QUE PRETENEM?

Volem fer-vos partícips de les nostres excursions, algunes d'elles clàssiques dins l'excursionisme actual, on la majoria de gent les reconeixerà, sempre però intentarem afegir-hi el nostre toc...., d'altres poden ser difícils d'interpretar per la manca de camins. Val a dir que el track adjunt a cada excursió sempre serà orientatiu i mai es podrà prendre al peu de la lletra, sempre el revisarem sobre el mapa, però si l'utilitzeu la responsabilitat serà únicament vostre. Esperem que podeu trobar en aquest bloc ressenyes interessants i que ens acompanyeu en aquest nou viatge.

dijous, 13 de febrer de 2014

LA BARROCA – SANTA LENA – SANT ROC ( Des de Sant Martí de Llémena ) ( 105 )RESUM :
  En l'última revista del Vèrtex que hem rebut hi havia una excursió a la Vall del Llémena, concretament a la cinglera de Sant Roc. Nosaltres hi havíem anat però des d'Amer i ens va cridar l'atenció així que, a buscar camins i mirar de fer-hi una bona sortida, i crec que ho hem aconseguit, ja que farem quatre pujants, graus o camins que pugen al cingle, i a més, a més veurem tres ermites.
  El recorregut que seguirem és el següent: Sant Martí de Llémena – Grau de la Barroca – La Barroca – Santa Lena – Coll de Sant Roc- Pas de Santa Maria – Grau del Llop – Grau de la Sitja – Cementiri del Moro – Sant Roc – Grau de l'Escairó – Sant Martí de Llémena.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 8 de Febrer de 2014
*COMARCA: Gironès
*DISTÀNCIA: 14 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 700 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h.
*TEMPS PARADES: 30 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 4 h 30 min.
*DIFICULTAT: Baixa, Hi ha algun corriol que és justet, però sempre anem per camins.
*VELOCITAT MITJANA: 3.5 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa comarcal del Gironès de ICC 1:50.000
*PUNT DE SORTIDA: Aparcament al costat de la carretera a Sant Martí de Llémena.
*OBSERVACIONS: El recorregut d'avui sembla més complicat del que és en realitat. Hem de tenir en compte que fem pujades i baixades que si volem podem evitar. Però ja que érem aquí, volíem resseguir els graus o pujants, que més o menys hem trobat. Segur que n'hi ha més i algun del que hem fet, potser tampoc es diuen així, però així ho hem trobar i així els posem.
  L'excursió es pot fer sense baixar el grau “del Llop” i per tant sense puja el grau de la Sitja, però creiem que val la pena baixar i pujar, ja que el desnivell total tampoc és massa.
  Les ermites són en tres llocs completament diferents i creiem que són una bona raó per fer l'excursió
FOTOS:

el Far des de vora la Barroca

imatge de la la Barroca

Santa Lena (Puig de santa Lena)

tot pujant cap a Sant Roc trobem aquests dos "despistats" fredelucs (som al febrer)


un cop ens apropem a la cinglera les vistes són millors, a la foto Rocacorba


la modesta ermita de Sant Roc

abans del grau o Pas de Santa Maria hi ha un espectacular mirador, des d'aquest punt es pot apreciar el Montgrí i fins i tot les Medes

ja a baix de nou tenim aquesta visió de Sant Martí de Llémena

                                      

TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ
RESSENYA :
  .-  0 h.  --     SANT MARTÍ DE LLÉMENA  --   248 m.
  Anem cap al davant de l'església, des d'on seguim pel costat de les parets de la dreta, pugem unes feixes i a sobre, arran de parets de l'església, trobem un camí que, de pujada, passa pel costat d'un dipòsit, travessa una pista, puja un xic més i després marxa cap a la dreta força de pla. El camí, molt clar, després de travessar una carbonera es troba amb el camí que puja al grau.
  .-  18 min.   --  GRAU DE LA BARROCA   --  357 m.
  Seguim el camí amunt. És un camí molt bonic i fresat que puja molt de dret i ens porta dalt la carena.
  .-  25 min.  --     PLA SOBRE LA CINGLERA   --  411 m.
  Aquí trobem un camí que cap a l'esquerra ens portaria a santa Lena. Nosaltres el seguim a la dreta per sobre un enllosat, -amb vistes al Far - travessem un petit rec i de seguida trobem una pista que s'aparta de la cinglera. La pista va a trobar-ne una altra de més bona, que cap a l'esquerra ens portarà als plans on hi ha l'ermita de la Barroca.
  .-  36 min.  --     LA BARROCA   --  388 m.
  L'església de Sant Andreu de la Barroca és una església amb porxo, llàstima que estigui en tan mal estat.
  Tornem a la pista, la travessem i en seguim una de més dolenta que marxa perpendicular a l'ermita. La pista de seguida es bifurca, seguim el camí que s'enfila a la dreta. El camí arriba a uns camps abandonats, a l'altra banda continua una pista dolenta, fem una raconada amb molt de fang i arribem a uns prats on, a sota a l'esquerra, hi ha la casa de l'Oriol, mig aterrada, tapada de verdisses. Aquí hem de travessar els camps en diagonal a la dreta i amunt. A la punta de dalt del prat trobem un camí molt fresat, però molt enfangat, que ens porta a una altra casa, també mig aterrada.
  .-  1 h 2 min.   --  CAN SOTERES   --  485 m.
  Continuem cap a sobre. De seguida arribem a uns terrers emmorronats, on continuem de dret amunt. Trobem algun trencant. Sempre seguirem cap a la dreta i amunt. El camí ens porta a una pista ampla, dalt el pla.
  .-  1 h 12 min.  --     PISTA   --  535 m.
  Seguim la pista cap a l'esquerra i anem a trobar-ne una de molt bona - amb MB de la ruta de les ermites - que ens portarà a l'ermita romànica del S-XIII de la Mare de Déu de Puig de Lena.
  .-  1 h 25 min.   --  SANTA LENA  --     559 m.
  L'ermita és sobre un turó, té un absis i un porxo, i està en bon estat. El camí i les marques continuen baixant pel costat de l'ermita, rascant el pou. És un bonic camí que ens baixa a sota el pla, passant pel costat d'una casa aterrada, abans d'arribar a un coll ple d'indicadors i camins.
  .-  1 h 35 min.   --  COLL DE SANT ROC  --    478 m.
  Tal com arribem, travessem les pistes, pel costat d'una alzina i una bassa. Seguim un camí per sobre un enllosat de pedra preciós. Seguim el camí fins a la primera bifurcació. Aquí deixem les MB que van a Sant Roc i seguim el camí de la dreta que planeja. Molt enllà passem per un trencant on a la dreta marxa el camí de les ermites i arribem a un altre trencant amb indicadors.
  .-  2 h 5 min.   --  PAS DE SANTA MARIA  --    488 m.
  Aquí hi tornarem baixant de Sant Roc, que és aquí sobre mateix. Ara saltarem cap a la dreta, per on baixarem un grau – no tenim massa clar, si és el del Llop, el de l'Arimany o el d'en Pere Puig -. El camí, primer baixa de dret avall, – MV - després gira a l'esquerra i va vorejant per sota la punta de la cinglera de Sant Roc i va a trobar una pista, no massa bona.
  .-  2 h 21 min.  --      PISTA   --  395 m.
  Seguim la pista amunt. De seguida, la pista que era de desemboscar, es va tornant més dolenta fins que arribem a un camí ample, més bo.
  .-  2 h 25 min.  --     GRAU DE LA SITJA   --  427 m.
  Seguim el camí a l'esquerra i amunt. - MV - De seguida el camí gira a l'esquerra, aleshores el deixem, fem dos metres i trobem un corriol amb un indicador. El corriol, molt bonic, s'enfila de valent, travessem un camí de través i continuem pujant fins arribar altre cop dalt la cinglera.
  .-  2 h 40 min.   --  CIM DEL GRAU   --  573 m.
  Aquí, trobem el camí pel que hem de marxar, però primer hem d'anar a Sant Roc, tot i que farem una petita marrada. Travessem el camí i seguim un camí que s'endinsa al bosc, un pèl cap a l'esquerra, fins a trobar un altre camí que ve de l'esquerra. En el punt on es troben hi ha el cementiri moro, i si es busca trobarem un munt de tombes, formades per dues lloses de cantó.
  Vist el cementiri, marxem pel camí de l'esquerra, que ens torna al camí marcat – MB - que ens porta a Sant Roc.
  .-  2 h 50 min.  --     SANT ROC  --     598 m.
  Si la Barroca estava ens uns prats, Santa Lena en un turó, Sant Roc està a la punta d'una cinglera, amb una vista fantàstica, tot i que s'aguanta, no està en massa bon estat.
  Per continuar des del portal marxem cap a la dreta. -MB – El camí ens porta a un mirador de la cinglera i a l'entremat de camins, dels Pas de Santa Maria.
  Pocs metres abans d'arribar als indicadors, cal agafar un corriol a la dreta que volta per sota el cementiri moro i va a trobar el camí marcat, – MB - un metres més avall del Grau de la Sitja.
  .-  3 h 10 min.  --    CAMÍ CARENER  --    570 m.
  Ara, seguirem el camí a l'esquerra i avall i, sempre per sobre el pla, arribarem a una bifurcació. Aquí hi ha les MB que marxen lleugerament a l'esquerra i van al coll de sant Roc. Nosaltres continuem recte, per sobre un enllosat. Per l'esquerra ens arriben un parell de pistes que venen del coll. Seguirem rectes fins que arribem a un punt on a l'esquerra hi ha un camp.
  .-  3 h 30 min.  --     GRAU DE L'ESCAIRÓ   --  454 m.
  Aquí cal estar atent a la dreta, on hi ha una fita. Surt un corriol que entra al bosc. Al començament no és massa bo – hi ha fites – però conforme es va acostant al grau, millora. Tot i que és el grau més directa i es segueix molt bé, és també el més poc transitat. El camí travessa una pista i continua baixant. A baix, al pla, travessem la raconada i anem a trobar dues cases, que passem pel mig, i arribem a la carretera.
  .-  3 h 55 min.  --     CARRETERA
  Seguim la carretera a l'esquerra i de seguida som al poble on tenim el cotxe.
   .-  4 h.  --     SANT MARTÍ DE LLÉMENA  --   248 m. 
                              -------------------------------------------------------------
                                            MV – Marques vermelles
                                            MB – Marques blanquesCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada