QUE PRETENEM?


dimecres, 23 de maig del 2012

PUIG VOLTOR - PLA D'ENSIJA (27)

CLICA AQUÍ

RESUM :

Tornem al berguedà, concretament a la serra d'Ensija. Volem pujar al pla d'Ensija i al puig Voltor, i ho volem fer pujant per la banda de Fígols. El camí de pujada el tenim més o menys situat. El de baixada, no és en cap mapa; és qüestió de buscar-lo.
Sortirem d'un trencant de sobre Fígols – pujarem el Grau de la Mola – L'Artic - La font del Coms – Pla d'Ensija – Puig Voltor – Pla d'Ensija – Els Collets – La Rasa de la Palanca de la Creu – Creu de Fumanya – Bac de Fumanya – Fígols.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 19 de Maig de 2012
*COMARCA: Berguedà
*DISTÀNCIA: 15.8 kms
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.145 m.
*TEMPS TOTAL: 4 h 50 min.
*DIFICULTAT: baixa
*VELOCITAT MITJANA: 3.26 kms/h
*FONTS CONSULTADES: Rasos de Peguera editorial Alpina E-25 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Al trencant on hi ha el cartell del PR, més o menys el kms 6,9 de la carretera de Sant Corneli a Peguera, un cop passat el trencat de Fígols.
*OBSERVACIONS: La major part de l'excursió, seguim camins senyalitzats. La resta, tot i que hi ha trams on no hi ha camí, és passa molt bé per tot arreu i no és complicat de seguir.
Aquesta sortida es podria fer des del Coll de Fumanya i seria força més curta, però es perd el tram dels grau de la Mola i del de Cal Gat, així com el que baixa de l'Artic, que realment són molt bonics.
FOTOS:
 vista des del Grau de Cal Gat
el Serrat Voltor des de l'Artic
el Pedraforca des del Pla d'Ensija
Serrat Voltor
darrers metres, la carena s'estreny
 la Serra d'Ensija des del Serat Voltor amb la Gallina Pelada al fons a la dreta
la casa de la Creu de Fumanya

TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ

RESSENYA :
   .-  0 h.  --   TRENCANT CAL PETIT   --  1.260 m.
Comencem a caminar seguint la carretera amunt. Carretera que de seguida gira a l'esquerra, i que seguirem uns 100 metres més. ( 6 min. De carretera ) Deixem la carretera per agafar un camí a la dreta que va a buscar les parets de la cinglera, i que puja pel bonic Grau de la Mola.
   .-  9 min.   --  GRAU DE LA MOLA  --   1.339 m.
Aquí a sobre hi ha un trencant de quatre camins amb indicadors. Pel camí del davant aniríem a Santa Magdalena i a Vallcebre. Nosaltres seguim el que marxa cap a l'esquerra. El camí, molt fresat, que passa pel mig del bosc -MG- va pujant suaument. Un tros amunt, per la dreta, hi arriba un altre camí que puja de Santa Magdalena.
   .-  22 min.   --  TRENCANT DE SANTA MAGDALENA   --   1.420 m.
Continuem de dret i sempre pel mig d'un bosc molt net, anem pujant suaument -MG- fins a un encreuament de camins. Hi ha un indicador.
   .-  43 min.   --  GRAU DE CAL GAT   --  1.573 m.
Aquí a l'esquerra,hi ha un bonic mirador i el camí baixa el Grau. A la dreta hi marxa el camí que baixa cap a Vallcebre. Nosaltres continuem de dret. El camí -MG- comença a vorejar el turó de l'esquerra i quan trenca la carena el deixem, tot i que hem de tornar aquí.
   .-  55 min.   --   TRENCANT DE L'ARTIC   --  1.600 m.
Així doncs, deixem el camí un moment per seguir la carena cap a l'esquerra. Anem pujant pel mig del bosc fins poc abans que la carena quedi tallada pel cingle. No ho veiem massa clar però creiem que som el cim de L'Artic. L'Artic és una carena encinglerada, on s'ha de buscar el rocs que surten per tenir una bona vista, sobretot cap a la serra d'Ensija.
Pel mateix camí tornem a buscar el camí amb les MG.
   .-  1 h 3 min.   --   TRENCANT DE L'ARTIC  --   1.600 m.
Continuem pel fresat camí que de seguida gira a l'esquerra i baixa la cinglera – MG i MV - per un grau molt bonic. Un cop a sota, arriba a una pista compactada de grava que seguirem uns metres a la dreta per arribar de seguida a la carretera..
   .-  1 h 12 min.   --   COLL DE FUMANYA   --  1.567 m.
El coll de Fumanya és on hi ha el jaciment on han trobat les petjades de dinosaure. Travessem la carretera i deixem les MG que marxen cap a l'esquerra. Nosaltres a l'altra banda, seguim un camí que passa pel costat de la paret de pedra on hi ha les petjades, després la voregem i, molt de dret, ens hi enfilem cap a sobre. Sobre la paret s'hi acaba un camí ample, amb les MG.
   .-  1 h 22 min.   --   CAMÍ SOBRE LA ROCA
Continuem per un camí més estret que marxa de dret amunt. Primer un tros cap a l'esquerra -MG- i després gira a la dreta pujant lleugerament. El camí tira molt cap a la dreta per finalment anar a buscar un coll a sobre la carena de l'esquerra.
   .-  1 h 42 min.  --   L'ERA D'EN PEI
Ara pugem un tros la carena, per després començar a marxar cap a l'esquerra. El camí ara molt més planer, -MG- passa per una raconada on hi ha uns cóms i continua de pla fins a una bifurcació.
   .-  2 h 10 min.   --   BIFURCACIÓ   --  2.027 m.
Aquí deixem el camí més clar, que continua de pla, cap els Collets. Nosaltres ens enfilem cap a la dreta -MG -. El camí ara ja no és tan de bon seguir tot, i que hi ha MG i fites. Primer puja força de dret un bon tram, evitant entrar al punt on hi ha més arbres. Després comença a marxar cap a l'esquerra, per anar a sortir al coll que fa el Pla d'Ensija.
   .-  2 h 30 min.  --   PLA D'ENSIJA   --   2.196 m.
El pla és un coll amb herba molt bonic, on deixem les MG. Ara seguirem la carena cap a la dreta. Fem un petit bony i arribem a un collet on davant tenim el Serrat Voltor. Anem pujant per la carena. Quan trobem la primera paret, la voregem per l'esquerra i de seguida entrem en un canaló on, una petita grimpada, ens torna a la carena. Carena que seguirem amunt i per on, sense problemes, arribarem al cim del Serrat Voltor.
   .-  2 h 46 min.  --   SERRAT VOLTOR   --  2.281 m.
El cim és vèrtex geodèsic, això sí el vèrtex està trencant. Puig Voltor té una molt bona vista sobre el conjunt de la serra d'Ensija, el Pedraforca, el Cadí.... En conclusió és un bon mirador.
La tornada fins al Pla d'Ensija la farem pel mateix lloc, només cal estar atents a la baixada pel canaló, ja que s'ha de desgrimpar. Si no es vol baixar pel canaló es pot fer uns metres abans.
   .-  2 h 58 min.  --   PLA D'ENSIJA  --   2.196 m.
Des d'aquí dalt, intentarem baixar pel marcat rec que baixa fins a la Creu de Fumanya, que es veu molt recta. El primer tram, el farem per la carena de més a l'esquerra, que es veu molt neta. Seguim el camí de pujada -MG – fins que aquest gira a l'esquerra i trenca la carena.
   .-  3 h 8 min.  --   DEIXEM CAMÍ   --  2.138 m.
Aquí deixem el camí i les MG per baixar de dret avall. No hi ha camí, però es baixa molt bé. Baixem, sense marxar mai del que és el cordo de la carena, buscant els punts nets de vegetació ( cosa que no és gens complicada) fins a un coll d'herba.
   .-  3 h 23 min  --  . ELS COLLETS  --   1.900 m.
Som al collet més occidental. Anem cap a la dreta a buscar el rec, tot seguint el filat del bestiar. Un cop al rec, el seguim avall, si es pot per dintre, si no, tan aprop cop podem. Un bon tros avall es comença a definir un corriol que, sempre pel costat del rec o per dintre, ens porta a baix a la carretera de Peguera, en el punt on fa una porta i un pas canadenc.
   .-  3 h 46 min.  --   CREU DE FUMANYA  --   1.578 m.
Travessem la carretera i baixem cap a les tres cases de la Creu de Fumanya que hi ha a sota. Un cop a les cases seguim cap a l'esquerra. De seguida arribem a un pla on fa una bifurcació. Nosaltres girem cap a la dreta, per anar cap a travessar el rec, on trobem un PR. Al rec, girem a l'esquerra i continuem per una pista, que ressegueix el clot avall -PR- per sota el tramat elèctric fins a trobar una pista més bona.
   .-  4 h 13 min.   --   PEU DE L'OBAGA  --   1.457 m.
Seguim la pista cap a l'esquerra. Tornem a travessar el rec. Sobre fa un petit pla i marxem per l'esquerra. La pista puja un xic i va a sortir a la carretera,-PR – Nosaltres, pocs metres abans de la carretera, agafem una pista a la dreta. La pista acaba sent un camí -PR- que segueix uns pals elèctrics. El camí travessa un rec i trobem una pista amb grava compactada. La pista de cop i volta queda tallada per una esllavissada. Per continuar cal travessar el caos de recs i aiguamolls, i anar a buscar la pista a l'altra banda, més o menys seguint els pals elèctrics. Quan retrobem la pista – MG- només ens cal continuar per ella fins a trobar la carretera, just on tenim el cotxe.
   .-  4 h 50 min.  --   TRENCANT CAL PETIT  --   1.260 m.

--------------------------------------------------------
           MG – marques grogues
           PR – marques grogues i blanques
           MV – Marques vermelles

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada