QUE PRETENEM?


dimecres, 18 d’abril del 2012

BUSA CARA SUD - LA GUARDIA (22)

RESUM :
  Avui resseguirem la cinglera de la cara sud de Busa. Primer de tot anirem a fins l'ermita de la Selva per contemplar en tot el seu esplendor la cinglera. Després pujarem el grau de Rial, anirem fins a la Guàrdia, des d'on resseguirem tota la cinglera de la cara sud de Busa, - que és impressionant- fins al turó de l'Escala on baixarem pel Grau de l'Escala d'Orriols.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 14 d'Abril de 2012
*COMARCA: Solsonès
*DISTÀNCIA: 18.4 kms
*DESNIVELL ACUMULAT: 980 m.
*TEMPS TOTAL: 4 h 30 min.
*DIFICULTAT: baixa
*VELOCITAT MITJANA: 4 kms/h
*FONTS CONSULTADES: Vall de Lord editorial Alpina E-25 1:25.000-  l'Alt Solsonès Rases i cims de Cossetània Edicions
*PUNT DE SORTIDA: Aparcament sobre els Estudis de Vall d'Ora, on hi ha el monument a Guifre el Pilós, molt a prop de la casa ermita de Sant Lleïr de la Vall d'Ora.
*OBSERVACIONS: Avui fem un parell de voltes que es poden evitar, la primera pujar a l'ermita de la Selva, però aquesta val la pena per la vista de la cinglera. La segona a la casa del Pujol. Aquesta si que és millor passar per la casa i no voltar per darrere.
En quan als camins, exceptuant el tram de la bauma de la Moreria que no és massa clar, la resta són de bon seguir.
FOTOS:
 Balma de la Moreria
pas entre la Balma de la Moreria i la Canal del Rial
Serrat de la Guardia, punt alt de la cara Sud de Busa
vista des de la Guardia
Cingle de la Creu el primer en direcció a Llevant el segon a Ponent
la Vall d'Ora, amb Orriols en primer terme
 tosquera de camí al Pujol


TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ


RESSENYA :
 
  .- 0 h. --  VALL D'ORA --  750 m.
Travessem la carretera i baixem cap a la casa de color rosa dels Estudis. Travessem el riu per un pont de pedra. El camí continua i de seguida es bifurca. Per la dreta hi tornarem. Ara seguim una pista d'herba cap a l'esquerra, que ens porta a trobar-ne una de terra, que també seguim cap a l'esquerra i avall per anar a sortir a la pista asfaltada de Busa.
  .- 8 min.  -- PISTA VALL D'ORA - BUSA  --  752 m.
Seguim la pista cap a la dreta i amunt fins que s'acaba el quitrà, i hi ha un trencant de pistes.
  .- 13 min.  --  TRENCANT DE PISTES  --  812 m.
Aquí, deixem la pista que seguíem i que ens portaria dalt al grau de la Creu, al pla de Busa. Ara marxem per la pista de l'esquerra, la més dolenta, que marxa pel costat d'una bassa. La pista de seguida es bifurca. Seguim cap a l'esquerra i avall. De seguida hi arriba per l'esquerra una altra pista que ve d'una casa, – Vilamalencra - que és aquí mateix. Continuem cap a la dreta, travessem un torrent, sobre del qual hi trobem una pista molt bona.
  .- 20 min.  --  PISTA DE CASAFONT – LA SELVA
Seguim la pista cap a la dreta i amunt, pujant paral·lel amb el torrent. Un tros amunt deixem, a la dreta, el trencant del Fornell i arribem sota la casa de Casafont, on a la dreta hi ha una font.
   .- 40 min. --  CASAFONT  -- 945 m.
Continuem pista amunt. La pista ara és cimentada i va fent llaçades, quan veiem el campanar d'una ermita, la deixem i seguim una pista de terra que hi marxa de dret. La pista va a sortir sota les instal·lacions d'un càmping.
  .- 55 min.  -- SANT CLIMENT DE LA SELVA --  1.060 m.
Tant pujant, com a l'ermita, la vista sobre la cinglera de Busa, que queda a l'altra banda de la vall, és molt bona. Ara, venir aquí, és donar una bona volta.
Marxem pel davant de l'ermita, on seguim cap a la zona d'acampada per una pista, que passa per on deixen les deixalles i entra a l'última lleixa. Aquí quan s'acaba el ciment, continuem camí avall. Ara per un camí aixaragallat, que sempre de baixada ens porta a trobar un pla.
  .- 1 h 3 min. --   PLA
A l'altra banda del pla, hi ha un trencant de pistes. Seguim de les dues pistes que marxen amunt, la més bona, que continua cap a la dreta, un tros amunt és bifurca i tornem a seguir la de la dreta, la més planera. La seguim fins que aquesta comença a baixar.
  .- 1 h 16 min.  -- CAMÍ SOBRE LA PISTA – PR --  1.135 m.
Ara, seguirem un camí amb marques molt velles PR, que marxa cap a l'esquerra i amunt. El camí molt fresat travessa una pista i continua per un tram molt bonic al mig del bosc. És una combinació de pins, rocs i herba. El camí ens porta a trobar al costat del coll d'Ordiguer la carretera que puja de Vall d'Ora cap a Busa. Carretera que hem deixat un tros avall.
  .- 1 h 30 min. --  COLL - CARRETERA --  1.261 m.
Deixem un trencant a l'esquerra i seguim carretera amunt, de seguida agafem un camí ample a la dreta que ens porta a la carena, la seguim amunt molts pocs metres i saltem cap a l'altra banda – banda de Vall d'Ora-. El camí baixa suaument i es va convertint en un camí força estret i brut, quan comença a baixar de valent, el deixem per seguir un corriol a l'esquerra, que de pujada i força brut, ens porta a les parets de la cinglera, on hi ha la bauma de la Moreria.
  .- 1 h 40 min. --  LA MORERIA --  1.300 m.
Som en una bauma, que no és massa fonda, tancada pel davant per una paret de pedra i tàpia que costa creure que s'aguanti, ja que té una alçària considerable.
Desfem uns pocs metres el corriol, i quan aquest comença a baixar, nosaltres continuem de dret per un corriol, que tot i que es passa, no és massa net. Anem de dret a una roca, que travessem per l'esquerra, on fa un bon mirador. Entrem a la canal del Rial, que seguirem uns metres amunt, per després -fites- anar marxant cap a buscar les parets de l'esquerra, on hi trobarem un camí molt fresat que puja la canal, per uns punts força interessants.
  .- 1 h 52 min. --  PLA DE BUSA  -- 1.385 m.
Des del cim de la canal, marxem seguint la cinglera de l'esquerra, cap a la punta que sobresurt on hi ha un ampli mirador.
  .- 1 h 59 min. --  MIRADOR DEL PLA DE LA CREU  --  1.407 m.
Continuem seguint la cinglera i anem de dret a un marcat grau, per on hi puja la carretera.
  .- 2 h 3 min. --  GRAU DE LA CREU --  1.371 m.
Travessem la carretera i continuem seguint la cinglera, quan no es passa, vora el cingle, anem un xic més cap el pla, així fins arribar a la punta on hi ha un vèrtex i una caseta de vigilància.
  .- 2 h 18 min. --  SERRAT DE LA GUÀRDIA  -- 1.448 m.
La vista sobre la vall de Lord és impressionant. Ara toca tornar, hi ho fem pel mig dels prats. Passem pel grau de la Creu i anem tan rectes com podem cap a buscar la sortida de la canal de Rial, des d'on ens enfilem al cim que fa a l'esquerra, el contrari d'on hi ha el mirador.
  .- 2 h 35 min. --  PUNTA SOBRE EL GRAU DE RIAL
A partir d'aquí, resseguim tota la cinglera, que és espectacular, amb unes vistes molt bones del camí que hem pujat i de la Selva. Un tros enllà trobem la casa mig enrunada de ca l'Artiller.
  .- 2 h 55 min.  -- CA L'ARTILLER --  1.321 m.
La casa està en un gran pla sobre la cinglera. Continuem resseguint el cingle, que cada cop és més impressionant i arribem a un altre mirador.
  .- 3 h 20 min.  --  MIRADOR DE LA BARTOLINA --  1.305 m.
Aquí deixem el camí, que marxa un xic cap al pla per anar a buscar el grau. Nosaltres continuem per sobre la cinglera i anem a treure el cap al turó del davant.
  .- 3 h 27 min.  -- TURÓ DE L'ESCALA  -- 1.278 m. 
Continuem tan a prop del cingle com ens permet i baixem cap a buscar el grau, en el punt on hi ha una senyera. - 5 min.- A la senyera, agafem cap a la dreta per entrar al grau, on hi ha unes escales que aguanten la terra i un tram més avall, una escala de ferro vertical de 6 metres d'alçada. Un com a baix, continuem pel marcat camí, que per sota les parets passa al costat de una bauma on hi ha moltes pedretes. Aquí deixem un moment el camí i continuem errant de cinglera fins a unes altres baumes amb restes de parets i amb el sostre molt fumat.
  .- 3 h 42 min.  --  CAL CABRERÓ --  1.175 m.
 Tornem fins a la bauma de les pedretes i continuem pel camí, que de baixada ens porta davant la casa de l'Orriol.
  .- 3 h 50 min. --  L'ORRIOLS  --  1.105 m.
Seguim la pista cap a l'esquerra i quan aquesta comença a pujar, la deixem per seguir un camí que baixa per la dreta i que de seguida es bifurca. Seguim el de la dreta i avall. El camí baixa un grau, molt interessant i bonic. Un tros avall deixa a l'esquerra, el pas per anar a la bauma del Xalet. Continuem baixant i uns metres més avall hi ha un trencant. Ara seguim el camí de la dreta – drecera – que de seguida gira a l'esquerra, per baixar força de dret a trobar una pista que seguim cap a la dreta. De seguida arribem a una barrera, a l'altra banda trobem una pista molt bona, que cap a l'esquerra ens porta a la casa del Pujol.
  .- 4 h 16 min.  --  EL PUJOL  -- 788 m.
Aquí, el camí volta cap a sota, la casa travessa una porta i va a trobar la pista que puja per sota. Nosaltres saltem per darrere la casa, baixem cap a l'esquerra per un camí herbós cap a trobar una pista al costat del riu. La pista que seguim a la dreta i amunt, ens tornar a sota el Pujol. Continuem seguit la pista fins que ha fet la raconada, on saltem cap a l'esquerra, per anar a trobar el camí que hem seguit a la sortida. El camí va a travessar el pont dels Estudis i arriba al cotxe.
  .- 4 h 30 min.  -- VALL D'ORA --  750 m.
                                  --------------------------------
                                   PR - Marques grogues i blanques


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada