QUE PRETENEM?


dimecres, 5 de febrer del 2014

TORRENT DE LA CABANA-SANT FELIU D'ESTIULA ( 104 )



RESUM :

Avui ressenyarem una sortida que hem fet varies vegades, i no sabríem dir quan és millor, si quan els gorgs són glaçats, que és fantàstic, o com avui que l'aigua tenia una transparència que li donava un encant especial.
El recorregut és el següent: Campdevànol – Gorgs de la Cabana – Estiula – Campdevànol.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 1 de Febrer de 2014
*COMARCA: Ripollès
*DISTÀNCIA: 17.06 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 550 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 15 min.
*TEMPS PARADES: 20 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 4 h 35 min.
*DIFICULTAT: Baixa, i si es vol es pot escurçar, seguint sempre el camí marcat, o no anant a Estiula.
*VELOCITAT MITJANA: 4 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Montgrony- Fonts del Llobregat E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Aparcament a l'altra banda del pas a nivell de Campdevànol.
*OBSERVACIONS:   El recorregut és molt evident, i si es vol està marcat des de Campdevànol. Nosaltres a la font del Querol deixem el camí marcat, tot i que de tant en tant el retrobem. A la majoria de gorgs hi arribem per la banda contraria, que no vol dir que sigui millor, simplement és una manera diferent de resseguir el torrent d'Estiula o com el coneix la gent el torrent de la Cabana.
  En el recorregut, anirem a veure dos gorgs que quan mires el llistat no hi són. El primer, el recorregut marcat passa a tocar, és un gorg molt semblant al del Forat. Quant al segon, és fantàstic, però queda un xic apartat del recorregut marcat, tot i que segueix essent en el mateix torrent.
  Anar fins Estiula allarga un pèl l'excursió, però creiem que és un lloc preciós per visitar. Si no es vol anar a Estiula però es volen seguir tots els gorgs, quan s'arriba al trencant senyalitzat ( 2 h 7 min. ) es segueix la pista de l'esquerra, és la que baixa a travessar el riu, just on el travessem nosaltres, tornant d'Estiula.
FOTOS:




el dia s'aixeca fred, som a la vora de la Font del Querol

el Gorg de la Cabana

el Gorg de la Tosca

el Gorg de l'Olla

el Gorg de la Bauma, a pocs metres del de l'Olla

el Gorg del Colomer Petit

el Gorg del Colomer, espectacular salt d'aigua que la foto no li fa justícia, s'hi ha d'anar....

Sant Feliu d'Estiula, en una clariana, a la vora hi ha grans boscos de pi roig

detall de Sant Feliu

de tornada passem a la vora de dos molins, tots dos arruïnats

aquest és el darrer gorg, poc conegut, tot i que hi ha un caminet força fresat



TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ




RESSENYA :
  .-  0 h.   --  CAMPDEVÀNOL  --     736 m.
  Seguim la carretera amunt, quan s'acaba la fàbrica de Comforsa, la deixem i agafem la pista de l'esquerra, que ens porta a trobar el camí ramader, o camí ral, camí molt ben indicat, que seguirem més o menys paral·lel a la carretera i al riu, fins a la font del Querol.
  .-  26 min.  --    FONT DEL QUEROL  --    765 m.
  A la font, la ruta marcada des de Campdevànol segueix cap al fons i s'enfila. Nosaltres travessem el riu i continuem pel camí ramader, -MG- que passa entre el càmping i el riu, per anar a trobar una pista encimentada, en el punt on hi ha un pollancre molt gros.
  .-  35 min.  --    LES PLANES DEL CASAL  --   772 m.
  Deixem el camí ramader, que continua paral·lel a la carretera. Nosaltres seguim la pista cap a l'esquerra. Pista que de seguida comença a pujar, la seguim fins a sota la casa de cal Paraire.
  .-  41 min.   --  CAL PARAIRE  --    805 m.
  Pocs metres passat el trencant de la casa, deixem la pista principal, - és la que va a Estiula -, per agafar-ne una altra a l'esquerra. La pista ens baixa a tocar el riu. Just al costat del riu, ens enfilem al marge de la dreta, on un camí va pujant paral·lel al riu, travessa un rec secundari i arriba davant el primer grog, deixem el camí i baixem cap a l'esquerra, per veure el gorg per sota.
  .-  55 min.  --    GORG DE LA CABANA   --800 m.
  És el primer dels molts gorgs que trobarem, i és el que dóna nom al conjunt.
  Tornen a buscar el camí que seguim arran de cinglera fins a sobre el salt. Sense travessar el riu,continuem pel seu costat amunt, fins que a l'altra banda fa uns plans, aleshores el travessem i pel costat del riu anem a trobar el següent gorg.
  .-  1 h 6 min.  --    GORG DE LA TOSCA  --    820m.
  Des del gorg que també és força impactant, continuem per la dreta on un camí ens permet pujar i sense travessar el riu anem pujant, per un camí no massa bo, que inclús travessa uns mollerics, però sempre pel costat del riu, fins a un altre gorg que no sabem el nom ja que aquest no està en el llistat i per l'altra banda, on passa el camí marcat, no es veu.
  Passat el gorg travessem el riu i sempre arran d'aquest anem a trobar, per sota uns boixos per un camí molt bonic, el següent gorg.
  .-  1 h 24 min.   --  GORG DE L'OLLA  --     842 m.
  Aquest potser és el menys espectacular, però la transparència de l'aigua és increïble. Ens enfilem per la dreta del salt que tenim al davant i un cop a sobre seguim pel costat al riu, fins al següent gorg, que és aquí mateix. És el gorg de la Bauma, el més espectaculars de tot el torrent.
  Continuem per la dreta tal com tenim el salt on un bon corriol ens permet pujar a sobre, continuem sense travessar el riu i trobem el gorg del Forat.
  .-  1 h 37 min.  --    GORG DEL FORAT  --     860 m.
  Continuem sense travessar el torrent, i anem a trobar en uns plans, el camí amb MG que ressegueix els gorgs. Ara el camí puja un xic i de seguida arriba al gorg petit del Colomer.
  .-  1 h 43 min.   --  GORG PETIT DEL COLOMER  --   865 m.
  Aquest gorg és el clàssic gorg que si n'hagués de dibuixar un, dibuixaria. Continuem seguint el camí, -MG-SL- que va resseguint uns metres per sobre el riu, per finalment arribar al gorg que és el més alt del torrent i tot un espectacle.
  .-  1 h 51 min.   --  GORG DEL COLOMER   --  887 m.
  Aquí, tot i que hi ha un altre gorg més amunt, deixarem el torrent, el salt de més amunt i anirem baixant. Ara deixem les MG que travessen el gorg i tornem cap a Campdevànol per l'altra banda. Aquest camí el seguirem més tard. Ara pugem cap a la dreta per on hem baixat fins a trobar una pista, a sobre les feixes. La pista la seguim cap a l'esquerra – SL – fins a un trencant amb indicadors.
  .-  2 h 7 min.   --  TRENCANT ESTIULA – L'ORO  --    938 m.
  Seguim la pista de la dreta que ens portarà cap Estiula, tot i que fem una drecera al mig.
  .-  2 h 17 min.   --  ESTIULA  --     993 m.
  Estiula és una ermita al mig d'un descampat. Per continuar, a la casa que hi ha al costat de l'ermita, on hi ha una taula gran, marxem cap a l'esquerra, -SLhi ha indicador – El camí ens baixa a travessar el rec, passa per sobre la bassa d'un molí en runes i de pujada va a trobar una pista d'herba.
  .-  2 h 26 min.  --    PISTA D' HERBA   --  948 m.
  Aquí deixem el SL que continua amunt. Nosaltres seguim la pista a l'esquerra fins que gira a la dreta, aleshores la deixem i baixem per un clot net, seguint un filat que ens porta a la pista cimentada de l'Oro.   Seguim la pista avall, passem pel costat d'un altre molí aterrat i arribem al riu.
  Travessem el riu i quan la pista sembla que s'allunyi, la deixem per seguir pel costat del riu. Seguim un camí que travessa el riu i arriba a un gorg.
  .-  2 h 43 min.  --     GORG ?  --     918 m.
  No sabem com es diu el gorg, el que no entenem és perquè no està en el circuit que ressegueix els gorgs, ja que és digne de veure. Baixem el gorg per l'esquerra. Tal com baixem a sota, continuem pel costat del riu i uns metres més avall el travessem, 3 cops fins que a la dreta trobem un camí ample que ens porta a sobre el gorg del Colomer.
  .-  2 h 59 min.   --  GORG DEL COLOMER   --  887m.
  Deixem el gorg a sota a l'esquerra i continuem fem una lleugera baixada, arribem a una bifurcació, a l'esquerra es baixa al gorg petit del Colomer. Nosaltres seguim cap a la dreta i amunt, ara hi ha MG. El camí puja força, per després de pla arribar a un petit mirador, continua un tram de pla, per pujar un xic i anar a travessar un coll.
  .-  3 h 18 min.  --    COLLET DAGUI  --     978 m.
Seguim cap a l'esquerra, -MG- fins que el camí gira a l'esquerra. Aquí deixem camí i MG. I marxem cap a la dreta, reculant lleugerament per sota on venim. - Cal tenir clar que a l'esquerra hi ha de quedar un cap de carena i el començament d'un clot, que conforme anem baixant cada cop és més marcat -. El camí, al començament no és massa clar, però es va definint i arriba a ser una pista de desemboscar amb el rec molt marcat a l'esquerra. La pista ens porta a un pont on fa un trencant.
  .-  3 h 32 min.   --  TORRENT DE BAUSSACS  --   883 m.
  Seguim la pista de l'esquerra que baixa pel costat de torrent de Baussacs, trobem la pista que puja a la casa de Baussacs, en un revolt molt marcat. Continuem recte, la pista passa per sota la casa i continua avall pel costat del torrent, força avall el travessa i arriba al camí ramader.
  .-  3 h 57 min.  --    CAMÍ RAMADER  --     745 m.
  Seguim el camí ramader cap a la dreta, a pocs metres trobem la font de sant Eudald, continuem camí avall, fins que tenim les cases de Campdevànol al davant, aleshores quan trobem una pista, el deixem i seguim la pista cap a l'esquerra i amunt, per anar a trobar la carretera, al costat de la fàbrica de Comforsa, seguim la carretera cap a la dreta i arribem a l'aparcament on tenim al cotxe, davant mateix de la fàbrica.
  .-  4 h 15 min.  --     CAMPDEVÀNOL  --     736 m.
                  __________________________________
                 SL – sender local marques verdes i blanques
                             MG – marques grogues





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada