QUE PRETENEM?


dimecres, 15 de febrer del 2012

SANT QUIRZE DE PEDRET - SANT MIQUEL DE LES CANALS (13)

RESUM :
Tornem a fer una sortida a la vall de la Portella, aquesta vegada la farem per l'altra banda. Fet que ens permetrà veure el pont gòtic de Pedret, l'ermita preromànica del S-X de Sant Quirze de Pedret; endinsar-nos per la serra de Picancel, tot passant per Sant Miquel de les Canals, des d'on tornarem baixant per la serra de Montsent, de la que pujarem al seu cim més alt i més visible.

DADES :

*EXCURSIÓ REALITZADA EL DIA: 11 de Febrer de 2012
*COMARCA: Berguedà
*DISTÀNCIA: 19 kms
*DESNIVELL ACUMULAT: 820 m.
*TEMPS TOTAL: 4 h 5 min.
*DIFICULTAT: baixa
*VELOCITAT MITJANA: 4.6 kms/h
*FONTS CONSULTADES: Catllaràs – Picancel editorial Alpina E-25 1:25.000
Lluçanès editorial Alpina 1:40.000- Llibre l'Alt Berguedà 27 Itineraris (recurregut en sentit contrari)
*PUNT DE SORTIDA: Aparcament al costat de l'antiga nacional, al mig de la Colònia Rosal, abans de travessar el riu.
*OBSERVACIONS: El camins que seguirem avui són molt clars, tot i així cal estat atents a la baixada de Sant Miquel a Mascaró, ja que l'opció que fem servir no és la més clara. També cal estar atents al trencant dels Quatre Camins, ja que la pista que hem de seguir baixant, no es veu massa clara; cal tenir clar que és abans de tenir muntanyes a la dreta.


FOTOS:
 Pont de Pedret (imatge d'arxiu)

 Sant Quirze de Pedrert


el Montsent


Sant Miquel de les Canals (l'ermita)


Sant Miquel de les Canals (la casa)


el Mascaró amb Sant Miquel al darrera


la Serra de Picancel amb la punxeguda Salga Aguda




TRACK I MAPA: CLICA AQUÍ

RESSENYA :
  -. 0 h.  -- COLÒNIA ROSAL --  486 m.
Comencem a caminar seguint la pista que marxa paral·lela al riu Llobregat. Riu que remuntem mantenint-lo a la nostra esquerra. La pista marxa molt planera, primer travessa dos túnels i després el riu. A l'altra banda torna a passar un altre túnel i, sempre pel costat del riu arriba al pont gòtic de Pedret.
  -. 47 min.  -- PONT DE PEDRET --  530 m.
El pont de Pedret, és un pont molt bonic sobre el Llobregat, amb quatre arc desiguals. Travessem el pont i seguim cap a l'esquerra per unes escales de pedra. A sobre, amb l'estimball a l'esquerra, continuem per unes lloses fins que a la dreta hi ha uns camps i el camí es bifurca. Aquí marxem cap a la dreta on, el camí, per sota unes feixes, ens porta a l'ermita de Sant Quirze.
  -. 53 min. --  SANT QUIRZE DE PEDRET  --  582 m.
Sant Quirze és una ermita preromànica, que junt amb el pont, fa que sigui un indret obligat de visitar.
Marxem per la pista cimentada que puja del pont. La seguim uns 100 metres fins que gira. Aquí, agafem una pista de terra que marxa de dret. Hi ha un indicador de camí particular. La pista entra en unes feixes i queda molt desdibuixada. Nosaltres seguim sempre de pla. Quan s'acaben les feixes, la pista, ja molt clara, continua pel mig de les alzines. Uns metres enllà la pista es bifurca. Nosaltres marxem per la dreta. La pista va a trobar la rasa del Gimbàs i es converteix amb camí, que la va resseguint amunt. Trobem una bifurcació, on deixem el camí que s'enfila per una cresta de pedra cap a l'esquerra. Nosaltres seguim pel costat de la rasa on, el camí -MG-, de seguida s'enfila cap a la dreta. El camí primer puja molt de dret, després fa un tram planer cap a l'esquerra, per després continuar pujant fent llaçades i mantenint sempre la vall, que no travessarem mai a l'esquerra. El camí amb MG, ens porta dalt la carena, on segueix cap a l'esquerra i en un minut arriba a la font Bona o de la Covil.
  -. 1 h 28 min.  -- FONT BONA  --  813 m.
La font que al davant fa una bassa, avui no raja. Continuem per l'altra banda, seguint el camí que marxa de pla cap a buscar la raconada- MG - on hi ha unes feixes i la casa mig aterrada de la Covil.
  .- 1 h 35 min.  -- LA COVIL  --  865 m.
Aquí marxem amunt, cap a la dreta i de seguida trobem un camí de través, que seguim cap a la dreta – MG - i que sense massa desnivell, ens porta al collet de les Fustes.
  -. 1 h 44 min. --  COLLET DE LES FUSTES  --  901 m.
El camí passa l'estret collet i arriba a una pista on a l'esquerra hi marxa un camí. Nosaltres continuem per la pista – MG – que puja suaument, passa per un mirador i arriba a sant Miquel.
  -. 2 h 7 min. --  SANT MIQUEL DE LES CANALS  -- 990 m.
Sant Miquel és una casa amb una ermita situada en una bonica clariana solella a la serra de Pincancel.
Ara hem d'anar a la casa de Mascaró, que es veu a sota, en un collet. Per anar-hi hi ha diverses opcions; una és recular uns 200 metres la pista que hem vingut i allí hi surt un camí marcat que hi baixa. La segona és seguir la pista que puja a la casa de sant Miquel, que també hi baixa.
Nosaltres pugem cap a sobre la casa des d'on seguim la carena fins que aquesta entra al bosc i queda tallada. Aquí anem uns metres a l'esquerra i baixem un primer roc. Després, també un xic a l'esquerra, cal buscar el pas per baixar un petit cingle ( que es baixa per diferents llocs però no és massa clar per on). Un cop a sota el petit cingle, anem a la carena on trobem el camí de la primera opció que segurament és la millor. El camí que seguim cap a l'esquerra i avall, ens mena a la pista que baixa de Sant Miquel, en el punt on a l'altra banda hi ha uns rocs balmats. Seguim la pista cap a la dreta i avall per de seguida arribar a un trencant de camins.
  -. 2 h 22 min. --  CREU DE MASCARÓ -- 852 m.
Aquí, a la dreta hi marxa la pista que puja a la Portella. Nosaltres continuem per la pista que marxa de dret per sota l'aterrada casa de Mascaró. Seguim la pista fins que aquesta gira a la dreta.
  -. 2 h 29 min. --  COLLADA DE MASCARÓ --  833 m.
La pista continua cap a Pedret. Nosaltres marxem de dret per una pista que a l'arribar al primer bony de la carena, marxa a l'esquerra. Nosaltres seguim un camí a la dreta que de seguida es bifurca. Deixem el que baixa a la dreta i continuem de pla. El camí marxa un tros de pla, fa un gir a l'esquerra pels pas dels Esquers, i va a buscar la carena, des d'on ara per la carena, ara un xic a la dreta, va vorejant diferents turons fins arribar a una pista en un coll.
  -. 2 h 53 min. --  COLL ERA DE LA PALLA  -- 894 m.
Uns 100 metres abans d'arribar a la pista, ens enfilem per la carena de l'esquerra on, un desdibuixat corriol, ens portarà al punt més alt de la Serra de Montsent.
  -. 3 h.  --  CIM DEL MONTSENT  -- 963 m.
El cim té una vista sobre la vall de la Portella i els cim que la tanquen molt bona. Per tornar al coll, farem servir el mateix camí, o millor dit corriol, pel qual hem pujat.
  -. 3 h 5 min. --  COLL ERA DE LA PALLA --  894 m.
Seguim la pista cap a l'esquerra, primer puja i després baixa. La seguim fins a un collet on a la dreta, en comptes de la vall que hem tingut sempre, hi comença a fer uns turons de pedra.
  -. 3 h 18 min. --  QUATRE CAMINS --  786 m.
On comença el coll, el travessa una pista molt dolenta i no massa visible. Seguirem la pista de la dreta que comença fent unes llaçades avall per després marxar cap a l'esquerra força planera. La pista, que és molt dolenta i plena d'argelagues, deixa un collet a la dreta i continua de dret avall cap a trobar una pista més bona, que cap a la dreta arriba de seguida sota la casa de Montsent.
  -. 3 h 32 min.  -- MONTSENT --  705 m.
Aquí, seguim la pista que arriba a la casa, cap a la dreta. La pista, ara molt bona, ens baixa pel costat de la Rasa de Sant Martí cap a travessar el pont de l'autovia per sota i cap a la carretera d'Olvan; al punt on hi ha l'indicador de la rotonda, a tocar les primeres cases de la Colònia Rosal.
  -. 4 h 2 min. --  CARRETERA D'OLVAN
Travessem la carretera i continuem de dret, per anar a buscar un carrer al costat del torrent, que ens portarà a l'antiga nacional, on hi ha l'aparcament del cotxe.
  -. 4 h 5 min.-- COLÒNIA ROSAL-- 486 m.
            __________________________________

          MG – marques grogues




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada