QUE PRETENEM?


dimarts, 3 d’abril del 2012

PIC DE LA DONA (20)

RESUM :
Tot i que som a finals de març a Vallter encara hi ha un bon gruix de neu, així que aquesta setmana treure'm la pols als grampons i al piolet. Hi ho farem pujant al pic de la Dona d'una manera força curiosa i molt més que interessant. Pujarem una canal, al Clot de les Xemeneies, saltarem cap a la Coma de Bacivers, per enfilar-nos per una altra canal cap a la serra Gallinera i pujar el pic de la Dona, després baixarem cap a la Portella de Mantet i cap a Vallter.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 31 de Març de 2012
*COMARCA: Ripollès
*DISTÀNCIA: 8 kms
*DESNIVELL ACUMULAT: 775 m.
*TEMPS TOTAL: 3 h 30 min.
*DIFICULTAT: Alta, degut al tram de la canal de pujada des del Clot de les Xemeneies fins a la carena de la Serra d'Ombriaga. Passant per alguna de les variants d'aquest tram és molt més assequible.
*VELOCITAT MITJANA: 2.3 kms/h
*FONTS CONSULTADES: Costabona – Alta vall del Ter, de l'editorial Alpina E-25 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Aparcament de dalt de tot de l'estació d'esquí de Vallter.
*OBSERVACIONS: La sortida d'avui és perfecta per fer amb grampons, sempre hi quan la neu estigui en bon estat. Només hem de tenir en compte que hi ha un tram en el que ens cal vigilar molt, o buscar-li alguna de les variants possibles.
FOTOS:

primeres llums sobre els Gra de Fajol
en la primera canal el pendent arriba al 65%
mirant cap a la Coma de Bacivers
el Bastiments
canal a la Coma de Bacivers, davant el Pic de Prats de Bacivers
en la segona canal amb els pals n'hi ha prou
un cop superada la canal anem a buscar la carena
tenim el Pic de la Dona a tocar
canal de pujada, la vista és des de sota mateix del Pic de la Dona


  
TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ


RESSENYA :
  .- 0 h.  --  VALLTER --  2.152 m.
Sortim anant a buscar els remuntadors que hi ha a l'esquerra dels edificis de l'estació. Un cop als remuntadors, seguim pel costat de la pista del remuntador que marxa més cap a la dreta, de dret al coll més baix que es veu al davant. Un tros amunt, aquest remuntador s'acaba..
  .-11 min. --  FINAL PRIMER REMUNTADOR --  2.240 m.
Passem pel costat d'un dels tubs per fer neu artificial, i anem a buscar un corriol que entra al bosc.- hi ha una fita sobre un gran roc - El corriol, amb neu, no és massa clar, així que anem pujant per on és més net. El corriol ens torna a una segona pista d'esquí que, pel seu costat seguim fins a l'últim remuntador.
  .- 28 min. --  FINAL REMUNTADORS  --  2.470 m.
Continuem pujant de dret al coll de davant pel que sembla una pista. Quan la pista gira a la dreta, hem de decidir què farem.
Aquí tenim un munt d'opcions: si anem suficientment equipats es pot pujar per un munt de llocs o petites canals, això si cal anar equipats com a mínim, amb piolet i grampons. De totes maneres hi ha tres opcions que són les més normals o més correctes.
Primera, seguir de dret amunt per l'ampla canal que ens portaria dalt la carena de la serra d'Ombriaga.
Segona, seguir la pista cap a la dreta, que revolta el faldar i va a buscar la carena de la dreta, i per ella pujar dalt, sota el pic de la Dona.
Tercera, marxar cap a l'esquerra i seguir el camí marcat, que avui amb la neu no és massa visible. Aquest camí faldeja la muntanya i força planer surt al coll de la Geganta.
Després queda la nostra opció: Nosaltres pujarem per la canal que hi ha sota la gran agulla que tenim al davant a l'esquerra. La canal marxa per entre dues agulles petites que queden sota mateix de la grossa. Aquesta canal comença a pujar amb diagonal cap a l'esquerra, conforme va pujant es va girant cap a la dreta i adreçant, per finalment, molt dreta, sortir a la carena de la serra d'Ombriaga.
La canal que hem pujat, tot i no sent complicada, és extremadament dreta i si no es té un xic d'experiència, o no es porta el material adequat, pot ser molt perillosa.
  .- 1 h.  --  SERRA D'OMBRIAGA --  2.639 m.
Ara tot i que el pic de la Dona és aquí mateix a la dreta, nosaltres continuem per la carena de l'esquerra, passem els dos cims d'Ombriaga i baixem cap l'ample coll de la Geganta.
  .- 1 h 10 min. --  COLL DE LA GEGANTA --  2.604 m.
Aquí, si la neu no està en bon estat el millor és marxar en diagonal cap a sota Bastiments i anar a buscar el pla de sota els llacs de Bacivers per després girar i anar cap a la Coma de Bacivers amb uns desnivells molt més suaus.
Nosaltres avui trobem una neu perfecta. Del coll de la Geganta saltem cap a la dreta i ho fem de dret, pel mig de la raconada. El primer tram tot i que és molt dret, el baixem molt bé ja que la neu està en el seu punt ideal per baixar. Un cop a baix, a la Coma de Bacivers, marxem tan planer com podem pel costat de les parets de la serra d'Ombriaga, fins que hem passat la vertical del pic de Bacivers, que tenim a l'altra banda de la vall a l'esquerra, i a la dreta s'obre una canal.
.- 1 h 40 min.  -- COMENÇAMENT CANAL --  2.417 m.
Ara anirem cap a la dreta seguint una canal o millor dit, un rec força encaixonat pel qual pujarem. La pujada tot i que és dreta, és molt fàcil de fer. Aquesta canal no es necessita res especial per pujar-la, amb pals i grampons, n'hi ha prou. Sempre seguint el fons de la canal, anem pujant fent petites llaçades fins al cim de la carena de la serra Gallinera.
  .- 2 h 15 min. --  SERRA GALLINERA --  2.688 m.
Un cop a la carena tot i que podem esbiaixar abans d'arribar-hi, la seguim cap a la dreta i sense massa esforç arribem al cim del pic de la Dona.
  .- 2 h 30 min. --  PIC DE LA DONA --  2.702 m.
Des del cim, contemplem tot el recorregut; el que hem fet i el que ens queda per fer. Des d'aquí dalt s'aprecia molt més bé, la verticalitat de la canal que hem pujat des del Clot de les Xemeneies a la serra d'Ombriaga, i es comprèn que sigui el tram més difícil i complicat de la sortida.
Ara de tornada cap el cotxe, seguirem la ruta normal. Així que continuem per la carena de l'esquerra i comencem a baixar. A la baixada trobem molta gent i molts d'ells són coneguts, el que implica que ens parem força a fer la xerrada i que la baixada sigui força lenta.
La carena, que per cert és el lloc on hi ha menys neu, ja que es molt ventada, ens baixa cap a trobar el coll de la Portella de Mantet.
  .- 3 h 10 min. --  PORTELLA DE MANTET  --  2.412 m.
Marxem cap a la vall de la dreta, que anem baixant pel mig del Clot de la Portella, fins a trobar un camí, amb una traça molt marcada que el travessa.
  .- 3 h 20 min. --  CAMÍ VALLTER – PORTELLA DE MORENÇS --  2.290 m.
Seguim el camí o millor dit la traça cap a la dreta i anem baixant pel que seria el camí normal fins arribar a l'estació d'esquí de Vallter, just on tenim el cotxe.
  .- 3 h 30 min. --  VALLTER  -- 2.152 m.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada