortim de Vallter sempre és la més propera.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 21 de Juliol de 2012
*COMARCA: Ripollès
*DISTÀNCIA: 23.39 kms
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.580 m.
*TEMPS TOTAL: 6 h 15 min.
*DIFICULTAT: Mitjana, degut a la duració i al desnivell. Pel que respecte el camí és bastant fàcil de seguir i sempre és caminar.
*VELOCITAT MITJANA: 3.74 kms/h
*FONTS CONSULTADES: Mapa Puigmal – Vall de Núria editorial Alpina E-25 1:25.000
                                             Mapa 3 Refugis (Alpina)
*PUNT DE SORTIDA: Aparcament de dalt de tot de l'estació d'esquí de Vallter
*OBSERVACIONS: És una sortida llarga i amb força desnivell, però els camins són molt clars, l'únic tram on cal vigilar és el que va de la Font de la Perdiu fins a la pista de serveis, però és molt curt i a més, a més, es veu clar on s'ha d'anar.
La trilogia de les valls la completa la sortida anterior que vàrem fer la setmana passada. Les valls de Coma Mitjana i la de Bacivers, aquesta última la repetim, la setmana passada però la vàrem fer de baixada i aquesta de pujada i tot i que és igual sembla diferent.
FOTOS:
 primera visió de la Vall de Carançà
el cim de la Coma del Clot i el Torreneules
 baixant cap a l'estany Blau
l'estany de les Truites
tram d'aiguamolls en plena vall
 l'accidentada cresta dels Racons surt entre les boires
 fi de trajecte, refugi del Ras de Carançà, ara s'ha de tornar....


 TRACK I MAPA:  CLICA AQUÍ


RESSENYA :
   .-  0 h.  --   VALLTER  --   2.155 m.
Sortim cap a l'esquerra de l'edifici, passem pel costat de la guarderia i seguim la pista de serveis que puja, passant per sota la bassa d'aigua per fer neu i continua, fent els seus revolts fins dalt el pla on a l'esquerra hi ha les runes de l'antic refugi de Vallter
   .-  30 min.  --   REGUFI ANTIC DE VALLTER  --   2.387 m.
Aquí deixem les pistes i marxem de pla cap al costat d'unes parets mig aterrades que hi ha al davant a la dreta, travessem el riu i a l'altra banda trobem un camí força fresat, que marxa de dret en direcció al coll de la Marrana. Sota el coll, ens trobem amb el GR-11 que puja del refugi actual de Vallter. Seguim el camí i el GR cap a la dreta i amb una forta pujada ens enfilem al coll de la Marrana.
   .-  50 min.   --   COLL DE LA MARRANA  --   2.529 m.
Ara continuem seguint el GR i el camí que marxen pel davant, primer de pla i després de baixada passem per sobre un petit Estany, des d'on continuem baixant cap als Aigols Podrits, on hi ha el naixement del riu Freser. A partir de les mulleres, el camí tornar a ser de pujada, força amunt passa per sota la barraca de Tirapits, des d'on de seguida s'arriba al coll del mateix nom.
   .-  1 h 50 min.  --   COLL DE TIRAPITS  --   2.783 m.
Del coll, el camí fa un tram per la carena, amb unes vistes molt bones de la vall de Carançà a la dreta i la de Coma de Vaca a l'esquerra. El camí, passa pel costat del pic superior de la Vaca per després baixar cap a trobar el coll que separa les valls de Coma de Vaca i la de Carançà.
   .-  2 h 10 min.  --   COLL DE CARANÇÀ   --   2.723 m.
Aquí deixem les marques del GR i el camí que continua cap a Núria. Nosaltres seguim un camí que baixa cap a la vall de la dreta. El camí – fites - baixa a trobar el primer llac de Carançà.
   .-  2 h 20 min.  --   ESTANY BLAU  --   2.583 m.
El llac és preciós i l'indret on està, no ho és menys. El camí puja el petit turó del davant -fites – i després baixa per l'altre costat cap el segon dels llacs, el Negre.
   .-  2 h 30 min.   --   ESTANY NEGRE   --  2.505 m.
El llac Negre és un símil del Blau, tant per la seva bellesa com per l'indret on està. Ara, el camí comença a baixar cap a l'esquerra, un tros avall deixem a l'esquerra un xic enlairada una barraca rodona. Nosaltres continuem vall avall i de seguida arribem al llac estrella de la vall.
   .-  2 h 57 min.  --   ESTANY DE LES TRUITES  --   2.267 m.
Els llacs que hem trobat fins aquí, eren una monada, però aquest no té desperdicis, és el més gran, està en un lloc no tan feréstec com els altres, però és un lloc on es respira una calma especial.
El tram, que va des del coll de Carança, fins al llac de les Truites, és un d'aquells racons del Pirineu que li donen fama, per la seva bellesa.
Continuem resseguint la vall, trobem encara tres llacs més, - més que llacs, són mulleres on l'aigua s'embassa - els dos primers els passem per la seva dreta i el tercer per l'esquerra.
Un cop passada la tercera mullera, deixem el fons de la vall i ens enfilem uns metres a l'esquerra a buscar un petit coll. – fites – Un cop al coll entrem al bosc i anem un bon tram per dintre, amb el riu a la dreta i força avall, trobem dos trencants. Nosaltres anem sempre de dret per dalt -fites - finalment tornem a baixar cap a trobar el riu i ja seguim -fites- pel seu costat fins al refugi de Carançà, que és força avall.
  .-  4 h 5 min.  --   REFUGI DE CARANÇÀ   --   1.831 m.
Del refugi marxem cap a la dreta riu amunt. Riu que travessem de seguida per un pont de fusta, - GR-10 - després comencem a pujar. Als 7 minuts, deixem a la dreta el camí, que va al refugi Matutano i a la vall de Coma Mitjana, que és ta tercera vall de la trilogia. Nosaltres continuem pel GR, fins que aquest gira a l'esquerra, i a la dreta, s'obre una gran vall.
   .-  4 h 17 min.  --   PLA DE BACIVERS  --   1.948 m.
Deixem el GR, que puja cap al coll de Pal. Nosaltres seguirem la vall de la dreta. La vall molt ampla, la seguim tot anant a buscar el riu, quan la vall entra al bosc, hi trobem el refugi bivac, tapat amb plàstic, del Pla de Bacivers.
   .-  4 h 22 min.  --   REFUGI DEL PLA DE BACIVERS  --   1.986 m.
Continuem pel camí ample que baixa cap a travessar el riu. Ara pujarem sempre pel costat del riu, que no travessarem fins un tros amunt quan la vall es comença a obrir. Anem pujant per un camí amb força fites i relativament ben fresat. Pugem còmodament fins que el riu queda sec, aleshores continuem seguint pel fons de la vall de dret amunt, fins que al davant ens barra el pas una carena. Ens enfilem de dret al coll de sobre la carena per un fort pendent de pedra solta. El pendent tot i que és molt dret, no és massa llarg.
   .-  5 h 43 min.   --   COLL DE LA GEGANTA  --   2.604 m.
Travessem el coll per anar a buscar un camí a l'altra banda. El camí, molt clar, fa unes fortes llaçades avall. Un cop acabades les llaçades ( 5 minuts ), a la dreta, marcat amb vermell hi marxa el camí que baixa a Vallter per la Font de la Perdiu. Tot i que crec que és millor continuar de dret cap al Clot de les Xemeneies, que normalment fem sempre. Avui farem una excepció i baixarem per la font de la Perdiu. El camí baixa molt recte cap a la dreta, després fa un tram per sobre el tallat cap a l'esquerra i torna a baixar cap a la dreta per un camí força dolent i arriba a la font de la Perdiu que queda un xic amagada a sobre el camí.
   .-  5 h 48 min.   --   FONT DE LA PERDIU  --   2.428 m.
A partir de la font, el camí deixa de ser marcat i és força perdedor, és un camí intermitent -ara i és, ara no hi és – Comença baixant de dret a la bassa d'aigua de sota, força abans d'arribar-hi marxa cap a l'esquerra tot planejant. Ara però, no saps mai si és camí o no, així que a la que arribem a una mica de clot que fa, baixem de dret cap a buscar la pista que es veu a sota uns metres més avall de la bassa.
   .-  6 h 10 min.  --   PISTA DE SERVEIS
A la pista, hi arribem pel costat d'un remuntador que és sobre una caseta. Seguim la pista cap a l'esquerra i avall, per arribar de seguida a Vallter. La pista és la mateixa que hem fet servir a la sortida per anar cap al coll de la Marrana.
   .-  6 h 15 min.  --   VALLTER  --   2.155 m.
                                   __________________________________


                                        GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada