QUE PRETENEM?


divendres, 4 de setembre del 2015

INTEGRAL AL BACHIMALA (Des del refugi de Tabernés ) (170 )

  
RESUM :
Entre el Port de la Pez i el coll de la Senyal de Viadós, el Bachimala fa una cresta en la qual hi ha fins a 9 cims que sobrepassen el tres mil metres, avui els encadenarem tots, només tenim el petit dubte del tram entre els pics de la Pez i l’Abeillé que no tenim massa clar.  Al final ha estat més fàcil del que esperàvem.
La ruta: Refugi de Tabernés – Ibon del Bachimala – Pic de la Pez – Pic del Puerto de la Pez – Abeillé – Marcos Feliu – Petit Bachimala – Punta de l’Ibon – Punta Ledormeur -  Gran Bachimala – Punta del Sable – Coll de la Senyal de Viadós – Carena de les Trallas – Refugi de Tabernés.


DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 28 d’Agost de 2015
*ZONA: Pirineu Aragonès
*DISTÀNCIA: 17.56 km
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.770 m.
*TEMPS TOTAL CAMINAT : 8 h 35 min.
*TEMPS PARADES: 1 h 20 min.
*TEMPS TOTAL AMB PARADES INCLOSES : 9 h 55 min.
*DIFICULTAT: Alta, La major part de l’excursió és per una cresta que sempre està al voltant del tres mil metres i en la que hi ha passos molt aeris i força compromesos.
*VELOCITAT MITJANA2 km/h
*FONTS CONSULTADES:Mapa: Bachimala E-25 de l'editorial Alpina 1:25.000
*PUNT DE SORTIDA: Refugi de Tabernés. Per anar-hi s’ha de seguir una pista no massa bona i molt estreta que surt d’un revolt rodó passat Sant Juan de Plan, a la carretera que puja a Gistain. Aquesta pista té uns 11 km.
*OBSERVACIONS: El recorregut d’avui és molt llarg i molt entretingut, i en molts pocs trams hi ha un camí que es pugui seguir fàcilment. El resum seria:
Del Refugi al Vado de Bachimala on hi ha el pluviòmetre, camí clar i fàcil de seguir.

Del pluviòmetre als ibons del Bachimala, hi ha trams molt drets i els camí és força precari tot i que hi ha força fites.

Dels ibons al coll de la cresta, és molt clar, tot i que no hi ha camí, és encarar-se a la tartera que es molt dura de pujar.

Del coll a la cresta i fins al coll de la Senyal de Viadós, això és territori “apatxe”, és passar per on puguis, cal anar més estones amb les mans a terra que no pas caminant normal, és un tram molt llarg on sempre, tot i que hi ha força fites, cal anar buscant per on es passa millor, amb algun que altre tram força aeri.

Quant al tram entre la Senyal de Viadós i el refugi de Tabernés, és sens dubte el tram més tranquil i més clar de tots, sobretot si un cop a la cabana de Sarrau, es segueix la pista, a més, a més de que es baixa molt suaument amb herba, és un camí molt definit, amb unes vistes increïbles.

Avui, dalt el Gran Bachimala hi hem trobat en Joan Salvans i la seva filla Marta de Torelló, que ens han acompanyat des del Gran Bachimala fins a la cabana de Sarrau, i tot i que el tram és molt complicat.       Molt bé!!!!!.


FOTOS:
un cop al vado de Bachimala (pluviòmetre), deixem el camí que mena al Puerto de la Pez i continuem de dret, sense traça definida però amb fites

deixem enrere l'Ibon Inferior i anem de dret a buscar una feixuga tartera, hem d'acabar pujant a un collet  que hi ha sota el Pico de la Pez

de camí a l'Abeillé amb els Picos de la Pez al darrere

característica agulla abans d'arribar a l'Abeillé

un cop passat l'Abeillé fem un angle de 90º i els propers cims queden alienats

els Ibones del Bachimala amb els Culfredas al darrere, per sort amb un dia molt millor que el dia que els vàrem pujar...

la pujada al Bachimala, no presenta gaires problemes si seguim les fites, després de fer un tros de carena, les fites marxen a l'esquerra i creuen una altre aresta, el roc de la foto ens pot servir de guia

de camí cap a la Punta del Sabre, amb el Posets de fons

en Jaume contemplant el Gran Bachimala des de la Punta del Sabre

des del Bachimala que tenim companyia, en Joan i la Marta  ens acompanyaran fins la cabana del Sarrau, aquí baixant de la Punta del Sabre

la Punta del Sabre des de sota, impressiona !

i més que impressiona baixar les  lloses que hi ha tros avall, tot i la verticalitat, amb paciència sempre es troba suport per mans i peus

superat l'escull anem baixant cap el Coll de la Senyal de Viadós

Cabana del Sarrau, amb el la Cresta de Espadas al davant, aquí deixem el camí per fer una drecera





TRACK I MAPA:TRACK AL WIKILOC


RESSENYA :
0 h.  --  REFUGI DE TABERNÉS  --  1.746 m.
Sortim pel darrere del refugi de Tabernés cap a buscar el prat de sota, on trobem una pista que cap a la dreta ens baixa a un pont que travessa el riu Cinqueta de la Pez. Passat el pont, el camí, amb dues marques verdes, s'enfila molt de dret pel mig del bosc cap a buscar un camí, molt fresat, que ve planejant amb marques d’un PR.
11 min.--   TROBEM EL PRHU-114  -
El PR ve de la Virgen Blanca i va cap al Port de la Madera. Una variant puja cap al Port de la Pez.
Seguim el camí cap a la dreta, pugem pel marge dret del riu, travessem un rec que baixa per l'esquerra i entrem en un tram sense arbres, on després d'una pujada trobem la cabana de Culrueba. Cabana molt petita i en mal estat.
18 min. CABANA DE CULRUEBA
Continuem per un camí, molt marcat, que després de fer un tram força planer, baixa cap els plans on conflueixen els rius que baixen del Bachimala, del Port de la Madera i del Port de la Pez. Aquí deixem a l'esquerra el camí que puja cap al Port de la Madera.
Per dos ponts de fusta, travessem primer el riu que baixa del Port de la Madera i després el que baixa del Port de la Pez, per anar a buscar un pluviòmetre.
33 min. VADO DE BACHIMALA – PLUVIÒMETRE  --  1.809 m.
Deixem el camí que continua riu amunt cap al port de la Pez i marxem cap a la dreta  del pluviòmetre a buscar el barranc de Bachimala. El camí és molt difuminat però de seguida es defineix més, va pujant molt de dret pel mig del bosc i va a trobar un petit pla on s’enfila un xic i gira cap a la dreta, de seguida fa un trencant.
1 h. --  TRENCANT SENYAL DE VIADÓS – IBONS DEL BACHIMALA – 2.052 m.
El trencant , no massa definit, és un tros abans d’arribar al riu, quan a l’esquerra, un tros amunt hi ha una paret de pissarra. Deixem el camí, que continua cap al coll de la Senyal de Viadós, i marxem cap a l’esquerra, voregem per la dreta la paret de pissarra i ens enfilem, molt de dret, seguint les fites, força amunt girem a l’esquerra.
1 h 11 min. --  COMENCEM EL FLANQUEIG --  2.245 m.
Comencem a marxar cap a l’esquerra, un tram de pla, després fem una altra pujada i tornem anar cap a l’esquerra, travessem una cresta que baixa, i ja força de pla, per un camí molt fitat, anem de dret on es veu una sortida d’aigua que passem per sobre, és el desguàs de l’Ibon Inferior del Bachimala.
2 h . – IBON INFERIOR DEL BACHIMALA  --  2.550 m.
Des de la punta esquerra de l’ibon, encarem de dret a una tartera que hi ha molt clara, un tros amunt, a l’esquerra. Al començament el terreny és herba i rocs fins a la tartera, un cop a la tartera, aquesta és molt dreta i de molt mal pujar, ja que es fa un pas endavant i dos enrere. La tartera ens porta dalt un collet, al mig d’una cresta.
2 h 44 min. --  COLLET A LA CRESTA  --  2.889 m.
Seguim la cresta cap a la dreta, trams per sobre la cresta i trams lleugerament a l’esquerra, Amb alguna petita grimpada arribem dalt el primer tres mil d’avui.
3 h 4 min.  --  PIC DE LA PEZ  --  3.019 m.
Aquí comença el rosari de tres mils. Fem una petita depressió i ens enfilem a la punta del davant, de fet hi ha dues puntes, una a toca a l’altra,  la més alta sembla la primera.
3 h 8 min.  --  PIC DEL PUERTO DE LA PEZ  --  3.017 m.
La vista sobre el recorregut que ens falta és molt bona, de fet ara començarem el tram de cresta fins l’Abeillé, que per desconegut, ens fa més respecte.
Baixem uns metres cap a la dreta i flanquegem un petit tram, després tornem a la cresta. Aquesta és sempre la tònica, flanqueig per la dreta i cresta, travessem un gendarme molt característic, fem un tram per la dreta i ens enfilem al cim de l’Abeillé.
3 h 50 min.  --  PIC DE L’ABEILLÉ  ---  3.029 m.
El tram desconegut ja està fet i tot i que no es fàcil el creiem força més complicat. Aquí la cresta gira 90º cap a la dreta, continuem crestejant o lleugerament a l’esquerra, passem pel coll de l’Abeillé on es pot baixar als ibons del Bachimala i pugem el proper cim.
4 h 11 min.  --  PIC DE MARCOS FELIU --  3.057 m.
Sempre amb cresta i amb punts on s’han de posar les mans a terra, tot i que s’ha suavitzat força arribem al Petit Bachimala.
4 h 26 min. --  PETIT BACHIMALA --  3.061 m.
El proper cim no és massa clar si és una a l’altra de les puntes que trobem, nosaltres donem per bona la segona, no hi ha problema ja que per la cresta es fan totes.
4 h 40 min.  PUNTA DE L’IBON --  3.100 m.
Continuem crestejant, ara passem dues puntes i arribem al cim de la Punta Ladormeur.
4 h 55 min. --  PUNTA LADORMEUR --  3.120 m.
Aquí es complica un xic la cresta, per anar cap al coll cal baixar unes lloses molt llises. Un cop al coll, voregem un gendarme per la dreta i encarem el Bachimala, fem un petit tram per la cresta i de seguida comencem a marxar cap a l’esquerra. - fites – Anem marxant en diagonal, flanquejant els blocs de roca cap a l’esquerra, passem una petita aresta, amb un roc que sembla una porta a partir de la qual la cosa es suavitza. Anem pujant tot anant cap a l’esquerra, per anar a buscar la carena que ve de la Punta del Sable. Un cop a la carena, caminant cap a la dreta, assolim el cim del Bachimala.
5 h 20 min.  --  GRAN BACHIMALA  --  3.177 m.
Fa un dia molt clar i la vista és immensa, tenim tot el recorregut que hem fet i el que ens falta als nostres peus, i una vista única dels massissos de Posets;  Perdiguero; Vignemale; Munia; Montperdut; Neouvielle; Maladeta; Cotiella, en fi per tria i remenar.
Sortim per on hem arribat i continuem crestejant, tot i que no es veu massa lluny cal passar un parell de petits traus. Com en tota la travessa, ens cal fer trams un xic per l’esquerra i la majoria per la cresta fins arribar al cim de la Punta del Sable.
5 h 48 min. --  PUNTA DEL SABLE  --  3.136 m.
Aquí, tot i essent l’últim tres mil d’avui, no s’acaben les complicacions, cal continuar crestejant, això si, ara sempre de baixada. Aquest tram ja l’havíem pujat fa uns anys i és força més fàcil de pujar que de baixar.
Baixem unes plaques per la dreta, després fem carena amb força pedra solta però sense massa complicació i finalment cal baixar un parell de ressalts, que cal fer-ho per uns petits esqueis. - les fites hi porten-  Un cop a baix, la paret sembla impossible.
Baixada la paret arribem a un petit coll vermellós, on es pot baixar cap a la dreta per una tartera negrosa. Nosaltres encarem les agulles del davant, des de la segona, la vista del tram que hem baixat des de la Punta del Sable és increïble i molt espectacular.
Continuem baixant tot decantant-nos a la dreta per trobar un petit pas que cap a l’esquerra, ens permet baixar cap al coll.
7 h 15 min.  --  COLL DE LA SENYAL DE VIADÓS  --  2.538 m.
Aquí s’han acabat les complicacions. Ara tenim dues opcions; una baixar pel coll de la dreta cap al pluviòmetre del vado de Bachimala.
Nosaltres farem una segona: Travessem el coll i agafem un corriol que s’enfila a buscar la carena de l’altra banda. Aquí seguim un camí molt obert que baixa per la carena de les Trallas, amb herba i amb una vista molt i molt bona de les Espases i dels Posets. El camí, sempre carener, ens porta a trobar una barraca al mig d’un gran prat.
8 h 5 min. --  CABANA DE SARRAU – 2.047 m.
Aquí de dret hi marxa una pista que cap a la dreta ens portaria a Tabernes, nosaltres però per estalviar un tram, fem una drecera, marxem des de la barraca cap a la dreta pel mig del prat per anar a trobar la pista uns metres més avall, seguim la pista avall i arribem a un punt, quan entra al bosc, on hi ha uns indicadors.
8 h 20 min.  --  DRECERA  --  1.890 m.
Deixem la pista i seguim el camí que, per l’esquerra, ens baixa de dret al refugi de Tarbernés, on hi arribem juntament amb la pista que acabem de deixar.
8 h 35 min.  --  REFUGI DE TABERNÉS  --  1.746 m.
---------------------------------------------------------

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada