QUE PRETENEM?


dimecres, 15 de gener del 2014

CREU DE GURB – SANT SEBASTIÀ - CREU DE LA MIRANDA – CLASCAR ( Passejant envoltats per la boira ) (102)



RESUM :
  Aquesta sortida és diferent, ja que no és circular, la farem amb dos cotxes; un a Sant Andreu de Gurb i l'altre a l'ajuntament de Malla. Així podem assolir uns turons fent el mínim de pla. Els quatre cims són molt característics de la plana i normalment amb una vista boníssima, avui però sempre anirem envoltats per la boira, amb unes vistes molt minses. Passem per uns masos molt importants, amb unes cases fabuloses. Un dels motius de la sortida, ha estat anar a veure la barraca que Mosen Alfons va fer durant la guerra civil, i la veritat és que és una joia.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 11 de Gener de 2014
*COMARCA: Osona
*DISTÀNCIA: 21.21 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.050 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 5 h 5 min.
*TEMPS PARADES: 35 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 40 min.
*DIFICULTAT: Mitjana, més que res per la llargada i perquè hi ha un punt, que és els roures de la Carrera, on hi ha moltes tanques i molt bèstia i, tot i que no és complicat arribar-hi, ja que és seguint el rec, no hi ha un camí clar, i tan aviat ets dintre el tancant com fora.
*VELOCITAT MITJANA: 4.1 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Osona de l' ICC 1:50.000
*PUNT DE SORTIDA: Cal tenir en compte que ho fem amb dos cotxes. El primer el deixarem a l'arribada, així que des de Vic anem direcció Barcelona fins a la Citrôen, i pel lateral, anem a les primeres cases que són l'Ajuntament de Malla.
  El segon al punt de sortida. Un cop a Vic, cal seguir la carretera de Sant Bartomeu del Grau, passades les cases de Gurb, en una recta a l'esquerra hi ha el trencant que ens portarà a l'església de Sant Andreu de Gurb, hi ha indicadors.
*OBSERVACIONS: El recorregut d'avui, en la seva majoria, és per pistes, passant pel costat de moltes cases de pagès. Algunes d'elles realment més que cases semblen palaus.
  Potser el que hem de tenir més en compte és que travessem molts filats pel bestiar i cal tenir clar, que si els obrim, també ens cal tancar-los.
  Hi ha el tram del Galí, que és millor seguir el PR ja que si no s'ha de passar pel costat d'un camp i no val la pena. Tot i que les marques del PR no són molt velles i no massa ben marcades.
La barraca de Mossèn Alfons, si busqueu un palau no el trobareu, però com a cabana és una delicadesa.
FOTOS:

al Castell (Creu) de Gurb hi ha molt bona vista, avui però hi ha boira i encara és fosc, hi ha però una Estalada que oneja amb força, sens dubte crida l'atenció

la boira pel que veiem serà una constant, acabem de fer el segon turó, Sant Sebastià

hem deixat enrere  Santa Eulàlia de Riuprimer, deixem la pista per fer una drecera que ens porta per un terrer

un cop retrobem la pista ho fem al Coll Burí on hi ha un clar exemple dels terrers de la Plana de Vic

la poc coneguda cabanya de Mossèn Alfons, resta amagada en un racó de bosc

tot i que de dimensions reduides, sorprèn la forma i la solidesa de la construcció

la Creu de la Miranda, a dia d'avui força malmesa

vora la casa de la Carrera hi ha dos roures catalogats, heus aquí un bon exemple

tot contemplant el formidable roure

darrer cim, el Clascar (Creu de Malla)




TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ




RESSENYA :
  .-  0 h.  --     SANT ANDREU DE GURB   --  560 m.
  Baixem per la carretera fins que gira a la dreta, aleshores saltem a buscar el rec, on hi ha el bosc encantat, travessem el rec i deixem el PR que s'enfila per l'altra banda. Nosaltres seguim rec amunt, passem pel costat de la font del Puig i continuem seguint el fresat camí que s'enfila per sobre i ens porta a una pista, que cap a la dreta, travessa un filat i va a trobar una altra pista i el PR.
  .-  11 min.  --    PISTA DE SANT ROC
  El PR ve de Sant Roc. Seguim la pista cap a l'esquerra, un tros amunt fa un trencant on continua de dret ( camí transversal). Nosaltres deixem la pista i seguim un camí que s'enfila i molt, per la dreta. El camí ens porta al coll, a dalt la carena, on el PR marxa cap a la dreta . Nosaltres pugem cap a l'esquerra i arribem dalt el castell o creu de Gurb.
  .-  35 min.   --  CREU DE GURB   --  841 m.
  El lloc és un mirador excepcional, sort que aquí hi hem pujat moltes vegades perquè avui la vista és completament nul·la. Continuem pel costat de la creu, per un camí que ens permet baixar còmodament tot i que és força de dret. Molt avall deixem el camí transversal a l'esquerra i arribem a una pista asfaltada davant del Romeu, on hi ha l'ermita de sant Jaume de Vilafreser.
  .-  54 min.  --     EL ROMEU  --     625 m.
  Continuem per la pista asfaltada, passem pel costat de Vilafreser i continuem baixant fins que hi ha un trencant de quatre pistes. Aquí retrobem el PR.
  .-  1 h 8 min.  --    TRENCANT SOLERDELCOLL – GÜELL  --   558 m.
  Deixem l'asfalt i marxem cap a la dreta, passem per sota el Solerdelcoll. Continuem seguint el PR. Arribem a una placeta on al mig hi ha un pal. Marxem cap a la dreta, direcció a la casa del Bosch. Seguim la pista fins que a l'esquerra hi ha una porta i un camí. El camí ens baixa a la llera del riu per on travessem la carretera de l'Eix. A l'altra banda, pugem a trobar la carretera vella de Prats, que travessem i arribem al Galí, on hi ha l'ermita de sant Joan del Galí.
  .-  1 h 24 min.   --  SANT JOAN DEL GALÍ   --  533 m.
  Aquí, el més normal i pràctic és continuar pel PR, de dret, cap a l'esquerra i després anar cap a la Vila, i des de la casa, sempre seguint el PR, pujar a Sant Sebastià. Nosaltres continuem pel costat de l'ermita. De seguida la pista es bifurca. Seguim la que baixa cap al riu a l'esquerra. La pista travessa el riu i queda morta, -abans continuava-, aleshores seguim pel voral del camp i anem a buscar uns prats a l'altra banda que ens portaran al coll que es veu a sobre. Al coll tornem a trobar el PR. El PR abans passava per aquí, però ara cal travessar molts filats i tancats, no val la pena.
  .-  1 h 43 min.   --  PR – SOBRE LA VILA
  Al coll seguim el camí molt fresat i clar cap a la dreta i amunt. -PR - Després de fer una forta pujada arribem a l'ermita de Sant Sebastià.
  .-  2 h .  --    SANT SEBASTIÀ  --     770 m.
  Si a la Creu de Gurb la vista era nul·la, aquí tot i que ha millorat un xic, segueix essent molt dolenta. Per baixar ho farem seguint la pista principal que ens portarà a la carretera de Sant Eulàlia de Riuprimer, poble que ens queda a la dreta, força aprop.
  .-  2 h 25 min.   --  CARRETERA   --  543 m.
  Travessem la carretera i baixem cap a la casa de la Roureda que deixem a l'esquerra. Continuem recte i arribem al riu Mèder. Aquí fa un trencant de pistes.
Seguirem la que marxa pel davant, lleugerament a la dreta. La pista passa per sota la casa de Torroella, travessa uns camps i entra al bosc. Quan fa una corba molt tancada a la dreta, la deixem per seguir un corriol que ens porta a passar pel costat dels terrers de les Costes Males i ens torna a la pista, que seguirem cap a a l'esquerra, fa un repetxó, i quan va de pla i gira a l'esquerra, la deixem.
  .-  2 h 57 min.   --  TRENCANT CABANA  --    715 m.
  Deixem la pista tot i que hem de tornar a trobar-la. Seguim el corriol de la dreta, que molt de pla, ens porta a una raconada on fa una petita bassa o forat. Aquí cal seguir el torrent amunt, i amb uns pocs metres s'arriba a la cabana de Mossèn Alfons, que no es visible d'enlloc. La cabana està en molt bon estat i realment ens sorprèn la seva línia, sembla Gaudiniana.
  .-  3 h 1 min.   --  CABANA DE MOSSÈN ALFONS   --  720 m.
  Aquí fem el segon error del dia, ja que baixem a la bassa i continuem per un corriol que de seguida s'embruta molt i ens obliga a pujar pel mig de les mates cap a trobar la pista.
  A la bassa, el millor és tornar a la pista pel mateix lloc. I si no, seguir un camí que surt del davant de la barraca i que per sobre també ens portaria a la pista, pel voltants de cal Sord.
  .-  3 h 10 min.  --    PISTA SOBRE CAL SORD
  Un cop a la pista, la continuem cap a la dreta. Passem un collet on a l'esquerra hi ha la casa de la Telleda en runes i baixem a un trencant de pistes.
  .-  3 h 22 min.  --    TRENCANT SOTA LA TELLEDA  --   770 m.
  Aquí, seguim la pista de la dreta que volta el turó del davant. Un cop passat el turó, tot i la boira, ja es veu la creu que hi ha al cim. El voregem cap a l'esquerra i ens hi enfilem.
  .-  3 h 34 min.   --  CREU DE LA MIRANDA   --  826 m.
  Al cim hi ha una creu en molt mal estat, apunt de caure. Fa molt temps que està així, però cada cop està més abandonada. Ara hem de tornar al trencant sota la Telleda. El millor és fer-ho pel mateix lloc per on hem vingut. També es pot fer per davant, anar cap el dipòsit i baixar cap a la casa de la Miranda que es passa per dintre, anar cap a l'esquerra i baixar cap a trobar el trencant.
  .-  3 h 42 min.   --  TRENCANT SOTA LA TELLEDA   --  770 m.
  Ara seguim la pista de la dreta, que de seguida la deixem per seguir un corriol que baixa per la dreta. El corriol baixa molt de dret, travessa una pista de terra i va a trobar-ne una altra que deixarem al coll que ens separa de Puigllampar. Al coll deixem la pista i marxem cap a l'esquerra, on un camí, ja no tan bo, ens porta a un camp. Voregem el camp un petit tros per la dreta i saltem a trobar el rec de sota que seguirem fins als roures de la Carrera.
  .-  4 h 5 min.   --  ROURES DE LA CARRERA   --  544 m.
  Hi ha dos roures catalogats de monumentals; un en molt mal estat, l'altre impressionant. Continuem seguin el rec avall fins que trobem una pista que seguim a la dreta. La pista, seguim el primer trencant a l'esquerra i el següent a la dreta, i arribem darrera la casa de la Font de Malla.
  Voltem la casa i un cop al davant, baixem per la pista asfaltada entre plataners. Travessem un pont i anem cap a la dreta, per passar per sota la casa del Prat de la Vila. La pista volta cap a la dreta, gira, travessa un rec i volta per sobre la casa. La pista que es va tornant més dolenta, va mantenint el Clascar a la dreta. Arribem a un trencant on de dret arribaríem a sant Vicenç de Malla. Nosaltres agafem cap a la dreta i amunt. De seguida arribem al cim del Clascar on hi ha una creu.
  .-  4 h 36 min.  --     CLASCAR   --  644 m.
  És l'últim cim d'avui, i tot i que la boira ha marxat un xic, la vista segueix essent dolenta. Per baixar, tornem enrere fins que el camí fa una corba i a la dreta hi ha un gran arbre caigut. Passem per sota l'arbre i un bon corriol ens porta a la pista que hem deixat abans i que primer a l'esquerra i després a la dreta, ens porta a l'església de Sant Vicenç de Malla.
  .-  4 h 42 min.  --     SANT VICENÇ DE MALLA   --  580 m.
  Aquí, just on giren els cotxes, saltem cap a l'esquerra i seguim un filat a l'esquerra. Arribem a una pista que seguim avall i que ens porta a unes cases noves. Just a les cases, deixem la pista, i pel costat del rec baixem a l'entrada de les cases, on seguirem la pista de sota, cap a l'esquerra i al primer trencant a la dreta. La pista asfaltada va de dret a la gran casa del Ricard on seguirem la que marxa a la dreta i que ens porta a l'ajuntament.
  .-  5 h 5 min.  --    AJUNTAMENT DE MALLA  --   510 m.
                            -------------------------------------------------------------
                                            PR – marques grogues i blanques



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada