QUE PRETENEM?


dimecres, 29 de gener del 2014

L'ENGORJAT DE L'AIGUA DE LLINARS (LA CASA GROSSA DE LES CANALS) (103 )

RESUM :
Sant Martí de les Canals, tot i que és una ermita romànica, per si sola no val la pena pujar-hi, ara bé, el camí per anar-hi, ressegueix per sobre l'engorjat d' aigua de Llinars o segons l'Alpina l'engorjat de la Vallera, diguem-li com vulgueu però és un camí que no té desperdicis.
El recorregut és el següent: Sorribes – Casa Grossa de les Canals – Bauma de Tec – Sant Martí de les Canals – Canals de Catllerí – Clot de la Molina – Sorribes.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 25 de Gener de 2014
*COMARCA: Berguedà
*DISTÀNCIA: 10.37 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 560 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 3 h.
*TEMPS PARADES: 40 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 3 h 40 min.
*DIFICULTAT:   Baixa. La major part del camí és marcat amb MG, molt visibles i noves, i els pocs trams on no hi ha marques, són fàcil de trobar i de seguir.
*VELOCITAT MITJANA:   3.45 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Rasos de Peguera E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
                                        I també el llibre de l'editorial Cossetània “ L'ALT BERGUEDÀ” .
*PUNT DE SORTIDA:   Al trencant de la Casanova de les Fonts. A Llinars d'Aigua d'Ora. Per anar-hi cal agafar el trencant de Llinars, a la carretera que va de Berga a Sant Llorenç de Morunys. És una pista asfaltada que passa pel costat d'un càmping, travessa el riu i quan gira en rodo a la dreta, aparquem al costat d'un contenidor d'escombraries. A uns 200 metres hi ha la casa de Sorribes on també es pot deixar el cotxe.
*OBSERVACIONS:   L'excursió d'avui és d'aquelles que quan comences no sap ben bé on et fiques, després, conforme va seguint el camí, descobreixes indrets preciosos, i et dóna l'impressió que realment ets on vols estar, ja que estàs en un lloc fora de sèrie.
  Hi ha un moment de l'excursió, que tot d'una apareix davant teu la casa Grossa de les Canals i la serra d'Ensija al darrera, amb la Roca Gran d'en Ferrús, sobresortint, tenint als teus peus l'increïble engorjat per on passem. Només aquesta visió sola, ja val tota l'excursió.
  La casa Grossa de les Canals és per veure-la, penjada en una punta de roca, és immensa, costa entendre com és que fessin aquell casal allí.
  L'ermita i el pont, llàstima de l'estat en què es troben, tot i així ajuden a acabar de fer de la sortida una bona excursió.
  Les balmes són petites, i la de Tec força bruta de matolls. Simplement són un al·licient més.
FOTOS:

primera visió de la Casa Grossa, en un marc incomperable, al seu darrere la Roca Gran de Ferrús i la Serra d'Ensija

detall de l'engorjat de l'aigua de Llinars

la Casa Grossa de les Canals, hom es pregunta què fa aquest "tros" de casa en un lloc tan feréstec i desavinent

ens ha sorprès molt la cantonada d'arcs que hi ha  vora el penjat

restes d'un pontet, no massa lluny de la casa, sobre el Tec

nova vista del pont, encara es pot apreciar la forma que tenia

de dret cap a Sant Martí de ls Canals, l'ermita malauradament no està pas més bé que el pont......, això que és romànica

de baixada tota la pista és una placa de glaç, al arribar al Clot de la Molina el Tec està completament glaçat

per tornar fem servir el mateix camí, en la foto dos grans roures; no abunden, però els que hi ha es fan mirar
la bauma de Sallent, ja força a la vora de l'inici de l'excursió



 TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ




RESSENYA :
  .-  0 h.   --  TRENCANT CASANOVA DE LES FONTS   --  960 m.
  Seguim la pista a la dreta i amunt, de seguida arribem a la casa abandonada de Sorribes.
  .-  3 min.  --     SORRIBES  --     972 m.
  Aquí, deixem la pista i marxem pel davant del cobert i per sobre la casa, seguim en la mateixa direcció que seguíem, per un camí amb MG que s'enfila lleugerament amb la pista a sota. El camí de seguida és molt marcat i clar. És un camí que va pujant molt suaument, i que d'una manera molt còmoda ens porta a passar pel mig del saltant d'aigua del torrent de Vallsadolla.
  .-  12 min.  --     BALMA DE SALLENT  --    1.020 m.
  El camí, que passa pel mig del salt, on fa una petita balma i continua amb lleugera pujada, per de seguida arribar on comença l'increïble engorjat que forma el riu. És un engorjat molt marcat que sempre tindrem a sota, a la dreta. El camí – MG - va fent diferents puntes o miradors, en un d'ells de cop apareix davant nostra la serra d'Ensija, amb la Roca Gran d'en Ferrús destacant-se, i al davant de tot això, la casa Grossa de les Canals, quina visió !!! No saps si mirar endavant o enrere, la vista sobre l'engorjat és fantàstica. El camí, - per si amb les vistes que hi ha no en tinguessis prou - arriba a un punt, on a la dreta, hi ha una roca que sobresurt, plantada al mig del riu que l'obliga a fer una volta, i que encara dóna més caràcter a l'engorjat, si és que es pot !!.
  .-  45 min.   --  DAVANT EL MOLLÓ   --  1.200 m.
  El riu volta, però no el camí. Camí que – MG - força planer, travessa la portella - pas entre dues roques-, fa la raconada de Coma Dan i arriba a un trencant. Per la dreta, el camí baixa al Clot de la Molina. És per on tornarem. Ara, seguim el camí més marcat que puja lleugerament, amb una paret de pedra seca que l'aguanta. El camí, quan arriba a les feixes davant de la casa Grossa és bifurca. A la dreta el camí també baixa cap al Clot de la Molina. Seguim el camí – MG - que puja cap a l'esquerra i va superant les feixes fins que de pla li permet arribar a la casa.
  .-  1 h 11 min.   --  CASA GROSSA DE LES CANALS  --  1.300 m.
  La casa, des que hem passat el Molló que es veu, està sobre un cap de roca que impressiona, a la banda del riu hi té uns arcs separats de les parets. És una gran casa que costa d'entendre com és que sigui aquí. Llàstima que està caient.
  Aquí cal estar atent, ja que hi ha MG que marxen cap dintre la casa i baixen de dret al riu. Nosaltres, tal com arribem, deixant pou i casa a la dreta, marxem de pla per la feixa. Al final de la feixa es troba un camí molt bonic – també amb MG - que comença a baixar lleugerament per arribar a un trencant on hi ha indicadors.
  .-  1 h 17 min.  --    TRENCANT - PORTELL DEL LLOP  --  1.283 m.
  Seguim el camí de la dreta i avall. És un camí, - MG - molt fresat que ens porta a trobar, arran de riu, la balma de Tec.
  .-  1 h 21 min.   --  BALMA DE TEC  --    1.240 m.
  La balma que no és massa marcada, és molt bruta de mates. A la balma, el camí gira a la dreta, seguim uns metres pel costat del riu avall, després el travessa. A l'altra banda puja a trobar una pista. A la Pista deixem les MG que marxen a l'esquerra i amunt i que també ens portarien a l'ermita de Sant Martí de les Canals. Nosaltres seguim la pista a la dreta i avall. La pista ressegueix el riu uns metres per sobre.
  La pista, la deixarem un moment per baixar a tocar el riu, on hi ha les restes d'un pont tot curiós que s'aguanta pels pèls i uns metres més avall una petita gorga, encorbada, i molt bonica.
  Tornem a la pista que ens porta a unes feixes, on per l'esquerra ens arriben, altra vegada les MG.
  Deixem la pista i ens enfilem per les feixes seguint les MG. Anem pujant feixes, - MG - fins que a sobre trobem l'ermita romànica mig aterrada de Sant Martí de les Canals.
  .-  1 h 50 min.  --    SANT MARTÍ DE LES CANALS  --   1.290 m.
  L'ermita romànica és completament colgada de bardisses, només en queda en peu l'absis i el campanar d'espadanya, aquest últim per poc temps.
  Sortim per darrera l'absis cap a la casa de l'Església, que és a tocar. Passem pel davant de la casa i comencem a baixar per un camí – MG - que ens portarà a trobar una pista, just al costat del riu.
Seguirem la pista, que avui més que de terra, és una pista de patinatge doncs, hi ha una capa de neu glaçada, i en molts punts costa aguantar-te.
  Seguim la pista pel costat del riu, a la dreta i avall, fins que es troba amb el riu, que baixa de la balma de Tec, sota mateix de la casa Grossa de les Canals.
  .-  2 h 9 min.  --    CLOT DE LA MOLINA  --     1.183 m.
  Aquí, fa un pla a cada banda del riu. És on s'ajunten els recs i on comença l'engorjat. Travessem el riu, a l'altra banda hi ha les restes d'una edificació. Aquí el camí ample puja cap a la casa Grossa.
  Nosaltres, marxem pel costat del riu que mantenim a la nostra esquerra. El camí s'enfila un xic i va pujant amb el riu cada cop més engorjat i fondo. És un camí que es segueix força bé, tot i que està un xic en desús i que ens porta a trobar el camí amb MG pel qual hem anat a la casa Grossa. El trencant és poc abans del clot de Coma Dan.
  .-  2 h 15 min.   --  TRENCANT- CASA GROSSA – CLOT DE LA MOLINA   --  1.233 m.
  Seguim el camí i les MG cap a l'esquerra, passem per la bonica raconada de Coma Dan, travessem la portella, deixem la roca del Molló a l'esquerra i en lleugera baixada, resseguint la cinglera, anem a passar per la balma de Sallent i arribem a Sorribes.
  .-  2 h 57 min.  --     SORRIBES  --     972 m.
   Seguim la pista asfaltada a la dreta i de seguida som al trencant de la Casanova de les Fonts, on tenim el cotxe.
  .-  3 h.   --  TRENCANT CASANOVA DE LES FONTS  --  960 m.
                                      --------------------------------------------------------
                                                       MG – marques grogues










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada