QUE PRETENEM?


dimecres, 27 de novembre del 2013

ELS MUNTS ( Des de Sant Quirze de Besora ) (97)

RESUM :
Pujar els Munts des de Sant Quirze, és una d'aquelles excursions que quan la planteges sobre un mapa no té massa problemes, però a l'hora de portar-la a terme, la cosa canvia un pèl. Segons el mapa hi ha un camí pel serrat de Solallong, un per la vall, el GR-3 i un per la serra de Bescanó. Així doncs, hi ha per triar i remenar. Nosaltres pujarem per la serra de Bescanó i baixarem pel GR, de camí en seguim gairebé sempre però, el de la serra de Bescanó és força brut i el GR, molt mal marcat.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 22 de Novembre de 2013
*COMARCA: Osona
*DISTÀNCIA: 17.3 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 742 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 35 min.
*TEMPS PARADES: 30 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 5 min.
*DIFICULTAT: Mitjana, ja que el tram que va des del serrat del Bufí fins a Gallifa, tot i que hi ha camí, és una carena on cal esta força atent, doncs és força brut i cal buscar-se la vida en més d'un punt.
*VELOCITAT MITJANA: 3.75 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa Lluçanès de l'editorial Alpina 1:30.000
*PUNT DE SORTIDA: Font de l'Espadaler, a la sortida de Sant Quirze de Besora en direcció a Alpens, just on hi ha les últimes cases a la dreta.
*OBSERVACIONS: És un recorregut força interessant, pujant la serra de Bescanó és molt brut però la majoria de punts són per la carena, amb una panoràmica molt bona, llàstima que sigui tan brut.
Pujant per la carena hem vist un grup de voltors. Almenys n'hi havia una trentena.
El GR de baixada, en molts punts, no es veu enlloc. Està molt mal marcat i les marques són molt velles. Tot i així no és massa problemàtic baixar-hi

FOTOS:

la Serra de Bescanó a l'esquerra i els Munts al fons, il·luminats per les primeres clarors del dia
detall de la Serra de Bescanó, força aspre en general, però transitable
Sant Miquel de Gallifa, enfilada dalt un turó
a els Munts hi arribem per el GR
ens han sorprès les noves técniques d'embalar
la Roca Lliça, tot i el fort pendent no prensenta cap problema per baixar-la
el Portell Estret



TRACK I MAPA:  CLICA AQUÍ




RESSENYA :

  .-  0 h.   --  FONT DE L'ESPADALER   --  583 m.
  Sense anar a la font, marxem per la banda contraria a la carretera cap a buscar una pista. Seguim la pista que baixa pel costat de la riera, passa per darrere unes naus i la travessa. A l'altra banda comença a enfilar-se. De seguida a la dreta, hi ha un túnel pel qual travessem la carretera de Vic a Ripoll per sota. La pista, puja a trobar la carretera, continua pel seu costat, fa un pujador i quan torna anar de pla es bifurca. Agafem la pista de la dreta, que de pla, marxa paral·lela a l'altra, la seguim fins que comença a baixar.
  .-  18 min.  --    TRENCANT   --  633 m.
  Deixem la pista bona i seguim un camí molt clar i bonic que s'enfila cap a la dreta. El camí va a buscar la carena, que segueix un tram, després marxa a la dreta. Quan el camí marxa a la dreta, el deixem i ens enfilem per la carena, cap el cim del davant, on hi ha un vèrtex geodèsic.
  .-  30 min.  --    SERRAT DEL  BUFÍ   --  742 m.
  La vista des del cim és força bona i el camí fins aquí ha estat bo, a partir d'aquí i fins a Gallifa hi ha trams on costa de seguir, tot i que sempre és una carena clara.
  Continuem per la carena, per on baixem a un coll. Al coll, cal deixar la carena i anar a la l'esquerra, on es travessa un petit prat, per anar a trobar la carena que tenim a l'esquerra. Un cop a la carena aquesta ja no la deixarem fins a Gallifa. Seguim la carena amunt, quan s'embruta seguim uns metres a la dreta, i tornem a la carena, que seguirem un tram. Passat el collet de la Baga, fem una careneta de pedra, que es torna a embrutar, aleshores, el camí deixa la carena i baixa cap a l'esquerra a trobar una plaça, on fa un trencant de quatre camins. Agafem de dret, per un pujador molt dret que ens torna a la carena. Carena que seguim i arribem a una torre elèctrica.
  Continuem per la carena o uns metres per l'esquerra d'aquesta, ja que hi ha punts força bruts. Fa diferents petits coll i sempre carenejant o per l'esquerra, pugem l'últim tram, molt dret que ens portarà a un pla dalt de la serra de Bescanó.
  .-  1 h 40 min.  --   PLA A LA SERRA DE BESCANÓ
  Just quan arribes al pla fa un mirador, de fet és un mirador tota la pujada. Continuem per sobre el pla, pel que seria la carena. Voregem un petit turó, que és igual per on es faci. Nosaltres el voregem per la dreta i arribem a una tanca groga, passem la tanca i entrem dintre les granges de Gallifa. Seguim sempre el camí principal que ens portarà a fora, on seguirem la pista fins que a sota la casa, aquesta gira a l'esquerra. Aquí deixem la pista i seguim la tanca de la casa cap a la dreta i amunt. De seguida hi ha un pas que ens porta a una pista que ve de dintre la casa. La seguim cap a l'esquerra, i trobem unes escales per on pugem a l'ermita de sant Miquel de Gallifa.
  .-  2 h 4 min.  --    SANT MIQUEL DE GALLIFA  --   888 m.
  Sant Miquel és una ermita romànica del S-XI, molt ben restaurada sobre un turó. Continuem per la pista del davant que va marxant lleugerament a la dreta. La pista gira a l'esquerra, volta el turó i arriba a un trencant. Marxem cap a la dreta seguint sempre la pista més bona, per anar a trobar la casa de Motorrell.
  .-  2 h 27 min.  --    CASTELL DE MONTORRELL
  Passada la casa arribem a un trencant de pistes. La pista més bona marxa de dret, en lleugera baixada, cap a Sant Boi. Nosaltres girem a la dreta. La pista passa per una raconada. Aquí a la dreta hi ha una pista que pel costat del camp va a trobar el GR, a la collada de Montorro, que és a l'altra banda del camp. És el GR pel que baixarem i segurament és la millor opció per pujar des d'aquí. Nosaltres seguim de dret i de seguida arribem a la casa de Montorro.
  .-  2 h 40 min.  --      MONTORRO   --  950 m.
  A la casa deixarem la pista, de fet la pista també puja als Munts. Nosaltres marxem des de darrera la casa, de dret a un pal de fusta i allí comencem a enfilar-nos força de dret, i un xic cap a l'esquerra tot seguint un precari corriol, cal superar el marge del davant, és força brut i el camí molt esborrat. Superat el marge,  és un tram curt, brut i complicat, s'arriba a un pla, on anem cap a la dreta a trobar el GR just a la carena. Un cop trobem el GR, només ens cal seguir-lo cap a l'esquerra, i per un bon camí arribem als Munts, just on hi ha el vèrtex geodèsic.
  .-  2 h 57 min.   --  ELS MUNTS  --     1.057 m.
  Els Munts, a més de tenir una vista panoràmica magnífica, hi ha el santuari de la Mare de Déu dels Munts, una creu i un vèrtex.
  Per baixar ho farem seguint el GR. Desfem el tram que hem pujat i continuem per un petit grau molt bonic que ens baixarà a la collada de Montorro. Ara, resseguint el camp a la dreta, tornaríem a la pista de Montorro que és aquí mateix. Nosaltres, anem cap a l'esquerra resseguint el bosc. Ara toca el tram més espectacular, la Roca Llisa, que és una carena de pedra, força dreta, que es baixa molt bé. A baix, camí i GR giren a la dreta i comencen a resseguir la vall, per on arriben a una pista, just on hi ha la casa del Portell Estret.
  .-  3 h 30 min.  --     PORTELL ESTRET  --    775 m.
  Continuem per la pista que passa pel davant de la casa. La pista, molt recta, va baixant per la vall i va a trobar unes granges que passem per sobre.
 .-  3 h 52 min.   --  SOLALLONG  --    648 m.
  Aquí, les poques marques que hi ha del GR, pràcticament desapareixen. Nosaltres on trobem la pista asfaltada que arriba a la casa, marxem pel costat de sobre on hi ha un dipòsit d'aigua, però és un camí en desús, així que és millor baixar per l'asfalt, fins a sota el veïnat de Cussons, on es troba la carretera de sant Quirze a Alpens. Pocs metres abans d'arribar a la carretera, hi ha un trencant on segons el mapa, el GR marxa cap a la dreta,cap a Colldecamps però, en realitat vénen de la carretera i baixem per ella.
  .-  4 h 10 min.  --     CARRETERA   --  608 m.
  Nosaltres ens oblidem del GR, i just on trobem la carretera, seguim una pista dolenta que baixa cap a la dreta a buscar el riu. Quan arriba a uns horts passa per sota, - no és massa net- entre els horts i el riu, anem cap a trobar un petit pont, sota les cases del Serradet. Travessem el pont i seguim un camí entre dos fils que primer s'enfila uns metres i després de pla, va cap a buscar el viaducte de la carretera de Ripoll. Passem per sota i anem a trobar la carretera d'Alpens, que ara sí, seguirem fins on tenim el cotxe.
  .-  4 h 35 min.  --    FONT DE L'ESPADELER  --    583 m.
                     -------------------------------------------------------------
                       GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada