QUE PRETENEM?


divendres, 2 de gener del 2015

AGULLOLA DE LA TUTA – CABRERA AIATS – PUIG DE LA BASTIDA ( 141 )



RESUM :
  Quan véns de Barcelona i s'arriba a la Plana de Vic, el que crida més l'atenció són quatre muntanyes que sembla que algú les ha escapçades fent un pla a sobre de cadascuna d'elles; són les muntanyes del Collsacabra. Un bon lloc per fer-hi un munt d'excursions.
  Avui recorrerem les dues més importants o de més renom, Aiats i Cabrera, tot fent un tomb pels seus voltants més emblemàtics i més impressionants.
  Recorregut: Pont de la Rotllada – Morral de Caselles – Agullola de la Tuta – Cabrera – Aiats – Puig de la Bastida – Coll de la Cabra – La Rotllada.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 27 de Desembre de 2014
*COMARCA: Osona
*DISTÀNCIA: 17 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 960 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 4 h 30 min.
*TEMPS PARADES: 40 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 10 min.
*DIFICULTAT: Mitjana, degut al tram des de l'agullola de la Tuta fins passades les Bores de Masallera, que és un tram molt estret i molt aeri.
*VELOCITAT MITJANA: 3.7 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Puigsacalm E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
                               Aiats – Puigsacalm de l'editorial Alpina i la Diputació de Girona 1:15.000
*PUNT DE SORTIDA: Pont de la Rotllada. Pont que es troba just abans d'arribar a Cantonigròs.
*OBSERVACIONS: El recorregut d'avui no té massa problemes, cal estar atent en dos punts que són: A la sortida per anar a trobar els abeuradors, sobre la casa de Caselles, i el punt on cal deixar el camí que baixa de Cabrera cap a Sant Julià, per pujar la Serrica. La resta és molt clar.
FOTOS:

dalt el Morral de Caselles amb el Montcau al davant

del Morral de Caselles continuem pel Pla del Sitjar fins l'Agullola de la Tuta

un cop a l'Agullola la carena s'estreny  fins convertir-se en alguns punts en un estret pas de roca, a la foto just abans d'arribar a les Bores d'en Masallera

baixem del coll del Bram i encarem la Serrica, a la foto s'aprecia Cal Vidrier i Sant Julià de Cabrera, amb la boira a la Plana de Vic i el Montseny al fons

creuem el camí de la Serrica per entrar a la Baga del Pla del Prat, som al punt més al Nord de l'excursió d'avui, cosa que ens permet observar el Puigsacalm, la casa de la foto és la Freixeneda

fem el Pla del Prat i passem per la Font de l'Osca, tot seguit tenim davant el Santuari de Cabrera

passem pe l'Osca (petit tram equipat), creuem el Pla de Cabrera tot  fent via cap al Santuari
 
de tant en tant et trobes amb sorpreses, al voltant de les taules del Santuari de Cabrera un petit grupet de cercavores (Prunella collaris) buscaven menjar, es veu que poden passar l'hivern al Collsacabra, és un ocell força confiat i més gros que un pardal  
deixem les marrades, avui baixarem per les escales de nou a trobar el coll del Bram

continuem pel Pla d'Aiats, deixem a la dreta les cabanes i el camí que puja de la casa d'Aiats

passem pel Puig de la Bastida, des d'on tenim una vista diferent del que estem acostumats de Cabrera i del Pla d'Aiats

des de vora del Collsacabra (coll de Comajoan)  el Montcau i el Puig del Bac

si girem la vista enrere podem apreciar la formidable cinglera del Pla d'Aiats

ja arribant al Pont de la Rotllada visualitzem al Morral de Caselles i el Pla d'Aiats, hem tancat una bona volta pel Collsacabra

TRACK I MAPA: TRAKC AL WIKILOC



RESSENYA :
  .-  0 h.  --     PONT DE LA ROTLLADA  --    911 m.
  Des del pont, en direcció a Cabrera, surt un camí per cada banda, pel de la banda dreta que va a la Rotllada hi tornarem.
  Marxem per la banda esquerra, - pista de Caselles - fem uns pocs metres i deixem la pista per entrar al clot de l'esquerra que seguim recte amunt. Quan el clot gira a la dreta, continuem de dret cap a trobar una pista a sobre, que seguim a la dreta fins al coll. Aquí ens enfilem de dret per la carena, a sobre fa un pla allargassat i arribem a uns terrers grisos on hi ha un abeurador.
  .-  14 min.  --   ABEURADOR SOBRE CASELLES   --  985 m.
  Aquí mateix, a sota, a la dreta hi ha la casa de Caselles. Continuem per sobre els abeuradors pujant per un canaló gris, quan s'acaba el terrer gris anem cap a la dreta – hi ha un roure amb una marca groga – a buscar el caire pel que pugem un tram, després ens decantem cap a l'esquerra, entrem en una fageda i arribem dalt la carena que seguim cap a la dreta fins a la punta.
  .-  27 min.   --  MORRAL DE CASELLES   --  1.116 m.
  El cim és just sobre la casa de Caselles. Si es vol millorar la vista, cal baixar uns metres per la dreta, arran de roca, fins a un sortint on hi ha una estelada. Val la pena baixar.
  Des de la punta marxem per sobre el pla del Sitja. El camí, sempre és cap a banda esquerra del pla. Deixem un camí que baixa cap a l'esquerra i arribem a un coll. Deixem un camí a la dreta i continuem de dret enfilant-nos per l'aresta al cim de l'espectacular agullola de la Tuta.
  .-  40 min.  --    AGULLOLA DE LA TUTA  --    1.156 m.
  Al cim molt reduït hi ha una estelada i una creu. Baixem per l'altra banda per un camí crestener que passa per sobre la roca. Hi ha punts on no té més d'un metre. El camí que és molt impressionant i vertiginós passa pel costat de les Bores de Masallera, esquerda espectacular que separa dues parets al mig del cingle, hi ha un camí a cada punta per baixar-hi.
  Continuem i arribem al camí que puja a Cabrera des del pont de la Rotllada.
  .-  1 h.   --  CAMÍ CABRERA – PONT DE LA ROTLLADA
  Seguim el camí a l'esquerra i arribem al coll de sota les escales on hi arriba una pista.
  .-  1 h 5 min.  --    COLL DE BRAM  --     1.175 m.
  Aquí hi tornarem. Ara, just on comencen les escales, agafem un camí que surt a l'esquerra i que per dintre el bosc ens baixa cap els prats, a sobre sant Julià de Cabrera. El camí el seguim fins a un prat, on a l'esquerra fa un petit bony i a la dreta surt un camí amb MV.
  .-  1 h 18 min.  --    PRAT DE SOBRE SANT JULIÀ  --   993 m.
  Agafem el camí cap a la dreta – MV – que de seguida s'enfila. El camí acaba pujant un petit grau i arriba a la carena de la Serrica.
  .-  1 h 37 min.  --    LA SERRICA   --  1.117 m.
  Aquí fa un trencant de camins; cap a la dreta i amunt puja el camí de la Serrica que trobarem més tard. Ara anem cap a l'esquerra i avall, de seguida trobem un trencant, seguim cap a la dreta pel camí de la Baga. Camí – MG - que puja molt suaument vorejant per darrere, molt enllà travessa un rec i fa un trencant.
  .-  2 h.   --  TRENCANT   --  1.225 m.
  Tots el camins van a Cabrera, - MG -el que marxa de dret va a trobar l'Osca o be les Marrades, depenent en els següents trencants el camí que segueixis.
  Nosaltres girem a la dreta, tornem a travessa el rec i – MG - molt planer, anem a trobar la carena.
  .-  2 h 6 min.  --    PLA DEL PRATS
  Aquí ens trobem el camí de la Serrica. Anem per sobre el pla cap a l'esquerra, seguint un camí molt clar que, per dalt el prat ens porta primer a la font de Cabrera i després a la famosa Osca de Cabrera.   Travessem l'Osca i per l'altra banda de seguida ens enfilem al pla de Cabrera, on al començament hi ha una taula d'orientació, un vèrtex i finalment s'arriba al santuari.
  .-  2 h 25 min.   --  CABRERA  --      1.299 m.
  El santuari de Cabrera està en un punt on es domina tot Osona; els caps de setmana està obert. Continuem per la banda de dalt del santuari i sempre per dalt el pla, anem a trobar la cinglera on hi ha les impressionants escales que et permeten baixar-la pel caire fins a coll de Bram.
  .-  2 h 35 min.  --    COLL DE BRAM  --     1.175 m.
  Travessem la pista, a l'altra banda agafem un camí que marxa per l'esquerra de pla i que ens permet vorejar les dues agulles del puig dels Llops i arribar a un altre coll.
  .-  2 h 42 min.  --    COLL D'AIATS  --     1.178 m.
  Aquí a la dreta hi ha un camí que ens tornaria al pont de la Rotllada. Nosaltres continuem de dret i comencem enfilant-nos. De seguida deixem un altre camí a la dreta que també ens baixaria i continuem pujant. El camí ens porta dalt el pla d'Aiats, que seguim cap a la dreta. El camí passa per sobre les barraques, - al costat de les barraques hi ha el camí que baixa cap a la casa d'Aiats-
i de seguida arriba a la punta on la cinglera cau en vertical. Punt realment impressionant.
  .-  3 h 8 min.  --      PLA XIC   --  1.285 m.
  Continuem resseguint la cinglera del pla d'Aiats que gira 90º a l'esquerra i per un camí, sempre molt aprop del cingle, baixem cap a un coll i ens enfilem al cim de puig de la Bastida.
  .-  3 h 28 min.  --    PUIG DE LA BASTIDA   --  1.239 m.
  El Puig té una excel·lent vista sobre Cabrera i Aiats. Continuem per l'altra banda on un camí ens baixa molt de dret, cap a trobar una pista a la vall, al costat d'una gran mata de boixos.
  .-  3 h 35 min.  --    COLL DE SAIOLS  --     1.120 m.
  Seguim la pista cap a la dreta, uns metres enllà deixem a la dreta un corriol que baixa del coll sa Bastida. Continuem un tram més i deixem la pista que continua de pla, per seguir una pista que baixa de dret cap a l'esquerra i que molt recte ens porta a trobar una pista molt bona.
  .-  3 h 47 min.  --     PISTA BONA
  Seguim la pista cap a la dreta, passem diferents tanques i arribem a Coll sa Cabra, on a la dreta hi ha la casa de Comajoan. Ara la pista és asfaltada. Seguim la pista cap a l'esquerra fins al proper coll, que trobem just abans d'arribar a la casa del Colomer. Hi ha un indicador.
  .-  4 h 10 min.  --     COLL DE PALLAROLS   --  1.004 m.
  Deixem la pista i marxem cap a la dreta tot seguint el camí ral de Vic a Olot. El camí, molt ben indicat, baixa pel mig d'uns boixos i va a trobar el rec que ressegueix avall, passant per les cases de la Creu, la Cabreta i la Rotllada, per finalment arribar a la carretera on cap a la dreta travessem el pont i arribem al cotxe.
  .-  4 h 30 min.  --    PONT DE LA ROTLLADA   --  911 m.
                       -------------------------------------------------------------
                                                  MG – marques grogues
                                                 MV – Marques vermelles


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada