QUE PRETENEM?


divendres, 8 de juny del 2012

CRESTA INTEGRAL DELS GRA DE FAJOL (28)

RESUM :
En aquesta sortida pujarem els Gra de Fajol i ho farem d'una manera molt interessant. Fent tota la cresta des de l'aparcament de Coma d'Orri a la carretera de Vallter, fins a la collada de Coma d'Orri. És una cresta interessant, entretinguda i molt bonica.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 2 de Juny de 2012
*COMARCA: Ripollès
*DISTÀNCIA: 9.9 kms
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.170 m.
*TEMPS TOTAL: 4 h 50 min.
*DIFICULTAT: Molt Alta, degut que hi ha una grimpada un xic complicada i que a la cresta sempre s'hi passa sense un camí clar, només de tant en tant hi ha alguna marca i alguna fita.
*VELOCITAT MITJANA: 2 kms/h
*FONTS CONSULTADES: Costabona – Alta Vall del Ter de l'editorial Alpina E-25 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Des de Setcases, cal continuar per la carretera que puja a Vallter, fins que aquesta gira en rodó a la dreta. Aquí, uns metres més amunt, hi ha una barrera que sempre està oberta. El cotxe el deixem a la corba on hi ha un bon aparcament.
*OBSERVACIONS: Aquesta sortida si no estàs molt acostumar a grimpar i a fer crestes millor no fer-la. Ja que tot i no assent complicada en accés si equivoques el pas pots tenir força problemes.
Els topònims que fem servir són el que hem trobat als mapes de l'Alpina, tot i que no tinc massa clar si la primera canal que trobem és la de la Bauma de l'Argila o la del Príncep.



FOTOS:
 queda clar que haurem de grimpar....
el desnivell es fort, però la ruta el fa entretingut
a tota cresta...
continuem grimpant....
el Gra de Fajol Petit amb la Collada de la Coma d'Orri al fons
anem deixant la cresta enrera
el Gra de Fajol Gran des del Petit
de camí cap el Gran amb el Petit al fons
Bastiments, Freser, Infern, etc, etc,
punt culminant de l'excusió, el cim del Gra de Fajol

TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ
 
RESSENYA :
   .-  0 h.  --   COMA D'ORRI - PLA DE LA MOLINA   --   1.588 m.
Seguim el camí - GR – que marxa del costat de l'aparcament de dret amunt, resseguint el riu. El camí el seguim fins passada la primera torre elèctrica que trobem a l'esquerra. Al trencant hi ha un indicador de Coma d'Orri. ( 5 min.) Aquí deixem camí i GR, que pugem cap a Vallter. Nosaltres marxem cap a l'esquerra. El camí de seguida tomba avall, nosaltres continuem de dret el riu Ter.
   .-  7 min.   --   PALANCA SOBRE EL TER   --  1.630 .
Travessem el riu per una palanca de fusta. A l'altra banda del riu deixem el camí que marxa cap a l'esquerra riu avall. ( si seguim el camí uns 100 metres més avall es trobem unes MV que crec que són les que trobarem més amunt ) Ara en enfilem pel mig del bosc de dret amunt, travessem un petit rec i amunt. No hi ha camí, però tot i que és molt dret es puja per tot arreu. De fet sembla que busquem bolets. Travessem dues tarteres pel dret, tot marxant un xic cap a l'esquerra per anar a trobar una paret de pedra que baixa resseguint la carena.
   .-  27 min.   --   CARENA DE PEDRA
Anem pujant força dret pel costat de la paret de pedra que mantenim a la dreta. Al fons a l'esquerra tenim la vall de Coma d'Orri. Un tros amunt fa com un tall. Aquí comencem a trobar MV i fites que crec que són les que pugen de baix.
   .-  37 min.   --  TROBEM FITES I MV  --   1.880 m.
Continuem resseguint la carena- fites i MV - . És dret, molt dret i els trams on trobem algun obstacle es poden grimpar o vorejar. Arribem davant una paret molt gran, aquesta no es pot vorejar. Aquí cal anar cap a l'esquerra i baixar un xic per anar a buscar una petita lleixa, que s'enfila en diagonal cap a l'esquerra, - MV- després puja de dret i al final s'escapa per l'esquerra. Aquest pas és obligat, però tot i que hi ha molt bones preses, tan de mans com de peus, és un xic exposat i cal saber on et fiques. És la grimpada més llarga i més complicada que farem.
Un cop superada la paret, cal continuar sempre per la carena o lleugerament a la dreta, - MV i fites-. Amb alguna que altra grimpada (que gairebé sempre pots vorejar per la dreta, excepte la última que si no vols grimpar, cal vorejar-la per l'esquerra). - MV- Un cop superat aquest últim pas molt fàcil, s'arriba dalt el primer pla o cim.
   .-  1 h 23 min.  --   CREU D'EN BARNIQUEL  --   2.212 m.
Des d'aquí dalt, si tracéssim una línia cap al punt on tenim el cotxe, més o menys sempre hauríem pujat per sota d'aquesta.
Fins aquí la cresta o carena era molt vertical, a partir d'aquí tot i que continuarem pujant, ja és una cresta molt més horitzontal. Inclús en algun punt baixa.
Continuem per la cresta ja que de carena res de res. És una cresta en la qual hi ha algun punt on s'ha de passar penjant cap a la dreta. És tan estreta que per sobre no es passa. Tot i que no hi ha problemes, - MV- cal estar força atent. Sempre crestejant o uns metres a la dreta ( banda del Ter,) es va superant la cresta. Cresta molt entretinguda però preciosa. En aquest tram de cresta, només hi ha un roc que cal vorejar-lo per la dreta baixant uns pocs metres, després del qual s'arriba a un petit coll, on hi ha un arbre mort al mig. És on acaba la canal “ de la Bauma de l'Argila”.
   .-  1 h 42 min.   --  COLL DE LA CANAL DE LA BAUMA DE L'ARGILA   --  2.275 m. 
Ara per continuar, cal anar un xic -MV- a l'esquerra per vorejar el roc del davant. Roc que pugem grimpant per un canaló que ens tornarà a buscar la carena, sobre mateix del roc on fa un pla que sembla un balcó o mirador de la canal i de l'últim tram de cresta horitzontal que hem fet.
   .-  1 h 49 min.  --   BALCÓ SOBRE LA CANAL  --   2.310 m.
Continuem per la carena o lleugerament a la dreta, depenent dels obstacles. Anem pujant i quan s'acaben els rocs i els arbres, i ja per un terreny molt més net i fàcil, anem cap a trobar el primer turó o cimet sobre un marcat coll.
   .-  2 h 8 min.   --  TURÓ  --   2.446 m.
La vista sobre el recorregut és molt bona i sobre la vall de coma d'Orri no té preu. Aquí s'han acabat els problemes. A partir d'aquí i fins el cotxe només serà qüestió de caminar.
Continuem per la carena, baixem al coll on s'acaba la canal “de la Mort del Godai” i ens enfilem per l'altra banda, de dret amunt, per on arribem fàcilment, després d'una forta pujada, dalt el Gra de Fajol Petit o de Baix.
   .-  2 h 25 min.   --  GRA DE FAJOL DE BAIX  --   2.567 m.
Al cim hi ha una creu i una molt bona vista. Continuem carenejant per baixar de dret, cap el coll que separa els dos Gra de Fajol.
   .-  2 h 35 min.  --   PAS DE L'ISARD  --   2.485 m.
Aquí hi ha un camí que per la dreta ens permet baixar cap al refugi de Vallter. Nosaltres continuem de dret amunt. Davant nostre tenim un roc que el camí voreja per l'esquerra. Nosaltres ho fem per la dreta, després continuem carena o cresta amunt fins al cim del Gra de Fajol.
   .-  3 h.  --   GRA DE FAJOL  --   2.714 m.
Del cim, ja fa temps que es van endur la creu que hi havia. Ara hi ha un piolet. Continuem per l'altra banda on, de seguida, deixem a la dreta, el camí que baixa cap el Coll de la Marrana. Nosaltres, sempre per la carena, anem baixant sense cap mena de problema, cap a trobar el coll de Coma d'Orri.
   .-  3 h 27 min.  --   COLL DE LA COMA D'ORRI  --   2.498 m.
Aquí s'acaba el que és la cresta o carena dels Gra de Fajol, que vista des d'aquí fa molta patxoca i no es veu pas fàcil. Baixem cap a l'esquerra pel mig de la vall on, un camí força fresat primer pel mig, després més cap a la dreta i finalment cap a l'esquerra, ens porta, a un petit pla on travessem el riu de Coma d'Orri cap a la dreta.
    .-  4 h 14 min.  --   TRAVESSEM EL RIU
De seguida entrem al bosc per on anem baixant, amb el riu a la nostra esquerra. Quan al riu hi ha una paret de pedres a la seva esquerra, el camí s'aparta un xic, passant pel mig del bosc. Després torna a buscar el riu i el travessa.
   .-  4 h 34 min.   --   TRAVESSEM EL RIU  --   1.673 m.
Aquí a l'altra banda, trobem una pista que seguim cap a la dreta i avall. Ens anem apartant del riu de Coma d'Orri i anem cap a trobar el riu Ter. Riu que seguim uns pocs metres amunt – Trobant a l'esquerra les MV de la cresta- fins a la palanca de fusta.
   .-  4 h 44 min.  --   PALANCA SOBRE EL TER   --   1.630 m.
Travessem el riu i anem de dret a trobar el camí que baixa de Vallter. Camí que seguim cap a la dreta i avall per arribar de seguida a la corba de la carretera on tenim el cotxe.
   .-  4 h 50 min.   --  COMA D'ORRI - PLA DE LA MOLINA  --   1.590 m.      ------------------------------------------------------------------------

           GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques
           MV – marques vermelles






2 comentaris:

  1. M'ha costat trobar algú que expliqués una mica aquesta ruta, ja que la gran majoria fan altres camins o canals. Pel que veig no cal anar encordat, el que si cal és estar atent i sobretot mirar de seguir el camí correcte, que això és el més delicat. Estaria molt agrait si enviéssiu alguna foto més o la ruta en GPS a marcterradas@gmail.com merci i felicitats!

    ResponElimina
  2. Get daily suggestions and methods for generating THOUSANDS OF DOLLARS per day ONLINE for FREE.
    SUBSCRIBE NOW

    ResponElimina