QUE PRETENEM?


dimarts, 1 de setembre del 2015

EL GRAN ENCANTAT ( Els Encantats ) (169)


 RESUM :
A Catalunya hi ha dos cims en forma de forca que tothom coneix: un el Pedraforca que hem pujat un munt de vegades i l’altre els Encantats que sempre ens ha quedat al tinter. Avui, però hi farem un tomb pujant l’agulla més alta; el Gran Encantat,  només pujarem aquesta perquè segons les nostres informacions l’altra punta; l’Encantat Xic, ja no està al nostre abast. Pujarem i baixarem pel mateix lloc per la seva via normal, que és per on es fa més fàcilment.
La ruta: Prat de Pierró – Pont de Pallers – Ermita de Sant Maurici – Refugi Ernest Mallafré – Valleta Seca – Coll dels Encantats – Gran Encantat.


DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 25 d’Agost de 2015
*COMARCA: Pallars Sobirà
*DISTÀNCIA:15.31 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.180 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 5 h 25 min.
*TEMPS PARADES: 35 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 6 h.
*DIFICULTAT: Mitjana – Alta, degut sobretot al tram des del coll del Encantats, fins al cim.
*VELOCITAT MITJANA: 2.8 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Sant Maurici  E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Prat de Pierró, a la carretera que des de Espot puja cap al parc d’Aigüestortes i Sant Maurici, a partir de l’aparcament està prohibit passar, de fet hi ha una barrera.
*OBSERVACIONS: El primer tram de camí fins al refugi Ernest Mallafré, és pràcticament impossible de perdre`s, i segons a quines hores es faci, hi ha un munt de gent, però cal tenir en compte que és preciós, ja que passa per uns boscos amb uns avets immensos.

Del refugi fins a la Valleta Seca, hi ha camí i força fites i no té massa problemes per seguir-lo, són trams la majoria amb herba i alguns amb rocs.

Per anar a buscar la canal, el camí s’ha de deixar uns moments abans que la canal sigui visible, però la canal de pujada és molt clara.

La canal de pujada al coll dels Encantats, no és complicada, hi ha molta pedra solta i força amunt hi ha un roc encastat que per l’esquerra es passa sense problemes, amb un últim tram amb una senzilla grimpada.

Des del coll, si seguim el camí i les fites hem de tenir clar que ens portaran davant d’una canal. Quan s’acaba l’herba i comença la canal a l’esquerra fa unes grades de pedra per on es puja molt millor que per la canal, un cop passat un trau que es veu a sobre s’ajunten i per darrera, amb molt de “patí”, però sense massa complicació, s’arriba al cim.

A la tornada passem per l’estany perquè a més, a més de que val la pena pujar-hi, ja que és un indret preciós, les vistes sobre els Encantats és molt bona.

FOTOS:


ermita de Sant Maurici, construïda al segle XX

imatge de la feixuga canal que porta al coll dels Encantats

un cop al coll, cal anar a buscar una canal, que s'ha de deixar a la dreta, nosaltres l'hem pujat, de baixada hem anat seguint les fites i hem vist que és molt més fàcil passar per fora...

dalt l'Encantat gran, amb el Llac de Sant Maurici a sota mateix

l'encantat petit, vist des del gran, es veu que sense escalar aquest no es puja

la cresta del Monastero, i el Peguera dominant la zona

de tornada al coll dels Encantats

darrera ullada a l'Encantat gran abans de ficar-nos a l'encaixonada canal

la Cresta del Monastero

i la mateixa cresta del Monasertero des d'uns metres més avall, les dues imatges són impressionants

de tornada anem fins l'Estany de Sant Maurici per tenir una altre visió dels Encantats

de tan en tan ens anem girant, és sorprenent com canvia la muntanya , l'Encantat xic d'es d'aquí és increïblement punxegut

imatge de la la llarga passarel·la que ressegueix el Riu Escrita tot serpentejant per dins el bosc d'avets


 TRACK I MAPA:TRACK AL WIKILOC


RESSENYA :
0 h.  --  PRAT DE PIERRÓ  --  1.640 m.
Passem la barrera, seguim uns metres la carretera i de seguida anem cap a la dreta on seguirem una passarel·la de fusta molt llarga i molt planera, passarel·la que, passant pel mig del bosc, arriba al pont del Toll de la Gorga, per on es travessa el riu Escrita.
Aquí s’acaba la passarel·la. A l’altra banda del pont continua un camí molt fressat que s’enfila uns metres, surt del bosc, gira cap a l’esquerra i va a trobar la carretera.
15 min.  --  PONT DE PALLERS  --  1.700 m.
Travessem la carretera i tornem a entrar al bosc, seguint el riu amunt. El camí molt fressat i molt turístic, és excepcional, quan surt de l’impressionant bosc, a la dreta, hi ha la font i l’ermita de Sant Maurici.
38 min.  --  ERMITA DE SANT MAURICI  --  1.841 m.
L’ermita  està situada sota una gran paret de pedra i està molt ben arranjada.
Ara seguim una pista que arriba a un trencant. (5 min.) La pista que marxa cap a la dreta, puja a l’estany de sant Maurici i és per on tornarem. Ara anem cap a l’esquerra, travessem el riu Escrita per un pont i arribem de seguida al refugi Ernest Mallafré.
50 min.  --  REFUGI ERNEST MALLAFRÉ  --    1.890 m.
Fins aquí hem seguit un camí turístic cent per cent, a partir del refugi la cosa canvia.
Quan la pista gira davant del refugi, la deixem i saltem cap a la vall de l’esquerra, on travessem el riu Monastero per un pont de troncs i ens enfilem pel mig del bosc cap a l’esquerra, de dret a les parets dels Encantats. El camí, poc abans d’arribar a les parets, gira a la dreta resseguint-les uns metres per sota. Pugem paral·lels al riu Monastero, tot i que aquest ens queda molts metres enfonsat a la dreta.
El camí va pujant molt per sobre de la vall del riu Monastero, fins que a l’esquerra s’obra una petita vall, aleshores gira noranta graus a l’esquerra i comença a pujar més fort per un terreny amb més rocs, deixant la vall que resseguíem per entrar a la Valleta Seca.
Ara el camí puja pel mig de la valleta fins poc abans d’arribar a una agulla molt punxeguda que es veu a la dreta, just on hi ha una fita sobre un roc molt gran.
1 h 43 min.  --  VALLETA SECA  --  2.285 m.
Ara toca anar a buscar les parets i esbiaixar cap a la dreta per anar a buscar una canal que des d’aquí tot i que s’intueix no es veu, si ens passem el punt, uns 100 metres més amunt el camí es parteix, el de l’esquerra puja cap a la canal i potser és més clar, de fet és per on nosaltres baixarem.
Un cop a la base de la canal és una tartera amb un primer tram que es puja força bé després la roca és més solta, - es puja millor per la banda esquerra, arran de roca –   i és més dur, i finalment poc abans d’arribar al coll, fa un petit ressalt on cal fer servir les mans.
2 h 18 min.  --  COLL DELS ENCANTATS  --  2.584 m.
Des del coll la vista ja és increïble. Seguim un camí força marcat cap a l’esquerra, uns metres per sota la carena. – fites -  El camí ens porta al peu d’una canal. Aquí cal estar atent a les fites. Nosaltres pugem pel mig de la canal, on al mig hi ha un petit ressalt un xic complicat, però si es puja – nosaltres hi hem baixat – uns metres a l’esquerra hi ha unes petites grades que et permeten pujar millor i van de dret a un petit trau amb una agulla. Un cop darrere el trau es troba amb el final de la canal per on hem pujat.
La pujada continua per darrera, tot marxant cap a la dreta per assolir el cim pràcticament a la vertical de la carena que pujàvem.
2 h 42 min.  --  GRAN ENCANTAT  --  2.748 m.
Fantàstic! Tenim la sensació que estem volant! Ens fa un dia radiant i la visibilitat és immillorable, davant nostra l’altra agulla; l’Encantat Xic, des d’aquí impressiona i suposem que al revés impressionaria la punta que estem, ja que les parets són verticals.
Costa molt de marxar, però no hi ha més remei. El camí de tornada, pràcticament serà el mateix, tenint en compte que la baixada cap al coll la fem sense entrar mai a la canal que sempre tindrem a l’esquerra i no massa lluny.
3 h 8 min. --  COLL DELS ENCANTATS  --   2.584 m.
Baixem per la tartera, seguint el camí més fressat i les fites que ens porten de dret  a trobar la valleta, on hi ha el camí que travessa pel coll de la Valleta Seca.
3 h 36 min.  --  VALLETA SECA  --  2.285 m.
Seguim la vall a la dreta, de seguida passem per on hem deixat aquest camí a la pujada, continuem avall, passem un gran pedregar, girem a la dreta, passem el bosc del Fangassals, i finalment baixem a travessar el riu i arribem al refugi.
4 h 17 min.  --  REFUGI  ERNEST  MALLAFRÉ  -- 1.890 m.
Ara farem una petita variació i allargarem un xic la sortida. Seguim la pista cap a l’esquerra, aquesta gira a la dreta i va a trobar un edifici blanc, abans d’arribar a l’edifici deixem la pista i ens enfilem a l’esquerra a buscar una petita presa de l’estany de Sant Maurici.
4 h 22 min.  --   ESTANY DE SANT MAURICI --  1.914 m.
Resseguim un camí a la dreta que passant per sota la presa ens porta a la punta on hi arriba el camí turístic. Aquí  hi ha unes magnífiques vistes dels Encantats i com no un munt de gent que han vingut ha gaudir d’aquest indret meravellós.
Seguim la pista que hi ha sota la presa, cap a la dreta, de seguida girem a l’esquerra deixem el trencant, per on el matí hem anat al refugi a la dreta i arribem a l’ermita de Sant Maurici. Ermita que ara anirem a visitar.
4 h 42 min. --  ERMITA DE SANT MAURICI  --  1.841 m.
Ara si que ja sempre seguirem el camí de pujada o millor dit el camí turístic que puja de l’aparcament , tot i que al pont de Pallers anirem a l’altra banda del pont on hi ha una caseta amb una exposició..
5 h 25 min.  --  PRAT  DE  PIERRÓ  --  1.640 m.

                                                       ---------------------------------

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada