QUE PRETENEM?


dijous, 10 de setembre del 2015

COLL DE SANT MARÇAL – RIERA D’ARBÚCIES ( Volta per la part baixa del Montseny ) (171 )


RESUM
La volta que farem consisteix en seguir unes rutes que fa temps va senyalitzar l’ajuntament d’Arbúcies. Són quatre rutes. Rutes que anirem saltant d’una a l’altra. És una excursió on seguirem la part baixa del Montseny, passant per uns boscos i uns racons molt bonics, també anirem a veure un arbre fora de sèrie; el Càdec de Buxaus, i per acabar passarem pel lloc on hi ha un monòlit a l’avió estavellat el1970. També veurem dues ermites; la de Santa Maria de Lliors i la de Sant Marçal.
 La ruta:  Coll de Sant Marçal – Rocs Cremats – Santa Maria de Lliors – Regàs – Molí de les Pipes – Buxaus -  Coll Sobirà – Restes de l’avió – Sant Marçal .


DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 5 de Setembre de 2015
*COMARCA: Selva
*DISTÀNCIA: 23.3 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.015 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 5 h 20 min.
*TEMPS PARADES: 25 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 5 h 45 min.
*DIFICULTAT: Mitjana, degut a que hi ha moltes pistes i camins, tot i que hi ha pals amb marques, hi ha petits trams força bruts.
*VELOCITAT MITJANA4.3 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Montseny E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Coll de Sant Marçal a la carretera de Viladrau a Santa Fe del Montseny.
*OBSERVACIONS: : El recorregut tot i essent molt entortolligat, tampoc és massa complicat, ens trobem amb moltes pistes, moltes dreceres i canvis de pista, però més o menys sempre hi ha un pal de fusta que et marca els trencants, però és que si no el veus, la pista que segueixes sempre et porta al lloc més amunt o més avall,donant més volta, però al lloc.

Cal tenir present que el camí de sortida, als cinquanta metres ja recularies, acabes de començar i ja no es veu clar, es fica dintre unes mates molt altes i espesses de ginesta, per sort és molt poc tros.

L’ermita de Santa Maria de Lliors no té massa interès si la treus del lloc on està. Quan a la de Sant Marçal aquesta si que val la pena fer-hi una visita.

Al monòlit a les víctimes de l’avió, hi hem anat més per curiositat que per res més, ja que per anar-hi, el camí que hem fet nosaltres hi ha un tram força brut.

Si no es vol anar a veure el monòlit, un cop a coll Sobirà cal seguir el R5 cap a la dreta i per la pista s’arriba al coll Sesferreres. Un cop al coll, un camí et porta a la pista per la que hem arribat a Sant Marçal. Molt més fàcil.

Tant a la baixada fins al Crous, com a la pujada fins a Coll Sobirà, es passa per racons molt bonics i típics del Montseny, però l’estrella d’avui és sens dubte el Càdec de Buxaus; és un gran arbre de la família dels ginebrons, o sigui un arbust, però quina estampa.


FOTOS:




els Rocs Cremats, just en el punt on la pista tomba i destaca aquesta alzina

al costat de la casa del Crous hi ha Santa maria de Lliors, originàriament romànica

l'aigua és una constant del recorregut, ja sigui pels rierols que anem trobant o per les canalitzacions de la part baixa de l'excursió

el Regàs, important casa des d'antic, fins i tot relacionada amb el General Moragues, que es va casar amb la filla de la casa

l'antic pont del Molí de les Pipes

el Vidal, una altre important casa de la contrada que ara és un càmping

el Buxaus, casa de colònies i restaurant, al costat de la casa hi ha un càdec monumental, es creu que te més de 800 anys, la Generalitat el té catalogat, tenint en conte que és un arbust les dimensions són brutals...

trist monòlit al faldar de les Agudes, l'any 1970 un avió amb 112 súbdits britànics es va estavellar en aquest lloc

TRACK I MAPA:TRACK AL WIKILOC


RESSENYA :
0 h.  --  COLL DE SANT MARÇAL  --  1.106 m.
Sortim seguint el cartell R-6 que trobem entre la carretera i la Taula dels Tres Bisbes. El camí, de seguida sembla que es perdi, ja que cal passar pel mig d’unes mates molt denses de ginesta. Un cop passada la ginesta la cosa millora un xic. El camí va baixant pel mig del bosc seguint el clot, travessa 5 o 6 vegades una pista, on sempre trobem un pal o unes fites i arribem a un punt on fa una raconada i un clot molt marcat.
13 min. --  CLOT
Seguim la pista uns metres a l’esquerra i de seguida trobem una altra drecera, anem fent pista i dreceres, fins que la pista ens porta cap a l’esquerra i travessa la riera.
19 min.  --  RIERA DEL RIGRÀS --   890 m.
Seguim la pista fins a un cap de carena, aquí a l’esquerra hi baixa un camí de l’Arimells. Deixem la pista i seguim un camí carener que baixa per una carena granítica; la Peça de la Pubilla i arribem a una altra pista, que seguim cap a l’esquerra, travessem una altra riera i arribem a un mirador amb una gran alzina al costat d’uns rocs.
46 min. --  ROCS CREMATS --  732 m.
Aquí hi ha un pal que marca dos camins, el que baixa cap a la dreta és molt brut. Nosaltres continuem per la pista fins que aquesta arriba a un cap de carena, aleshores la deixem i seguim una pista a la dreta – Pal indicador – aquesta de seguida gira a l’esquerra i es torna força dolenta. Continuem seguint la pista, travessem tres cops el mateix rec i pugem cap a la casa del Crous on hi ha l’església de Santa Maria de Lliors.
1 h 18 min. --  SANTA MARIA DE LLIORS – EL CROUS –  644 m.
L’església tot i que és de origen romànic es restaurada al S-XVII i ha perdut tots els seus vestigis. Ara seguim una pista molt bona que cap a l’esquerra puja a coll de Bordoriol. Nosaltres la seguim cap a la dreta, de baixada i molt suaument, ens porta, passant per una petita represa i un pla amb uns arbres molt alts i bonics, cap al casal del Regàs.
1 h 50 min.  --  EL REGÀS  --  515 m.
Continuem avall, deixem a la dreta la planta embotelladora i quan la pista es torna asfaltada, la deixem per anar també per pista cap a la dreta, on per un pont travessem la riera d’Arbúcies. La pista passa per sobre el Grog Negre i per sota la cresta de les Gatoneres i va a trobar-ne una alta molt bona que de seguida arriba a una casa on hi ha un altre indicador “ R-5”.
2 h 10 min. --  MAS OLLER –  425 m.
Aquí a la dreta hi marxa el recorregut Nº 5 que trobarem més tard passat el mas Buxaus.
Continuem de dret avall,  ara amb marques del PR-C 202,  travessem la riera i per l´altra banda de seguida agafem un corriol, sempre pel costat de la riera, seguim pista o camí fins a trobar una pista cimentada que cap a la dreta ens porta a travessar la riera i a passar per sota del Casal.
2 h 33 min.  --  CASAL DE LA PAU DEL PRADELL
Seguim la pista ampla i quan aquesta gira a la dreta i encara l’edifici, marxem cap a l’esquerra. – pal indicatiu – El camí es torna pista i arriba a una de molt bona que és la que acabarem seguint amunt. Ara anem cap a l’esquerra i avall fins que aquesta travessa la riera, aquí a la dreta hi ha el Molí de les Pipes, amb un pont molt bonic.
2 h 43 min. --  MOLÍ DE LES PIPES  ---  345 m.
Aquí comença la tornada, desfem el tram de pista i continuem amunt. La pista fa moltes llaçades, però hi ha moltes dreceres, totes indicades. La pista va a trobar el mas Vidal on hi ha un càmping.
2 h 55 min. --  MAS VIDAL – 509 m.
Continuem pista amunt. Ara seguim el “R-4”, i anem fent diferents dreceres, l’última de les quals s’aparta de la pista i ens porta dalt les palomeres, on hi trobem el mas Cortinoia.
3 h 25 min. --  MAS CORTINOIA –  685 m.
Aquí deixem el R-4 que continua pista amunt i marxem per una pista que surt de sota la casa on hi ha una porta. La pista, de pla, va a trobar-ne una de millor que cap a l’esquerra ens porta a la casa de turisme rural de Buxaus.
3 h 48 min.  --  MAS BUXAUS --  771 m.
Aquí cal fer una parada obligatòria per anar a veure un arbre centenari que hi ha a la part del davant, és un Càdec, tenint en compte que és un arbust, quina meravella.
Continuem amunt, als cinc minuts trobem el R-5 que seguim cap a l’esquerra, també fa  dreceres i torna a la pista. Pista que passa pel Pla Mitjà i per coll Sobirà, on deixem el R-5 que marxa cap a la dreta. Continuem per la pista fins que aquesta gira en rodó cap a la dreta.
4 h 19 min.  --  PLANS DEL GRANERS –  1.015 m.
Aquí hi ha un trencant en 4 pistes, on hi arriba el R-4, nosaltres marxem per la pista de l’esquerra, de les dues, la de sobre. El primer trencant, anem cap a la dreta, al segon també a la dreta i al següent a l’esquerra, ara per una pista plena de mates, és un tram no massa llarg però tot i que és ginesta està molt brut, fins que arribem a una pista que seguim a la dreta. Aquesta pista, molt més bona, de pujada ens porta al punt on a la dreta hi ha el monòlit a les 112 víctimes de l’avió sinistrat en aquest lloc, el 1970.
4 h 42 min.  --  MONUMENT  AVIÓ --  1.151 m.
Continuem pista amunt, poc abans d’arribar a la carretera fa un trencant. Continuem rectes i anem a trobar la carretera, prop  del Km 26.
Seguim la carretera cap a la dreta, uns 700 metres, fins passat l’aparcament per anar als Castellets, sobre el coll Sesferreres.
Seguim la primera pista a l’esquerra i arribem a un petit edifici, aquí sense camí baixem seguint els pals elèctrics, cap a trobar una pista, que es veu molt clara, a sota.
Un cop a la pista, la seguim a la dreta fins que en trobem una altra que travessem per anar a buscar una altra pista que hi ha aquí mateix, a tocar sota de la que travessem, just on hi ha una creu a sobre el marge contrari.
5 h 4 min.  CREU D’EN PICARIN --  1.130 m.
Seguim la pista cap a la dreta, passem per entre la Fàbrica i el Puig, i arribem a Sant Marçal, on pugem cap a la carretera.
5 h 20 min.  --  COLL DE SANT MARÇAL  --  1.106 m.

-------------------------------------------------------------

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada