QUE PRETENEM?


dimecres, 15 de febrer del 2012

LA QUAR - LA PORTELLA - SERRAT DE SANT ISIDRE (12)

RESUM :
El Serrat de Sant Isidre, és un d'aquells llocs que hi hem anat perquè un dia vàrem veure una foto i ens va semblar un lloc bo per fer una sortida. Aquesta sortida és la que farem avui, i la farem donant una volta que, al final ha sortir una volta més que acceptable. Sortirem de Sant Maurici de la Quar. Anirem al Santuari de la Quar, passarem pel santuari de la Portella i finalment pujarem al Serrat de Sant Isidre. Punt on hem quedat agradablement sorpresos, ja que és un mirador excepcional.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 4 de Febrer de 2012
*COMARCA: Berguedà
*DISTÀNCIA: 13.13 kms
*DESNIVELL ACUMULAT: 712 m.
*TEMPS TOTAL: 3 h 30 min.
*DIFICULTAT: baixa
*VELOCITAT MITJANA: 3.75 kms/h
*FONTS CONSULTADES: Catllaràs – Picancel editorial Alpina E-25 1:25.000
Lluçanès editorial Alpina 1:40.000
*PUNT DE SORTIDA: A la carretera, sota l'església de Sant Maurici de la Quar. Per anar a Sant Maurici de la Quar, s'ha d'agafar la carretera de Prats de Lluçanès a Gironella fins a Sagàs, on una carretera local et porta al poble de Sagàs i a Sant Maurici.
*OBSERVACIONS: De Sant Maurici fins al Coll de la Creu de Jovell, hi ha marques del GR-4 que nosaltres seguim fins a Coll de Canes. Del Coll de la Creu de Jovell fins a la Portella, trobem alguna fita però no hi ha marques. De la Portella fins al coll de la Baumeta hi ha marques grogues. Per pujar al Serrat de Sant Isidre hi ha camí sense marques. I finalment del coll de la Baumeta a Sant Maurici continuen les marques grogues.
FOTOS:
e
sortida del sol que es reflecteix al mar


l'encinglerat Santuari de la Quar


carenejant cap al Santuari


Sant Pere de la Portella


Sant Isidre
la casa de la Baumeta amb Sant Isidre al darrera


TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ


RESSENYA :

  -.0 h. --SANT MAURICI DE LA QUAR --860 m.
Seguim la carretera fins que aquesta gira a la dreta. -GR- Aquí seguim la pista del davant que va pujant, deixa un trencant a l'esquerra i continua seguint les torres elèctriques. La pista es torna molt dolenta i va pujant marges per sota els fils, fins dalt el coll.
  -.15 min. --COLL TINYÓS --938 m.
Al coll hi arriba una pista de quitrà. A la dreta ens queda una casa i a l'esquerra el serrat de Sant Isidre. Continuem, travessem la pista de quitrà i seguim una pista de terra o camí ample que marxa cap l'altra banda, lleugerament a l'esquerra, flanquejant el Serrat de Sant Isidre per la dreta. El camí, -GR- continua seguint les torres elèctriques i s'enfila a un petit grau, on hi ha un pas estret.
  -.28 min.-- PAS ESTRET-- 1.032 m.
El Serrat de Sant Isidre, és a tocar, aquí a l'esquerra. Nosaltres però, per pujar-hi primer donarem una bonica volta. Passem el coll i girem a la dreta, ara per una pista. -GR i torres elèctriques - La pista primer puja un xic i després baixa suaument. Arriba a una bifurcació on seguim cap a la dreta, pugem molts pocs metres i baixem cap a l'esquerra a buscar un coll.
  -.46 min. --COLL DE CANES -- 973 m.
Aquí la pista i el GR continuen avall cap al coll de la Creu de Jovell. Nosaltres saltarem per la vall de la dreta. Seguim un camí que baixa cap a trobar uns terrers, i el deixarem per anar a buscar una pista a l'esquerra, per la qual pujarem al coll de la Creu de Jovell.
  -.1 h. -- COLL DE LA CREU DE JOVELL -- 950 m.
Aquí travessem la carretera i ens enfilem per la pista de l'altra banda. La pista puja dalt el santuari de la Quar. Nosaltres la seguim pocs metres fins on comença la carena de la dreta. Un cop trobem la carena ens hi enfilem, sense un camí massa clar. La carena que sempre seguirem pel seu fil, al començament és força planera. Després ens comença enfilar per un caire d'aglomerat força impressionant, però fàcil de pujar. El caire ens deixa dalt el pla on hi ha la senyera i, uns pocs metres més enllà, el santuari de la Mare de Déu de la Quar.
  -.1 h 15 min. -- MARE DE DÉU DE LA QUAR --1.065 m.
El santuari està situat al damunt d'un turó espadat realment impressionant, tant si el veus de lluny, com s'hi ets a dalt. El cim és un pla. En una punta hi ha una senyera i al mig un gran edifici amb l'ermita. El més curiós potser és una font dintre una cisterna tancada amb una porta.
Sortim seguint la pista de baixada fins que aquesta gira a l'esquerra.
  -.1 h 19 min.-- COLLET DE LA SERRA --1.022 m.
Aquí, on comença la corba, cal saltar per un corriol a la dreta. El corriol marxa uns pocs metres cap a la dreta per girar a l'esquerra. Passar per sota la corba i continuar baixant pel mig del bosc, flanquejant el Serrat de Galter. El corriol, que no és massa fresat, acaba baixant pel carener cap a trobar una pista, pocs metres abans del coll del Gavatx.
  -.1 h 27 min. --SOTA EL COLL DE GAVATX --965 m.
Seguim la pista cap a l'esquerra i avall pel faldar del Serrat de Galter, pel que és el Bac dels Monjos. La pista, la seguim fins que a la dreta, hi trobem un camí ben fresat.
  -.1 h 35 min.-- CAMÍ AL BAC DELS MONJOS -- 920 m.
Deixem la pista i seguim el camí cap a la dreta i avall que ens porta a trobar una altra pista. Pista que seguim cap a l'esquerra. Un tros avall, travessem una pista molt bona .– pista que cap a l'esquerra va a la Portella – Nosaltres continuem per una pista no massa bona, fins a la perpendicular de la Portella, que ja veiem a la nostra esquerra. Aleshores agafem un corriol pel mig del bosc, cap a la dreta per anar a trobar els edificis de la Portella.
  -.2 h.-- SANT PERE DE LA PORTELLA-- 802 m.
El monestir de Sant Pere de la Portella és un gran edifici al mig del bosc, que per si sol ja val la pena fer-hi una excursió. Per marxar, seguirem un camí a l'altra punta de l'esplanada, que hi ha de davant la porta del monestir. El camí baixa cap a trobar un trencant de pistes, en mig de dues torres elèctriques. Seguim la pista de l'esquerra que baixa de dret a travessar el riu -MG-. A l'altra banda s'enfila uns pocs metres i es bifurca. Aquí cal deixar les pistes i seguir un camí que s'enfila de dret per mig de les dues pistes. -MG- El camí, molt fresat, inclús enfonsat, puja molt de dret, travessa dues pistes, es decanta molt cap a la dreta i arriba dalt la carena ,on als últims metres es converteix en pista.
  -.2 h 20 min.-- COLL A LA CARENA-- 942 m.
Seguim carena i pista cap a la dreta, deixant una pista que baixa cap a la banda d'on venim. La pista, puja uns metres, i de seguida la deixem per seguir un camí a l'esquerra - MG -. Aquest, molt de pla, i bonic, ens porta pel faldar, cap a trobar una altra pista, que seguim cap a l'esquerra fins passada la raconada – MG -. Aquí tornem a trobar un camí que s'enfila a la dreta -MG- per anar a trobar una pista molt bona, que seguirem uns pocs metres a l'esquerra i arribarem al marcat coll de la Baumeta.
  -.2 h 43 min.-- COLL DE LA BAUMETA-- 1.024 m.
Aquí hi tornarem. Ara seguim la carena de l'esquerra. El camí, per la carena ,fa un primer tram planer i es parteix en dos. Cap a l'esquerra va a trobar un coll i després puja al cim, és per on tornarem. Ara continuem de dret seguint la carena. El camí ens porta dalt el serrat de Sant Isidre.
  -.2 h 55 min. -- SERRAT DE SANT ISIDRE --1.117 m.
El cim és un gran pla, on hi ha una senyera, una ermita i un vèrtex geodèsic, cosa que podem trobar en molts punts però, el que realment destaca és la vista, cap a la banda del Bages és pla, cap a la banda del Pirineu, no hi ha ni un pam de pla i tot sumat és sublim.
Per tornar, baixem per darrera l'ermita, per un camí que volta fins a sota el vèrtex, després gira a l'esquerra i va a buscar un collet, des d'on planejant continua cap al coll de la Baumeta.
  -.3 h 5 min. --COLL DE LA BAUMETA -- 1.024 m.
Seguim la pista que baixa a l'esquerra – MG - i que ens baixa fins a la casa de la Baumeta.
  -.3 h 11 min.-- LA BAUMETA-- 962 m.
Marxem per la pista asfaltada que arriba a la casa, a la primera corba la deixem per seguir la carena de la dreta. – MG – El camí ens baixa a un coll on, marxa un camí cap a cada cantó. Nosaltres continuem cap a l'esquerra. El camí -MG – baixa per uns rocs i va cap a trobar el rec per on baixa, sempre amb tendència cap a la dreta, fins a trobar una pista. Pista que segueix cap a l'esquerra, per arribar de seguida a un trencant de pista.
  -.3 h 22 min.-- TRENCANT PISTES – CEMENTIRI -- 885 m.
Pugem uns pocs metres i agafem cap a la dreta – Cementiri - de seguida deixem a l'esquerra el trencant del cementiri que és aquí mateix . Nosaltres de dret – MG - avall anem a sortir a un carrer per sobre l'església, des d'on per unes escales baixem a la carretera, on tenim el cotxe.
  -.3 h 30 min. -- SANT MAURICI DE LA QUAR -- 860 m.
                       __________________________________

      MG – marques grogues
      GR- sender de gran recorregut marques vermelles i blanques






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada