QUE PRETENEM?


divendres, 4 de maig del 2012

CINGLES DE VALL-LLOBREGA (Des de Sant Jordi de Cercs) (24)


RESUM :
  Els cingles de Vall-llobrega són uns cingles que no criden massa l'atenció quan passes per la carretera, però quan hi ets al mig, són d'una bellesa inusual i et sorprenen per tot arreu; per sota són fantàstics i per sobre una meravella.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 28 d'Abril de 2012
*COMARCA: Berguedà
*DISTÀNCIA: 21.7 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.385 m.
*TEMPS TOTAL: 5 h 40 min.
*DIFICULTAT: Mitjana, degut que en algun tram els camins no són massa clars. Tot i així sempre es veu clar on s'ha d'anar.
*VELOCITAT MITJANA: 3.8 km/h
*FONTS CONSULTADES: Rasos de Peguera editorial Alpina E-25 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Aparcament a sobre el pavelló esportiu de Sant Jordi de Cercs.
*OBSERVACIONS: La sortida no és complicada, això si, cal tenir molt clar on anem ja que hi ha algun tram que no hi ha camí. De fet però, casi sempre és pel costat de la cinglera i no hi ha massa problemes.
Els trams que cal vigilar més són: Des del punt alt de la cinglera (2 h 27 min) fins al Pla – Bassa a Confós,(2 h 42 min.) però s'ha de tenir clar que cal tornar a buscar la cinglera.
Des del coll de Sant Ramon,( 1 h 23 min.) a la carena de la cinglera, ( 1 h 41 min. ) on cal tenir en compte que s'ha d'anar a buscar la carena i es pot pujar per qualsevol lloc. Només cal cercar els millors passos.

FOTOS:


l'embassament de la Baells  des dels cingles de Vall-Llobrega
cingles de vall-Llobrega
 nou detall de la cinglera
vista de Peguera des de el Cap de la Solana
Túnel a la Baga de les Nou Comes
orella d'os, corona de rei i el camí dels Bons Homes
la casa de Vall-Llobrega i la seva cinglera


TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ


RESSENYA :
   .-  0 h.  --   PAVELLÓ DE SANT JORDI DE CERCS  --   735 m.
Comencem a caminar pujant les escales de sobre l'aparcament. Un cop a sobre marxem cap a l'esquerra per sota unes instal·lacions on hi ha unes porteries. De seguida deixem el quitrà - hi ha un indicador- per marxar cap a la dreta, -pel quitrà hi tornarem-. Pugem de dret amb les cases del poble a la nostra dreta i arribem a un - MG- dipòsit de l'aigua. Sobre el dipòsit s'acaba la pista. Ara seguim un camí a la dreta que travessem, una altra pista i arribem a l'ermita de Sant Jordi. A l'ermita també s'hi pot arribar per una carretera que puja del poble.
   .-  13 min.  --   ERMITA DE SANT JORDI  --   850 m.
Ara seguim una pista de terra cap a l'esquerra. – MG - La pista, amb trams cimentats, va pujant suaument, deixant a l'esquerra trencants que van a la casa de Palou, i arriba a la collada.
   .-  32 min.  --   COLLADA DE PALOU  --   1.025 m.
Aquí fa dues pistes. Deixem la pista i les MG que de dret marxen cap a l'Erola. Nosaltres seguim la que marxa de pujada per la dreta. La pista va fent petits plans i pujadors molt i molt drets, revolta la carena, baixa uns metres, troba una pista que arriba per la dreta i torna a pujar, ara però més suaument, fa un parell de llaçades i arriba a un pla herbós; el coll de Sant Ramon.
   .-  1 h 23 min.  --   COLL DE SANT RAMON   --  1.432 m.
 Hi ha dues pistes. Seguim la pista que gira cap a l'esquerra per sobre la bassa. La seguirem uns 100 metres fins que aquesta gira a la dreta i comença a pujar. Ara deixem la pista i seguim, per dintre el bosc, un corriol o restes d'un arrossegador que marxa en diagonal per l'esquerra. El corriol puja lleugerament però molt recte. Un tros amunt gira a la dreta, per pujar molt de dret cap el cim. El corriol abans d'arribar a la carena s'acaba. Continuem per dintre el bosc, - que és molt net - tot marxant lleugerament cap a la dreta, cercant els millors passos fins a la carena.
   .-  1 h 41 min.  --   CARENA CINGLERA DE VALL-LLOBREGA   --  1.587 m.
Sortir aquí dalt és un vertader espectacle. Ara seguirem la cinglera de Vall-llobrega cap a la dreta. És molt entretingut ja que els miradors i les agulles hi són en quantitat i l'espectacle està garantit en tot el recorregut. No hi ha camí, nosaltres sempre seguim pel costat del cingle, per on es passa molt bé i si en algun lloc no es passa, només cal baixar uns metres per la banda del bosc.
   .-  2 h 27 min.  --   PUNT ALT DE LA CINGLERA  --   1.795 m.
Aquí la cinglera comença a baixar. Continuem seguint un filat pel bestiar que ens aparta un xic de la cinglera i, pel mig del bosc, ens porta a un petit pla on el filat gira cap a la dreta.
   .-  2 h 37 min.  --   PLA MIG DEL BOSC   --  1.780 m.
Aquí deixem el filat i saltem cap a l'esquerra pel que és un petit clot. Marxem uns metres a l'esquerra, després girem cap a la dreta i finalment baixem cap a trobar altra vegada la cinglera.
   .-  2 h 42 min.  --   PLA - BASSA A CONFÓS   --  1.728 m.
Som en un pla herbós molt bonic, on hi ha una bassa i una pista que hi arriba. Nosaltres marxem per sobre la bassa i continuem seguint la cinglera. Ara, amb una forta pujada, però amb unes vistes remarcables. Pujarem al punt més alt del recorregut; el cim del Cap de la Solana.
   .-  3 h 10 min.  --   CAP DE LA SOLANA  --   1.923 m.
La vista que se'ns obre sobre Peguera és única. Continuem resseguint la cinglera per l'altra banda, per on anem baixant entrant un xic al bosc, però sempre el més aprop de caire possible. Sense problemes baixem cap a trobar una pista en un collet.
   .-  3 h 30 min.  --   COLL DEL MERCADAL   --  1.654 m.
Al coll, sense seguir la pista, marxem cap a l'esquerra, per la clotada. Ara per un camí amb moltes pedres – MB- baixem cap a trobar una pista que puja cap a Peguera.
   .-  3 h 40 min.  --   PISTA DE PEGUERA
Seguim la pista -GR – MB – cap a l'esquerra i avall. De seguida deixem un portal fet d'obra a la dreta i arribem a un trencant de camins.
   .-  3 h 50 min.  --   LA PLANELLETA   --  1.480 m.
A partir d'aquí la ruta que farem és un xic estranya, ja que donarem força voltes, però és que no fa massa temps que vàrem venir a Peguera i volem seguir uns camins que ens van quedar al tinter. El normal, ara seria seguir de dret – MG – un camí que ens portaria a l'Erola.
Nosaltres seguirem cap a la dreta i avall. -GR -MB – Uns metres avall prenem un corriol que marxa per la dreta, passa per una font i -GR -MB –baixa cap a travessar el riu Peguera.
   .-  3 h 58 min.  --   RIU PEGUERA   --   1.350 m.
A l'altra banda trobem una gran edificació, on comença un tram de la via de Sang, -GR -MB –completament pla. Passem el túnel de les Graus, i uns metres més enllà - 5 minuts - deixem a la dreta un camí que puja cap a la casa de l'Estany. Som a la baga de les Noucomes, un indret encisador. Continuem pel camí – GR - completament pla, fins a trobar una altra edificació.
   .-  4 h 17 min.   --  CONSTRUCCIÓ EN RUÏNES   --   1.350 m.
Fem uns pocs metres més i deixem el camí planer, per seguir cap a l'esquerra i avall, és el segon pla inclinat. - GR – MG - El camí, és una passada, baixa pel mig del faig, fent moltes llaçades. Un tros avall, quan el camí tornar anar de pla, trobem un trencat.
   .-  4 h 28 min.  --   TRENCANT DE L'EROLA  --   1.251 m.
Aquí la via de sang continua cap a la dreta. Nosaltres marxem cap a l'esquerra -MG – . De seguida deixem el pla de la via per saltar cap a la dreta, baixant cap a travessar el riu Peguera. El camí, molt bonic, continua per l'altra banda amb pujades, baixades i trams de pla,-MG – per finalment, amb una bona pujada, anar a trobar una pista a pocs metres de la collada de l'Erola. És el camí que ve de la Planelleta, però hem fet una bona volta per arribar aquí, això si, molt maca.
   .-  4 h 52 min.  --   COLLET DE L'EROLA  --   1.176 m.
Continuarem cap a la dreta per la pista, un tros avall quan la pista gira a la dreta. Al davant de dret, hi marxa un camí amb les MG que baixa de dret a Sant Jordi. Nosaltres continuem per la pista que baixa cap a sota la casa de Vall-llobrega, on tenim una vista de la cinglera, que això sol val la pena la volta que fem.
   .-  5 h 2 min.  --   VALL-LLOBREGA  --   1.030 m.
Continuem pista avall, fa un trencant i nosaltres anem cap a la dreta i avall. La pista en la que hi ha uns roures molt grans, dóna moltes voltes i ens baixa a travessar el riu. A l'altra banda hi arriba una pista per la dreta. Continuem sempre baixant paral·lels al riu. Força avall, la pista arriba a un punt on, a l'esquerra, hi ha una font feta nova i per la dreta hi arriba el camí del plans inclinats o tren de Peguera, que hem deixat abans.
   .-  5 h 22 min.  --   CAMP DEL SALVADOR  --   793 m.
Continuem per la pista, però de seguida la deixem – 2 minuts - per seguir un camí,-MG – que baixa cap a travessar el riu per un pont al costat de quatre grans columnes. A l'altra banda, el camí de seguida s'eixampla i es converteix en pista, que ens porta a trobar-ne una de quitrà. Cap a la dreta arriba a una altra, que és la del matí. Deixem a l'esquerra el camí per on hem marxat a la sortida i arribem a les escales de sobre el pavelló on a sota hi tenim el cotxe.
   .-  5 h 40 min.  --   PAVELLÓ  --   735 m.
           -------------------------------------------------------

           GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques
           MB – marques blanques
           MG – marques grogues






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada