QUE PRETENEM?


dimecres, 8 de gener del 2014

TORNEM AL GORG NEGRE ( Pel torrent de l'Infern ) (101)

 RESUM :
  Comencem l'any tornant a Sobremunt i al Gorg Negre. Pujarem cap a Sobremunt per la vall que forma el torrent dels Gorgs dels Cans. Anirem a Santa Llúcia i per baixar ho farem, per la vall que forma el torrent de l'Infern, que és realment impressionant.
  Les dues vall són al mig de les dues que varem fer servir en l'excursió del dia 22-12-2012, (56) excursió que varem publicat en aquest bloc, si es vol, entre les dues es poden fer un munt de convinacions.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 4 de Gener de 2014
*COMARCA: Osona
*DISTÀNCIA: 22.31 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 730 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 5 h 15 min.
*TEMPS PARADES: 30 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 45 min.
*DIFICULTAT: Baixa, sempre anem per camins o pistes molts clars.
*VELOCITAT MITJANA: 4.2 km/h
*FONTS CONSULTADES: Mapa: El Lluçanès de l'editorial Alpina 1:30.000
*PUNT DE SORTIDA:  En aquest cas al trencant de can Badosa, però es pot deixar en qualsevol lloc des de que s'acaba la carretera fins a Pujolís. Per arribar-hi cal anar a Santa Cecília de Voltregà i seguir la carretera fins que aquesta s'acaba, just al trencant de Puigvi
*OBSERVACIONS: El recorregut no presenta massa problemes i descobreix llocs realment bonics: La balma que hi ha sobre el Gorg Negre, és un d'aquell racons dignes de visitar. Segons el xicot de Pujolís. La balma va servir una temporada d'amagatall durant la guerra civil, als nois del mas Tarrés. Així ho expliquen en el llibre “ Onze germans i una Guerra “, del qual també hi ha un documental. Però ni del salt, ni de la cova en tenim el nom.
  El mirador sobre el Gorg Negre que hi ha poc abans de la balma. Avui quan hi hem passat tot just clarejava i amb les primeres llums de l'alba, fumejava, no tenim clar, si és que el diable hi acabava d'entrar, o ve si era la humitat de la matinada.
  Del Gorg Negre no cal dir-ne gran cosa, ja que tant el camí sota dels boixos per anar-hi, com l'indret, com el Gorg en si mateix, són fabulosos.
  El torrent de l'Infern, que resseguim de baixada, et transporta a una altra dimensió, sembla impossible que siguem a tocar d'un lloc habitat.
  La cova dels Lladres és petita però hi acaba de donar el toc a l'excursió.

FOTOS:

encara és fosc, però ja som a la bauma que va servir d'amagatall entre d'altres als germans del mas Tarrés

avui veurem tres petits embassaments, sens dubte el de la riera del Sorreigs és el més gran i més conegut

després d'un bon xàfec a l'arribar a Santa Llúcia sembla que para, la boira però ho embolcalla tot

anem a visitar Conjunta, una gran casa, a dia d'avui la majoria d'edificis estan en estat ruïnós, amb les taulades a punt d'ensorrar-se, amb la boira s'incrementa la sensació d'abandonament....

Guspineda, a diferència de Conjunta està habitada, i l'entorn de la casa molt cuidat

la Cova dels Lladres, petita bauma,  a sobre del camí, si la volem trobar caldrà estar atens, hi ha una fita a peu de camí

el Gorg Negre

TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ


RESSENYA :
  .-  0 h.  --     TRENCANT DE BADOSA  --    590 m.
  Continuem per la pista cimentada, deixem a l'esquerra el trencant de Angelats, passem pel costat de la casa de Puigpelat, deixem a la dreta la font i de seguida arribem a la casa, ara arranjada, de Pujolís.
  .-  15 min.   --  PUJOLÍS   --  580 m.
  Continuem per la pista que ens baixa a travessar el riu, on trobem el PR. De seguida deixem a la dreta unes fites on hi ha el trencant del Gorg Negre. Continuem pujant i quan comença a planejar, deixem a l'esquerra el salt de la Cabrida, fem uns cent metres i a la dreta trobem una fita.
  .-  33 min.  --    TRENCANT MIRADOR  --    630 m.
  Ara deixem uns moment la pista i tornarem. Seguim el corriol que baixa cap a la dreta, quan som sobre la cinglera es parteix. Els seguirem tots dos, primer anem cap a l'esquerra, on un corriol no tan clar, ens porta a trobar el riu. Un cop al riu cal anar cap a trobar les parets de l'esquerra i allí mateix comença una balma allargassada que, d'una manera espectacular, et torna al riu, en el punt on fa un bonic salt.
  Un cop recreats amb la cova i el salt, tornem enrere fins al trencant sobre la cinglera que ara seguirem de dret avall i ja som a l'impressionant mirador que hi ha sobre el gorg Negre.
  Un cop admirats dos dels racons més bonics de l'excursió, tornem a la pista.
  .-  50 min.   --  PISTA DE PUJOLÍS  --     630 m.
  Continuem per la pista, - PR - de seguida deixem un trencant a l'esquerra que va a Sant Bartomeu, després del trencant i molt més de pla, arribem a un embassament.
  .-  1 h 3 min.  --    EMBASSAMENT
  Aquí deixem el PR que, per l'esquerra, puja cap al Molí de l'Aumatell. Continuem per la pista que de seguida gira a l'esquerra. Aquí la deixem per agafar una altra pista, no tan bona cap a la dreta. La pista travessa un torrent i gira en rodó a la dreta. Al mig del revolt deixem la pista per seguir-ne una altra d'herba que puja paral·lela al torrent del gorg dels Cans, que acabem de travessar. ( Per cert plou que dóna gust. )
  La pista va resseguint el torrent i ens porta a una altra pista més bona que seguirem amunt. Passem pel costat d'un petit embassament i continuem pujant, sempre pel costat del mateix torrent que no travessarem mai. La pista, sempre de dret, ens porta a trobar una carretera o carrer sota l'església de Sant Martí, a Sobremunt.
  Seguim el carrer a la dreta, de seguida deixem a la dreta la pista per la que vàrem venir en l'altre excursió. Anem cap a l'esquerra i arribem a l'església.
  .-  2 h 4 min.   --  SANT MARTÍ DE SOBREMUNT  --    880 m.
  Passem pel davant de l'església, ( plou massa per encantar-nos gaire. ) travessem la carretera, un cop a sobre seguim la pista de l'esquerra, que ens porta a passar pel costat d'un dipòsit on hi ha unes antenes i ens torna a la carretera, al punt on hi ha els contenidors de les escombraries.
  Travessem la carretera i uns metres a l'esquerra, seguim la pista cimentada de Santa Llúcia. De seguida la deixem per seguir el primer trencant cap a l'esquerra on, una pista de terra, paral·lela a la de ciment, ens portarà a Can Quelet, on retrobarem la pista cimentada que seguirem fins a la propera ermita de Santa Llúcia. ( A Santa Llúcia para de ploure, al·leluia !! )
  .-  2 h 37 min.  --    SANTA LLÚCIA DE SOBREMUNT   --  959 m.
  L'ermita, avui té un encant especial, està tapada de boira, fet que li dóna un aire fantasmagòric. Continuem per darrere seguint el GR, que ens tornarà a la pista que, ara de terra continua cap a Sant Martí Xic. A la pista deixem el GR i reculem uns metres fins que trobem una pista a l'esquerra que, per la carena, de seguida ens porta davant l'arranjada casa de can Jepet.
  Aquí marxarem cap a la dreta i avall, trobem uns quants trencants, tots cap a la dreta i, sempre per pista molt bona, arribem de pujada al conjunt de cases de Conjunta. Llàstima que estiguin en tant mal estat.
  .-  3 h 3 min.  --     COJUNTA  --      890 m.
  Per la pista que hem arribat, just on fa el trencant de la casa, seguirem la pista que marxa per la banda contraria, per sobre una bassa. La pista fa unes grans llaçades i quan arriba a la raconada es parteix en dues. Seguim la de l'esquerra, que ressegueix el rec avall. De seguida arribem a un pantà o bassa, molt gran, curiosament feta al mig del rec, tapant la sortida amb un munt de terra.
  .-  3 h 22 min.   --  EMBASSAMENT
  Continuem per la pista que en va a trobar una altra en un revolt. Ara seguim cap a l'esquerra i amunt, deixant el rec. La pista fa un pujador i després, força de pla, arriba a la casa de Guspineda.
  .-  3 h 42 min.   --  GUSPINEDA  --     790 m.
  Aquí, si es vol, des de Conjunta, i no cal anar a l'embassament, es pot baixar de dret ja que és a sobre mateix. Continuem pel davant de la casa, de seguida fa una bifurcació, seguim la de la dreta i avall per anar cap al davant la casa, però a l'altra banda del rec, on fa un trencant.
  .-  3 h 49 min.   --  TRENCANT DEL GRAU  --   750 m.
  A partir d'aquí i fins al Gorg Negre seguirem un SL. Deixem a l'esquerra la pista que mena a la casa del Grau i continuem cap a la dreta i avall, de seguida comencem a seguir un camí que molt de pla, - SL - va seguint la cinglera del torrent de l'Infern per sobre, amb unes bones vistes. El camí, abans d'una raconada es bifurca.
  .-  4 h 11 min.   --  TRENCANT DE CAN GIL  --   700 m.
  A l'esquerra va a can Gil. Nosaltres continuem resseguint la cinglera, fem la raconada i comencem a baixar. Poc abans que per la dreta arribi una drecera, a sobre, a l'esquerra, hi ha la petita i coquetona balma, de la cova dels Lladres.
  El camí continua baixant, va a trobar una pista que seguirem uns pocs metres, cap a sota a la dreta hi trobarem un cartell. Deixem la pista i seguim el corriol cap a l'esquerra. És un bonic corriol que baixa - SL - cap a travessar el torrent de l'Infern i va a trobar el Sorreig, que seguirem amunt, pel costat de la Gorga Blava. El corriol passa per sota la boixeda i ens portarà al Gorg Negre.
  .-  4 h 11 min.  --     GORG NEGRE  --    570 m.
  Desfem el camí fins a la gorga Blava i travessem el riu, a l'altra banda trobem la font de la Gorga Blava, pugem unes escales i resseguim les parets, un tram per sota per anar a trobar la pista que ve de Pujolís.
  .-  4 h 47 min.   --  PISTA DE PUJOLÍS  --    575 m.
  Seguim la pista avall, – PR - quan travessa el Sorreig, la deixem, tot i que ens portaria al cotxe més ràpid. Nosaltres seguim el PR que continua pel costat del riu, el travessa dos cops i, passa per sota les granges de l'Angelats. Després la pista baixa al riu, nosaltres seguim un camí a l'esquerra que ens porta sota la casa de Puigvi . Aleshores el PR continua cap a la dreta. Nosaltres el deixem i pugem a trobar la carretera, just al punt on aquesta s'acaba.
  Seguim la carretera cap a l'esquerra i amunt, fem un repetxó i arribem al trencant de can Badosa, on tenim el cotxe.
  .-  5 h 15 min.   --  TRENCANT DE CAN BADOSA  --   590 m.
                        --------------------------------------------------------
                       GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques
                                          PR – marques grogues i blanques
                                           SL – marques verdes i blanques

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada