QUE PRETENEM?


dissabte, 4 de febrer del 2012

PIC DE COMA D'OR - PIC PUIGPEDRÓS DE LANÓS (11)


RESUM :
Avui farem dos cim espectaculars, tant pel que fa a la seva situació com per les seves característiques, a més baixarem per una bretxa. La bretxa que separa els dos cims és un lloc inhòspit i fabulós. El recorregut que farem és el següent: Coll de Pimorent; vall d'Engràcies; pic de Coma d'Or; Puigpedrós de Lanós; Cresta fins a la Portella Roja; on saltarem cap a la Vall de Besines; portella d'Engràcies; Pimorent.
Aquest recorregut no té un desnivell massa acusat, tot i que hi ha algun tram molt dret, transcorre però per uns paisatges de somni.

DADES :
*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 16 de Juliol de 2011
*COMARCA: Alta Cerdanya
*DISTÀNCIA: 13 kms
*DESNIVELL ACUMULAT: 1.100 m.
*TEMPS TOTAL: 4 h 55 min.
*DIFICULTAT: Mitjana - Alta
*VELOCITAT MITJANA: 2.65 kms/h
*FONTS CONSULTADES: Carte de randonées Cerdagne Capcir 1:50.000
                                             Llibre d'en Manel Figueres La Cerdanya tots els cims
*PUNT DE SORTIDA: Coll de Pimorent. Quan la carretera comença a baixar agafem una pista a la dreta. La pista, força dolenta, va a buscar el riu que travessa. Deixa un trencant a l'esquerra i puja paral·lela al riu, fins que trobem una edificació, hi ha lloc per aparcar, és la captació d'aigües. La pista té uns 2.7 kms i en algun tram, és més que dolenta.
*OBSERVACIONS: A la cresta final del pic de Coma d'Or, hi ha un pas molt estret i molt aeri, en el qual cal posar-hi molta atenció. Després, a la baixada cap a la Portella Roja hi ha algun tram d'herba molt dret que també requereix molta atenció i finalment, el tram de sota la Portella Roja fins a trobar el camí a la carena, no és complicat però, cal endevinar-lo.Cal dir que aquesta excursió es va fer a l’estiu, amb neu aquest recorregut és en el millor dels casos exposat, realitzable únicament per muntanyencs experts.


FOTOS:
 la lluna encaixant a la Cresta dels Llosers


el Puigpedrós de Lanós, la bretxa de la Portella Roja i el Coma d'Or


atlètic i exposat pas abans de fer el Coma d'Or


cresta de tornada, visió imponent del Puigpedrós de Lanós


els dos cims des de l'altre cantó


crestejant el Puigpedrós de Lanós


el Coma d'Or i la seva "complicada" cara nord


la Portella Roja i la seva tartera


TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ


RESSENYA :
  .-0 h.-- CAPTACIÓ D'AIGÜES-- 2.131 m.
Seguim la pista amunt, i quan aquesta comença a fer llaçades, anem tallant per unes dreceres. La pista s'acaba en una pedrera on a sobre, a l'esquerra, hi ha un llac amagat. Nosaltres deixem la pista abans que s'acabi per anar pujant per la vall d'en Garcia, o d'Engràcies. El nom és depenent dels mapes que es consultin. Pugem per un camí força fresat, passem un turonet que voltem cap a la dreta ( de fet es volta per cada banda ), i que a sobre fa un altiplà, anem fins al fondo i pugem de dret al coll.
  .-46 min.-- PORTELLA D'ENGRÀCIES -- 2.534 m.
Dalt el coll s'obre un altre món. Continuem per l'altra banda, en lleugera baixada cap a la dreta, amb la vall de Besines a l'esquerra, i anem a passar per un altre coll.
  .-51 min.-- PORTELLA DE COMA D'OR -- 2.503 m.
Aquí, uns metres a la dreta, hi ha el llac de Coma d'Or, per on hi marxa un camí que salta de dret la vall. Ara però toca una pujada, que fem de dret pel que són els contraforts del Cap de la Llosada, que ens queda a la dreta. Tot i que és molt a la vora no hi pugem. El camí aquí és molt clar i marcat. Un cop feta la pujada, fa un tram de pla, - que és on sortirem tornant- per després enfilar-se més suaument, cap a buscar el coll que fa dalt la carena del cim del davant.
  .-1 h 27 min. -- COLL AL COMA D'OR -- 2.810 m.
Primer anem a fer un petit bony a la dreta, per veure el caient cap els pics de Font Viva. Després tornem al coll per enfilar cap a l'altra banda. Passem per la punta sud i després de passar un petit pas molt aeri, arribem al cim nord del pic de Coma d'Or.
  .-1 h 35 min.-- PIC DE COMA D'OR -- 2.826 m.
Al cim hi ha una gran fita amb una creu de fusta molt rudimentària. La vista sobre la cresta del Puigpedrós de Lanós, el Carlit i la vall de Lanós, és molt i molt bona.
Per continuar hem de tornar al coll que hi ha a la carena per saltar cap a la banda de Lenós a buscar els dos petits llacs que hi ha sota la Portella Roja (o bretxa) que separa els cims de Coma d'Or del Puigpedrós. La baixada, sense un camí clar, és molt dreta, però molt fàcil. Hi ha trams amb herba i trams amb pedra, però es passa per tot arreu i és molt clar on cal d'anar.
  .-1 h 56 min.-- ESTANYS SOTA COMA D'OR -- 2.594 m.
Voregem els estanys per la dreta i tan de pla com podem, anem a trobar la carena del davant que cau en picat sobre la vall de Besines. Un cop a la carena, seguim el seu fil cap a l'esquerra i amunt. No hi ha un camí marcat. Nosaltres pugem seguint el fil, que per cert, puja molt de dret. Aquí al terra hi ha trams amb herba i d'altres amb rocs. En algun punt s'han de posar les mans a terra, però es puja molt bé fins a trobar la carena cimera. Un cop aquí, primer de tot, anem cap a la dreta a fer el cim que cau sobre la vall de Besines, i que tan pel tram de rocs que cal travessar, cop per la vista que té, és molt espectacular i aconsellable d'anar-hi.
  .-2 h 31 min. -- PUNTA AL NORD DE PUIGPEDRÓS-- 2.826 m.
La carena, per venir al cim, és molt trencada. El cim és a sobre l'estany de Besines. Per continuar ens cal desfer un tros i continuar per la carena. De seguida trobem un petit bony amb una gran fita.
.-2 h 42 min.-- CIM NORD DEL PUIGPREDÓS DE LANÓS-- 2.828 m.
Des del cim continuem carenejant. Passem una petita bretxa i una altra i arribem al cim alt del Puigpedrós de Lenós.
  .-2 h 48 min.-- PUIGPEDRÓS DE LANÓS -- 2.842 m.
El Puigpedrós de Lenós és una cresta amb un munts de petit bonys que sobresurten. La vista des del cim, tant cap a les muntanyes d'Andorra com cap a les de l'interior de França, és més que bona. Quant a la cresta, és entretinguda i molt bonica.
Continuem crestejant. Fem un parell de rocs més que sobresurten i quan la creta cau, anem un xic a l'esquerra per unes terrasses d'herba, s'ha de vigilar pel pendent. Quan podem tornem a la cresta, i per aquí baixem fins a la marcada bretxa, que ens separa del pic de Coma d'Or.
  .-3 h 18 min.-- PORTELLA ROJA-- 2.700 m.
Som sense dubtar al punt més espectacular del recorregut, la Portella Roja, també anomenada coll de Besines. Aquí per pujar cap al pic de Coma d'Or hi ha una paret que, sense veure's inaccessible, si que sembla complicada. La nostra intenció no es tornar al pic de Coma d'Or si no baixar per la bretxa. Ens llencem cap a la dreta. Primer trobem herba i després tartera. Quan és de pedra petita es baixa de cine però quan és grossa cal vigilar més. La tartera ens baixa a la vall de Besines.
  .-3 h 30 min.-- VALL DE BESINES
Abans d'arribar al fons de la tartera, ja comencem a marxar cap a l'esquerra, per flanquejar les parets del pic de Coma d'Or, a mitja altura, sembla complicat, però es passa. -tot i que per la vall, també és podria travessar- Anem flanquejant, sense perdre altura, si diferència hi ha sempre amunt. El flanqueig ens porta a trobar el camí pel que hem pujat al Coma d'Or, als contraforts del cap de la Llosada.
  .-3 h 51 min. -- CAMÍ DE PUJADA -- 2.647 m.
Ara no baixem de dret cap a la Portella de Coma d'Or, sinó que anem resseguint la petita cresta de la dreta, per sortir a un bonic mirador,- el Roc Gros – des d'on es veu que per la vall també es podia passar. Del mirador baixem de dret cap a la Portella de Coma d'Or, on retrobem el camí.
  .-4 h 10 min.-- PORTELLA DE COMA D'OR --2.503 m.
Ara ja fem el camí pel que hem vingut i en enfilem de dret, amb la vall de Besines a la dreta a buscar el coll.
  .-4 h 16 min.-- PORTELLA D'ENGRÀCIES-- 2.534 m.
Baixem per la vall que se'ns obra al davant, Vall que queda tancada a la dreta pels espectaculars cims del Trespunts, Querfort; i Mercadal, i a l'esquerra per la retallada serra Rossa. El camí és molt fressat i tot i que en algun punt es parteix, tots els corriols van al fons de la vall.
  .-4 h 55 min. --CAPTACIÓ D'AIGÜES-- 2.131 m.
                   _________________________________________________________




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada