QUE PRETENEM?


dimecres, 20 de novembre del 2013

SORA – SOVELLES – SANTA MARGARIDA DE VINYOLES (96)

 RESUM :
  Avui l'excursió consisteix en una volta per anar a veure una balma a Sovelles. Aprofitem per fer un triangle. Passarem per uns boscos on hi ha alguns arbres molt grans, molta variació i ara amb uns colors que tot i que aquest any no llueixen massa, si que són de bon veure. També passarem per unes masies i ermites, molt ben situades, que es fan mirar i que finalment pugen al cim de santa Margarida de Vinyoles que, tot i que és anar i tornar, és l'únic cim amb cara i ulls que farem.
  El recorregut ha estat el següent: Sora – Les Viles – Coll de Basa – Sant Sadurní de Sovelles - Sant Martí de Vinyoles – Santa Margarida de Vinyoles – Coll Joanet – Sora.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 16 de Novembre de 2013
*COMARCA: Osona / Ripollès
*DISTÀNCIA: 20.61 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 900 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 5 h 10 min.
*TEMPS PARADES: 30 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 40 min.
*DIFICULTAT: Baixa, només cal estar atent si es segueix el camí, que hem fet nosaltres des de Santa Margarida a Portavella, que hi ha algun tram no massa clar, però es pot fer seguint el GR, pel que hem pujat i aleshores la dificultat desapareix.
*VELOCITAT MITJANA: 3.9 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Lluçanès de l'editorial Alpina 1:30.000
*PUNT DE SORTIDA: A l'entrada del poble de Sora.
*OBSERVACIONS: El recorregut, en la seva majoria és molt evident i fàcil, però hi ha un punt en el qual cal estar molt atent i és a la baixada des de Sant Martí, ja que el trencant per anar al coll Joanet, no és massa clar. De fet, si no tallen l'arbre mort, que és molt visible, allà al mig tot sol, el trencant no te pèrdua, però l'arbre és mort i no sé quant de temps hi pot ser.
En el recorregut trobem unes rouredes on hi ha molts exemplars de roure molt grans. Passem per tres esglésies o ermites, totes tres molt ben situades. Les masies que trobem, la majoria habitades, són uns grans casals. La balma que no tenim clar com es diu i que nosaltres anomenem de Sovelles, en algun lloc bauma de el Camps, no crec que decebi a ningú.

FOTOS:
tot arribant a Sant Sadurní de Sovelles
Sant Sadurní de Sovelles
la bauma, força espaiosa i poc coneguda
la primera nevada de la temporada, el Puigmal de color blanc
vista de Sant Martí de Vinyoles en primer terme i Portavella al darrere amb la seva torre
Santa Margarida de Vinyoles





TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ




RESSENYA :
  .-  0 h.   --  SORA  --      690 m.
  Entrem al poble, passem pel costat de l'ajuntament i per sota l'església, des d'on continuem per la pista que passa pel mig de la casa de la Plaça. La pista, molt bona. continua, Gira a l'esquerra i volta el turó del davant. Un cop al darrera hi ha un trencant.
  .-  14 min.  --     TRENCANT   --  742 m.
  Aquí deixem la pista bona, que també ens portaria a coll Boixader. Hi tornarem. Ara marxem cap a la dreta, travessem el coll que és aquí mateix i comencem a baixar per l'altra banda cap l'esquerra. La pista de seguida es torna més dolenta, marxa força planera i travessa una roureda molt bonica. És una pista en desús, tot i que hi passa una conducció d'aigües. La pista arriba a un camp, sota una gran casa. Travessem el camp i arribem a la pista, molt bona que va a la casa.
  .-  32 min.  --     LES VILES
  Les Viles, de fet, són dues gran cases. Seguim la pista, molt bona, cap a l'esquerra fins que aquesta travessa un pas canadenc i comença a baixar.
  .-  44 min.   --  COLL DE BOIXADER  --    818 m.
  Aquí deixem la pista. - és la que hem sortit de Sora -. Marxem cap a la dreta, per una pista més dolenta que s'enfila carena amunt. Quan la pista s'acaba o deixa la carena, continua un camí per sobre uns lleixes de pedra. El camí, al ser en molts punts sobre pedra, s'ha de vigilar un xic. És un camí molt bonic que ens porta dalt la carena, on fa un coll, i a la dreta, hi ha una casa aterrada.
  .-  1 h 10 min.  --     COLL DE BASSA  --     1.015 m.
  Travessem el prat de dret a un roure que hi ha l'altra banda, al costat d'una bassa. Continuem per la vall, baixem uns metres. Aquí cal estar atent ja que hem de seguir un camí que marxa un xic a l'esquerra de la vall. Si ens el passem, quan arribem a la bassa que hi ha uns metres més avall, hem de pujar a l'esquerra a buscar una pista. La pista, cap a la dreta, ens porta a sota la casa del Puig, on hi ha un trencant de pistes.
  .-  1 h 22 min.   --  EL PUIG   --  994 m.
  Sota la casa, marxem cap a la dreta i de seguida a l'esquerra, per baixar cap a sobre una pista, on agafem cap a l'esquerra i anem a trobar l'església de Sant Sadurní de Sovelles.
 .-  1 h. 28 min.   --  SANT SADURNÍ DE SOVELLES  --   967 m.
  Sant Sadurní és una església al mig d'una plana preciosa. Sota l'església, passada la casa que hi ha, marxem pel mig del prat, de dret a la casa que es veu a l'altra banda del rec.
  .-  1 h 36 min.  --     EL GRAU  --     955 m.
  A la casa, seguim la pista cap a la dreta. Un cop passada una roca a l'esquerra, seguim un corriol a la dreta que ens permet fer una drecera i que ens portarà a un trencant de pistes. Seguirem la de més a la dreta. Travessem la raconada del rec del Grau i de pla, continuem cap a la següent raconada. La pista cal deixar-la pocs metres abans d'arribar-hi, on hi ha una fita i un tronc a terra. Aquí seguim un corriol a la dreta que s'enfila cap a la raconada on hi ha la impressionant balma.
  .-  1 h 51 min.   --  BAUMA DE SOVELLES  --   905 m.
  La balma, que no sabem massa bé com es diu, és una gran pedra volada sota la riera. És molt fonda, ampla i força alta. Està al llit del torrent i si no se sap, no es veu des d'enlloc.
  Un cop vista la balma, desfem el camí fins a la casa del Grau, ara ho fem sempre per la pista. Un cop a la casa, continuem fins a la pista asfaltada, que puja de la carretera de les Lloses.
  .-  2 h 10 min.  --    TRENCANT GRAU – MUNTADA  --   965 m.
  Travessem la pista i continuem per l'altra banda, seguint una pista cimentada que puja cap a la Muntada que és aquí mateix. A l'arribar a la casa, deixem la pista i ens enfilem arran de parets cap a la dreta, primer cap a trobar un pal de telèfon i després, un dipòsit metàl·lic d'aigua. Un cop al dipòsit, marxem cap a l'esquerra, on un camí més o menys fresat ens porta dalt un collet.
  .-  2 h 30 min.  --     COLLET DEL BOU   --  1.038 m.
  Aquí, trobem un pista d'herba que seguim a la dreta, travessem el collet i molt de pla, arribem a una pista més bona, que cap a la dreta de seguida arriba a un trencant. Cap a la dreta baixaríem amb una pista asfaltada cap a la pista de Sovelles. Nosaltres seguim a l'esquerra i els següents trencants tots a la dreta per arribar a Sant Martí de Vinyoles, on a sobre hi ha la casa de Portavella.
  .-  2 h 47 min.  --     PORTAVELLA  --    1.038 m.
 Tant l'ermita de sant Martí, com la casa de Portavella, són dignes de visitar. Aquí si no volem fer l'excursió tan llarga, podem ometre el tram que fem a continuació, ja que tornarem aquí mateix. Marxem pel costa de dalt de la casa de Portavella seguint el GR. El camí puja un marge i gira a la dreta per passar per darrera la serra, va a trobar una pista per la qual puja, després segueix un camí, i troba una altra pista – GR - que cap a la dreta et porta a Santa Margarida de Vinyoles.
  .-  3 h 22 min.   --  SANTA MARGARIDA DE VINYOLES  --  1.198 m.
  És el punt més alt del recorregut i sens dubte el que té millor vista. Per tornar sense cap complicació, el millor és desfer el camí de pujada fins a Portavella. Nosaltres però, continuem pel GR que baixa una graonada i quan marxa de pla, el deixem per marxar cap a l'esquerra, on un camí ja molt més brut, ens baixa cap al Castellot, que és just a sota mateix de Santa Margarida.
  .-  3 h 31 min.  --       EL CASTELLOT
  Des de sobre l'edifici, continuem per la pista cap a l'esquerra tal com hi arribem, passem una barrera de ferro, la pista continua de pla. Passem, per sota la boca de la cova Tofaroques i arribem a un petit collet, on ens trobem amb el GR. Aquí el millor és baixar pel GR cap a Portavella. El que farem ara no val la pena. Nosaltres baixem per la vall de la dreta, fins a una font. A la font marxem cap a l'esquerra i anem a trobar un roure molt gran, on s'acaba el difuminat camí. Aquí, tot i que la casa de Portavella és molt aprop, per anar-hi, cal baixar de dret un petit tram bastant brut, per anar a trobar una feixa que cap a l'esquerra, ens portarà a Portavella.
  .-  4 h.   --  PORTAVELLA   --  1.038 m.
  Marxem per la pista cap a Sant Martí. A l'ermita seguim cap a l'esquerra fins al primer trencant on agafem cap a la dreta. A sota, de seguida, marxem a l'esquerra, baixem resseguint el rec, per una pista d'herba que deixarem just quan a la dreta hi ha un roure mort, força gran i visible.
  .-  4 h 10 min.   --  TRENCANT / ROURE
  Aquí, a l'esquerra hi ha una fita, travessem el rec i a l'altra banda trobem un camí molt bonic al mig dels boixos. Quan el camí entra al solell, baixa per unes roques un grau cap a la dreta i arriba força difuminat, al coll de Joanet, on hi ha un indicador.
  .-  4 h 20 min.  --    COLL DE JOANET  --     931 m.
  Marxem cap a l'esquerra i avall, per un camí ample, molt aixaragallat que al començament és molt dret, després planeja un tram i torna a baixar per anar a sortir a sobre la casa de Boixader, on hi ha una multitud de gossos, almenys ens n'han sortit una vintena.
  .-  4 h 39 min.  --     EL BOIXADER   --  770 m.
  Voltem la casa per darrera i baixem cap a sota, on trobem una pista molt bona. Cap a la dreta va a Rocafiguera que és a la raconada i cap a l'esquerra va a les Viles. Nosaltres la seguim de dret. És la pista de la sortida que ve de Sora. En el primer trencant, la deixem tot i que tornarem a trobar-la. Marxem cap a la dreta, tot seguint una pista més dolenta que baixa cap el riu. A partir del riu tots el trencants que trobem sempre anirem cap a l'esquerra. Així tornem a la pista més bona, just on l'hem deixada per anar a les Viles. Seguim la pista cap a la dreta, passem per la casa de la Plaça, per sota l'església i de l'ajuntament i arribem on tenim el cotxe.
  .-  5 h 10 min.  --      SORA   --   690 m.
                                        -------------------------------------------------------------
                                       GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada